1515

Mathem ökar leveranserna till sjöss – konkurrenten hissar segel

Hittills i år har den digitala livsmedelsjätten Mathem ökat sina båtburna leveranser i Stockholms skärgård med 15 procent. Nu sjösätter utmanaren Picsmart en liknande satsning.

”Vår plan är att leverera till samtliga öar som Waxholmsbåtarna trafikerar inom kort”, säger Ludwig Dinsmore, operativt ansvarig på Picsmart.

Ludwig Dinsmore på Picsmart (till vänster) utmanar nu Mathem med båtburna leveranser (till höger) i Stockholms skärgård.
Ludwig Dinsmore på Picsmart (till vänster) utmanar nu Mathem med båtburna leveranser (till höger) i Stockholms skärgård.Foto:Press.

Den digitala matbutiken Mathem har i flera års tid levererat livsmedel till Stockholms skärgård. De snabbgående motorbåtarna täcker ett område som sträcker sig från Vätö i norr ända ner till Muskö och Utö i söder, vilket innebär att nästan hela den stockholmska övärlden omfattas. När kunderna har valt sina livsmedel i appen eller på hemsidan anger de sina koordinater. 

Endast i de mest avlägset belägna delarna av den karga ytterskärgården – de sista utposterna innan öppet hav – får invånarna skaffa förnödenheter på ett mer traditionellt vis.

Johan Gertell, affärsutvecklingschef på Mathem, berättar att efterfrågan under förevarande sommar har varit större än någonsin:

”Vi har haft en stor efterfrågan på våra skärgårdsleveranser även i år, vilket är fantastiskt kul. Sedan vi startade upp skärgårdsleveranserna under våren har vi hittills sett en ökning med 15 procent jämfört med i fjol, vilket tyder på att många har spenderat sommaren i Sverige även i år”, säger Johan Gertell, som dock inte uppger vilka jämförelsetal ökningen utgår ifrån.

”För oss på Mathem är det ett tydligt tecken på att många uppskattar bekvämligheten i att få sin mat hemlevererad, i detta fall till bryggan, och på så sätt få semestertid över till annat.”

Foodtech-bolaget Picsmart, vars ambition är att stärka lokala handlare genom att distribuera varor till konsumenter via en digital plattform, har nu bestämt sig för att utmana Mathems skärgårdsflotta. 

”Vi på Picsmart får löpande förfrågningar från kunder som bor i Stockholms skärgård. Samtidigt ser vi ett ökat tryck i efterfrågan från boende i skärgården om leverans ut till öarna”, berättar Ludwig Dinsmore, operativt ansvarig på Picsmart.

Företagets matkassar levereras till Strömkajen där de lastas ombord på Waxholmsbåtarna för vidare transport ut mot kobbar och skär.

”Vi kommer även börja med våra första leveranser hela vägen ut till Vaxholm genom att använda Waxholmsbåtarnas befintliga godslinjer. Vår plan är att leverera till samtliga öar som Waxholmsbåtarna trafikerar inom kort. Detta samarbete går hand i hand med vår hållbarhetsstrategi där vi använder befintlig infrastruktur och därmed minimerar miljöpåverkan från transporter”, säger Ludwig Dinsmore.

Di Digital kunde tidigare i somras berätta att Picsmart tagit in 18 miljoner kronor i riskkapital för att möjliggöra en expansion av verksamheten.

Läs mer: Tar kunden digitalt till matbutiken – siktar på snabbleveranser 


Innehåll från ChessITAnnons

Med en CPQ får ni stöd på digitaliseringsresan

Medan det inte är någon nyhet att det senaste året kraftigt har drivit på den digitala utvecklingen, är det ännu svårt att överblicka hur det fortsatta digitaliseringsracet ser ut – och hur man som företag bör hantera det.

– Ju mer komplex digitalisering och automatisering, desto större erfarenhet och expertis behövs, konstaterar Christian Sjögren, medgrundare och utvecklingsansvarig för ChessIT.

Läs mer om effektivisering med CPQ  

– Att digitalisera tjänster kan förenklat beskrivas som att den kunskap och erfarenhet som krävs för att leverera tjänsten byggs in i ett systemstöd. Först samlas beslutsunderlaget in, och därefter beräknas vad som krävs för att leverera tjänsten. I många fall kan man effektivisera upp till 80 eller 90 procent, det ger en mycket god effekt till en rimlig insats, betonar Christian.

Satsa på en CPQ

Så vilken typ av funktionalitet bör man satsa på i sin digitalisering? Christian rekommenderar att satsa på en CPQ, vilken kan automatisera både komplexa och tidskrävande arbetsuppgifter. CPQ:ns regelmotorer och avancerade algoritmer gör att användarna kan halvera tiden som läggs på att beräkna och ta fram underlag och paketera dessa till erbjudanden.

– En central komponent i en CPQ är dokumentgeneratorn; denna används för att generera de dokument som behövs, exempelvis offerter, avtal och specifikationer. Kopplar man därtill samman sin CPQ med kringsystem som är intressenter av resultatet, exempelvis affärssystem, ekonomisystem och tidsrapporteringssystem, får man ett väsentligt mervärde. Resultatet blir ytterligare effektivisering och reducerade felmarginaler.

Så underlättar ni säljprocess och offerthantering  

Har många användningsområden

Christian förklarar att det vanligaste tillämpningsområdet för CPQ fortfarande är offert- och avtalsgenerering, men belyser flera övriga användningsområden, från kundkännedom och riskberäkning till hållbarhetsklassning och att finna optimala resurser utifrån behov. Att gå från kalkylering i Excel till en CPQ. ChessIT erbjuder en CPQ som täcker alla dessa områden – och fler än så.

– Vi har funktionalitet som många saknar. Det inkluderar stöd för tjänster och produkter, dynamisk prissättning, årliga prisjusteringar samt processtöd för att genomföra och godkänna ändringar i en konfiguration även efter påskriven affär. Det gör oss helt unika på marknaden.

En modern och flexibel produkt

CPQ:ns främsta fördel är dock att det är en modern och flexibel produkt som tillåter användarna att affärsutveckla sin verksamhet.

– Systemstöden behöver kunna hänga med i svängarna när verksamheten vidareutvecklas och anpassas till marknaden, inte minst för att nya tjänster ställer nya krav. Här hjälper vi gärna till, avslutar Christian.

Skala upp – utan att nyanställda  

Mer från ChessIT

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChessIT och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?