1515
Annons

Mastercard ny delägare i svenskt betalkort som mäter klimatavtryck

Betalkortsjätten Mastercard investerar i svenska Doconomy som kombinerar fintech med klimatmedvetenhet. ”Det är en betydande investering för oss”, säger Erik Gutwasser, regionchef för Norden och Baltikum på Mastercard.

Nathalie Green, vd Doconomy
Nathalie Green, vd DoconomyFoto:Press.

Det svenska betalkortsbolaget Doconomys affärsidé är att visa vilken klimatpåverkan olika inköp har – och att ge kunderna möjlighet att klimatkompensera för dem.

Nu investerar det globala kortföretaget Mastercard i den svenska uppstickaren. Doconomy grundades i fjol och har förutom från Mastercard tagit in omkring 25 miljoner kronor i riskkapital från bland andra Ålandsbanken.

Mastercard och Doconomy har sedan tidigare ett samarbete, men nu fördjupas alltså relationen mellan bolagen.

Delägarskapet innebär att de som utfärdar Mastercard-kort – exempelvis banker – kommer att kunna erbjuda sina användare tillgång till Doconomys plattform för att mäta koldioxidavtryck.

Doconomy har även ett eget betalkort som just nu används av en mindre testgrupp men som kommer att lanseras brett nästa år.

Med den globala kortjätten som partner mångfaldigas de potentiella kunderna.

”Vårt nätverk sträcker sig över 210 länder och når nästan en miljard kortinnehavare. I och med att vi förtätar samarbetet får väldigt många människor och företag möjlighet att se sitt klimatavtryck paketerat på ett sätt som är lätt att ta till sig”, säger Erik Gutwasser, som är regionchef för Norden och Baltikum på Mastercard.

Nathalie Green, som är vd på Doconomy, tror att samarbetet kan ge ringar på vattnet i betalbranschen.

”Vi är ett ungt företag och därför är rätt partner helt avgörande. I mångt och mycket är det vi gör en utbildningsinsats. De flesta har inte koll på sin sin påverkan, men så fort man börjar få det så kryper det in under skinnet. Då är det kul att se hur man kan jobba på den”, säger hon.

Bolagen vill inte avslöja hur mycket investeringen uppgår till.

”Men det är en betydande investering för oss som gör att vi verkligen kan jobba ihop och visar att vi tror på det här”, säger Erik Gutwasser på Mastercard.

De nya pengarna ska Doconomy använda till att fortsätta växa. 

”Vi har redan börjat växa under hösten och några personer. Nu fokuserar vi på att etablera vårt företagserbjudande och dessutom har vi precis tagit steget över Atlanten”, säger Nathalie Green.

Läs även: Banktjänst visar ditt klimatavtryck

Under tisdagen offentliggjorde även Nordea en digital banktjänst som ger bankens nio miljoner kunder möjlighet att mäta vilken klimatpåverkan deras konsumtion har.

Finanskändisar går in i Kry-grundarens haussade olja: ”Vi är redan inne på nästa runda”

Josefin Landgårds bolag Mantle verkar inte ha inte lidit någon större skada av Läkemedelsverkets beslut att förbjuda deras cannabisolja. Den nya hudvårdsserien går som på räls och grundarna har siktet internationellt.

Josefin Landgård har grundat Mantle tillsammans med Stina Lönnkvist
Josefin Landgård har grundat Mantle tillsammans med Stina LönnkvistFoto:Josefine Stenersen

Mantles medgrundare och vd Josefin Landgård, som också var med och startade vårdgivaren Kry 2014, har precis avslutat sitt måndagsmöte med teamet på fem personer. Snart ska de bli åtta. 

Bolagets försäljning av en ny hudvårdsserie som innehåller så kallad cannabidiol-olja, CBD-olja förkortat, har gått som tåget sedan den lanserades i december 2020. 

Från att bolagets intäkter helt stannade av, på grund av att Läkemedelsverket förbjöd försäljningen av den CBD-oljan i mars i fjol, är Mantle nu på banan igen. Under 2021 beräknar man att omsätta 10 miljoner kronor.

”Vi visste att det skulle komma utmaningar med Mantle, som det gör när man är i en ny bransch. Men det är också det som gör att det finns stor potential”, säger Josefin Landgård, och hänvisar även till Krys resa.

Läkemedelsverkets beslut utgick från att oljan kan uppfattas som ett läkemedel, vilket i så fall inte är godkänt i Sverige. Mantle har överklagat till Förvaltningsrätten, men ärendet har inte prövats än.

”Vi är övertygade om att vi ska vinna i frågan, för vi har rätt i sak. Sedan är Sverige bara en marknad, så det är egentligen inte så viktigt. Vi vill använda den svenska marknaden för att bevisa vårt case, men nu har hudvårdsprodukterna tagit sådan fart att det inte är så viktigt längre”, menar Josefin Landgård.

Istället fick bolaget gå ut och be om förtroende från investerare, då de saknade försäljningssiffror att visa upp. Och det gick bra. I november i fjol tog Mantle in en investering på 12 miljoner kronor. Något som grundarna Josefin Landgård och Stina Lönnkvist då valde att inte kommunicera. 

Läs också: Kry-grundaren talar ut om vd-bytet: ”Fick feedback om att jag var gravid” 

Bland de nya ägarna återfinns Oriflame-ägarna Anna af Jochnick och Helene af Jochnick. Även Voi-grundaren Fredrik Hjelm har investerat, via bolaget Semjorka, samt investmentbolaget Ernström & Co som ägs av familjen Hielte-Hobohm och som också är delägare i bolag som Apotea och nyligen i Na-kd. Även Daniel Pilotti, grundare av Ryska Posten, och Johan Karlsson, vd på Slättö, står på ägarlistan. 

Även bolagets tidigare investerare Cristina Stenbeck, Susanna Campbell, Sophia Bendz och Emilia de Poret har lagt in pengar i den nya rundan. 

”De investerare vi har fått in nu är både starka strategiskt och kapitalstarka, vilket innebär att de kan skjuta till kapital i många rundor framöver. Det är inte alla affärsänglar som har möjlighet att vara med hur länge som helst”, säger Josefin Landgård.

CBD-oljan säljs fortfarande på andra marknader och för hudvårdsserien tittar nu Mantle på att börja sälja produkterna i Danmark och Storbritannien. Danmark för att det ligger nära Sverige och det finns en överlapp i skandinavisk kultur och influencers som är de som främst sprider marknadsföringen av produkterna. 

Storbritannien har en mer mogen CBD-marknad, men ännu ingen större spelare som har fått fäste, menar Josefin Landgård.

”Nu har vi galna tillväxtsiffror och vill resa pengar snart igen. Vi diskuterar just nu med brittiska riskkapitalister”, säger Josefin Landgård.

Men att lansera hudvård tar tid. Det är långa ledtider från att ha formulerat en produkt tills att den finns på marknaden. Hudvårdsserien skulle ha lanserats i Sverige förra sommaren, men förpackningarna som produceras i Italien blev försenade på grund av pandemin.

”Vi släppte produkterna 17 december och det blev direkt en hype. Men det är roligt att se att de också konverterar bra i försäljningen”, säger Josefin Landgård.

Förutom på Mantles egna sida säljs hudvården genom bland annat Lyko, Bangerhead och Kicks.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera