1515

Marc Wallenberg lägger miljardbud på Zound

En grupp investerare med Marcus Wallenbergs son Marc Wallenberg i spetsen lägger ett indikativt bud på Zound som värderar bolaget till mellan 1,5 och 2,0 miljarder kronor, enligt uppgift. Budet bottnar i en maktstrid mellan grundaren Konrad Bergström och storägaren Tommy Jacobson.

Från vänster: Zounds ordförande Tommy Jacobson, Marc Wallenberg och medgrundaren Konrad Bergström.
Från vänster: Zounds ordförande Tommy Jacobson, Marc Wallenberg och medgrundaren Konrad Bergström.

Maktstriden om Zound Industries fortsätter. Bolaget, som främst är känt för sina Urbanears-lurar och Marshall-högtalare, förbereder sig sedan en tid för börsnotering. Men nu kan Di Digital avslöja att en grupp investerare med Marc Wallenberg i spetsen lagt ett indikativt bud på hela bolaget. Detta enligt flera källor.

En av källorna uppger att budet ligger på 1,3 miljarder kronor och avser samliga aktier i Zound, vid sidan av de 7 procent som medgrundaren Konrad Bergström äger. Det värderar hela Zound till cirka 1,4 miljarder kronor, i linje med vad aktierna handlas till idag. En annan källa uppger att budet är högre än så, och värderar Zound till mellan 1,5 och 2 miljarder kronor.

Di Digital rapporterade redan för en vecka sedan om Konrad Bergströms budplaner. Men så sent som den 11 maj uppgav Zounds storägare och ordförande Tommy Jacobson att han inte mottagit något bud. 

Jacobson kontrollerar drygt 16 procent av Zound via sina riskkapitalbolag Varenne och Zenith Capital. Han uppges även styra över totalt 35-40 procent av bolaget indirekt, via fullmakter och allianser. Två andra storägare är Telia, med cirka 12 procent av bolaget, och riskkapitalbolaget Time for Growth, med cirka 10 procent. 

När Di Digital når Tommy Jacobson under tisdagen vill han inte kommentera uppgifterna om ett bud.

”Jag vill inte kommentera det. Men för Varennes räkning kan jag säga att vi inte har några tankar på en exit nu. Vi vill fortsätta bygga Zound ännu starkare tillsammans med management och alla medarbetare”, säger han.

Enligt flera uppgifter till Di Digital ska Tommy Jacobson tackat nej till det indikativa budet, som han betraktar som oseriöst.

Läs mer: Röststyrd högtalare ”klar under 2018” enligt Zounds vd

Bakgrunden till maktkampen är att Zounds frontfigur Konrad Bergström under mer än ett halvår kraftsamlat för att återta makten bolaget han grundade 2008. I ett nötskal vill han bedriva en mer tillväxtorienterad strategi medan vd Pernilla Ekman fokuserar mer på lönsamhet.

Konrad Bergströms bud backas av Marc Wallenberg, som är son till SEB:s ordförande Marcus Wallenberg. 32-åringen har bland annat en bakgrund på mobiloperatören 3, men är fortfarande är något av en doldis inom Wallenbergssfären.

Enligt uppgift har även britten Lord Waheed Alli anslutit sig till Konrad Bergströms bud. Han var fram till slutet av 2017 engagerad i Zounds styrelse.

Till sin hjälp har de ett antal tjänstemän på storbanken Nordea.

Enligt uppgift förhandlar ledningen om att få Konrad Bergström att lämna bolaget för gott.  Han har nyligen lämnat bolagets styrelse. Och vd Pernilla Ekman uppges vara i färd med att avveckla det framtidslab med 4-5 personer som utgjort Konrad Bergströms maktbas på bolaget internt.

Konrad Bergström misstänks samtidigt av ledningen för att ha olovligt ha fört ut hemlig information om bolaget i syfte att bygga sitt case. Bevismaterialet sparas nu, enligt uppgift, i syfte att användas i en förhandlig med Konrad Bergströms juridiska ombud.

Trots turbulensen har Zound (NTL) lyckats växa med vinst, i princip sedan starten. I fjol steg omsättningen med 35 procent till 1,4 miljarder kronor och vinsten fyrfaldigades till 61 miljoner kronor.

Läs mer: Vinstrekord för Zound 2017 

Di Digital har sökt både Konrad Bergström och Marc Wallenberg som båda avböjt att kommentera budet.

Fotnot: NTL-länken går till Nordic Tech List, en databas för den nordiska tech-sektorn.


Mer om maktkampen i senaste Digitalpodden:

https://embed.acast.com/digitalpodden/tonlagethojsimaktkampenomzound

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

 


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?