1515

Mapillary kniper plats på prestigelista

Bilddatatjänsten Mapillary, med Niklas Zennströms pengar i ryggen, tar plats på en topplista över techbolag jämte namn som det ständigt haussade Magic Leap.

Mapillarys vd och grundare, Jan Erik Solem.
Mapillarys vd och grundare, Jan Erik Solem.

Mapillarys år går från klarhet till klarhet. I mars stod det klart att Niklas Zennströms Atomico och amerikanska Sequioa – bland de tyngsta investerarna i techvärlden – skulle gå in med 68 miljoner kronor i bolaget.

Sedan dess har kartbolaget inlett ett samarbete med kameratillverkaren Gopro och öppnat ett labb för artificiell intelligens i Schweiz.

Läs mer: Efter storinvesteringen – Mapillary öppnar AI-labb

Det skånska bolaget har inte gått World Economic Forum (WEF) förbi. Tankesmedjan, mest känd för att ordna den årliga sammankomsten av världseliten i Davos, ger varje år ut en lista över lovande techbolag.

I år är Mapillary ett av de 30 bolag som prisas.

“Mapillary är bland de företag som hjälper till att forma den fjärde industriella revolutionen”, skriver WEF i sin motivering.

Mapillary bygger vad som kan beskrivas som ett crowdsourcat Google Maps. Bolaget samlar in bilder från allmänheten för att bygga en öppen och alternativ karttjänst på webben. Affären går ut på sälja data om platser och bilder till betalande kunder.

Bland övriga bolag som återfinns på WEF:s lista år är det ofta haussade Magic Leap, vars förstärkta verklighet med bilder och andra komponenter förhöjer användarens upplevelse.

Flera hyllade svenska techbolag har tagit plats på WEF:s lista de senaste åren. I fjol var fintechbolaget Izettle med. För två år sedan återfanns både ögonstyrningsbolaget Tobii och musiktjänsten Soundcloud på listan.


Läs mer om Mapillary:

Foto:

Storinvestering i Mapillary – tar in 68 miljoner i nytt kapital


Innehåll från inRiverAnnons

inriver: ”Att ha koll på sin produktdata online är avgörande för att lyckas med sin försäljning idag”

Joakim Gavelin, e-handelsexpert hos inriver.
Joakim Gavelin, e-handelsexpert hos inriver.

Utvecklingen av e-handeln går fortare än vad tillverkarna hinner med och den digitala försäljningen behöver tas på större allvar. Det menar inriver, som hjälper företag att hantera, förädla och hålla reda på all den produktdata som syns hos återförsäljare och på marknadsplatser över hela världen. Nu presenterar de resultaten av en omfattande undersökning om konsumentbeteenden på nätet.

– Upp till 70% av konsumenterna överger produkter på grund av dålig eller felaktig information hos återförsäljaren. Det är enorm utmaning för dagens tillverkare, säger Joakim Gavelin, e-handelsexpert hos inriver.

De senaste åren har e-handeln exploderat och de digitala hyllorna hos återförsäljare på nätet är översvämmade av produkter. Det medför vissa problem; som konsument kan det vara svårt att navigera och hitta det man vill ha och som varumärke är det i sin tur svårt att ta plats och synas. 

– På till exempel Amazon vet vi att så gott som all försäljning sker på den första söksidan, där bara en liten bråkdel av hela sökresultatet visas, säger Joakim Gavelin.

Hur högt upp man hamnar i sökresultatet beror på flera faktorer. Det är delvis en fråga om följsamhet mot de riktlinjer som finns kring kvalitet på innehållet, men saker som lagerstatus, trasiga länkar eller felaktiga produkttexter påverkar också utfallet. Utmaningen för tillverkare ligger i att hålla koll på all den produktdata som ligger hos – ibland tusentals – återförsäljare världen över.

En teknologi som bevakar produktdatan – hela tiden

inrivers erbjudande omfattar hela kedjan: från att samla, förädla och syndikera produktdatan till alla kanaler via ett PIM-system, till att hålla ett vakande öga på datan när den väl är publicerad. Ändrade algoritmer, bilder och texter som blandas ihop, sabotage och slarv – det finns många anledningar till att datan blir felaktig eller i värsta fall försvinner online.

– Vi har byggt en teknologi som bevakar handelsplatser och ser till så att produkter är synliga och att produktinnehållet är i fas – hela tiden. Att innehållet syndikeras och hamnar rätt den första dagen är inte en garanti för att det fortsätter att ligga där och som det ska. Därför behöver man fortsätta att övervaka sin produktdata om och om igen, menar Joakim Gavelin.

Felaktigt produktinnehåll vanligare än man tror

Förekomsten av felaktig produktdata är vanligare än man tror; enligt inriver’s erfarenhet har mer än var femte produkt fel produktinnehåll online. Samtidigt är en lika stor andel av varorna inte i lager. Det är siffror som skapar missnöje och frustration hos konsumenten och det som sker är att de väljer ett annat varumärke.

Joakim Gavelins främsta råd är att ta den digitala hyllan med produkter på minst lika stort allvar som den som finns i en fysisk affär. 

– Den digitala hyllan exponeras för miljontals människor i hela världen och synlighet, tillgänglighet ett korrekt produktinnehåll där är helt avgörande för att vara framgångsrik. De här sajterna lever, förändras och skapar nya utmaningar varje dag – då gäller det att vara närvarande där i realtid, för att se vad som fungerar och inte runt dina produkter för att kunna justera innan försäljningen går till nån annan.

Här kan du ta del av Inrivers undersökning i sin helhet. 

 

 

Mer från inRiver

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med inRiver och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?