1515
Annons

Mansplaining har sina fördelar

Varför skrotar Stockholms hetaste techbolag 14 fasta telefoner? Och vad händer på H&M-miljardärskans lyxklubb Djursholm Country Club? Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz skriver om snackisarna och funderar på varför tiga ibland är guld.

Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz.
Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz.

H&M HM B +1,90% Dagens utveckling -arvtagerskan Charlotte Söderström är Sveriges femte rikaste kvinna. Hon är aktiv inom ridsporten och arbetar med H&M:s sponsring. Expressen och Hänt i Veckan har skrivit om att hon har byggt upp lyxklubben Djursholm Country Club. Klubben har idag tagit över hyran för exklusiva Villa Pauli vid vattnet på Strandvägen i Djursholm. Enligt uppgifter ligger inträdesavgiften på 250 000 kronor och årsavgiften på 50 000 kronor – medlemslistan är hemlig. På klubben ska medlemmarna kunna umgås, äta gott, spela golf och tennis eller ta en båttur. 

Charlotte Söderström (andra från höger) tillsammans med sin bror Tom Persson, far Stefan Persson och hans hustru Denise Persson.
Charlotte Söderström (andra från höger) tillsammans med sin bror Tom Persson, far Stefan Persson och hans hustru Denise Persson.Foto:JONAS EKSTRÖMER / TT

Men den som tydligen är den verkliga kraften bakom klubben är hennes man Martin Söderström

För våra läsare är han känd för driva DIG Investment som enligt uppgifter har H&M-familjen Persson som grundfinansiärer. DIG köpte gott om aktier i Spotify inför noteringen. Martin Söderström ska ha gjort en bra affär på att handla Spotifyaktier för olika kunders räkning och tagit ett arvode på kursuppgången. DIG har varit tidigt inne i Uberkonkurrenten Lyft och mjukvarujätten Palantir. DIG står för övrigt för Djursholm Investment Group som knyter an till att paret Söderström bor i en villa på 775 kvadratmeter där.

Enligt Expressen äger och driver Martin Söderström omkring 35 olika bolag. Utöver investeringarna verkar bilar även vara ett intresse – enligt kvällstidningen finns det registrerat i hans bolag en Range Rover, sex BMW, tre Porschar, en Hummer, en Rolls Royce Ghost och i DIG finns ytterligare tre lyxbilar: en Mercedes, en Aston Martin och en Cadillac suv.

Läs mer: Här är H&M-familjens hemliga techinnehav 

Enligt Klarnas hållbarhetsredovisning skrotade man 14 fasta telefoner förra året.
Enligt Klarnas hållbarhetsredovisning skrotade man 14 fasta telefoner förra året.Foto:Klarna, Mostphotos

I veckan skrev vi om att Klarna trots uppmaningar om gröna transporter ökar flygandet. Enligt betalbolagets färska hållbarhetsrapport gjorde man 13294 flygresor förra året, vilket motsvarar 500 varv runt jorden. Enligt Klarnas presschef Magnus Törnblom beror detta på expansionen i andra länder och att man ökat antalet anställda. 

Folk brukar klaga på mansplainande. Själv ser jag många fördelar.

Det kanske mest uppseendeväckande i rapporten är att man samtidigt hade skrotat 14 fasta telefoner. Man undrar lite vilka det är på det digitala bolaget som har haft behov av en fast lina – kanske är det kundtjänst som måste ta emot en del besvärliga samtal? 

Läs mer: Efter kritiken från kunderna: Klarna kryper till korset 

På Di har vi i alla fall en fast telefon på redaktionen. En av våra mer framstående skribenter har ännu inte hoppat på mobiltelefonitrenden. Enligt egen utsago har han bara saknat mobil vid ett tillfälle när det blivit en miss i en middagsbokning och de åkt om varandra.

Techscenen växer så det knakar uppe i Åre. Att kunna jobba på distans och samtidigt kombinera med skidåkning i storslagen natur verkar lockande. Tidigare Spotifychefen Ulrika Viklund drog igång startuphubben House Be för tre år sedan. Elisabeth Thand Ringqvist, tidigare vd för Företagarna och nu ordförande i Riskkapitalföreningen och bolåneutmanaren Enkla verkar tillbringa alltmer tid i lägenheten i Åre. Hon bygger nu även E14 Invest som är ett nätverk för affärsänglar som gör investeringar längs med E14. En annan som sägs vara mycket uppe i Åre är Skype-miljardären Niklas Zennström. Kanske jag borde ha anat att Toborrows tidigare vd och medgrundare Sofie Lundström nu tänker fokusera på annat. Mellan skidåken i Åre ska hon ha köpt en lägenhet som ska stå klart nästa år. Detta ungefär samtidigt som vi rapporterat att det går motigt för låneplattformen och att Sofie Lundström har klivit av styrelsen.

Läs mer: Låneplattformen Toborrows värdering slaktas 

Vi kan också rapportera att Krys namnstrul är över. Som vi tidigare har rapporterat har nätläkaren kämpat med att få byta namn hos bolagsverket från Webbhälsa AB. Nu kan vi berätta att bolaget får heta Kry International AB. Vi kan också se i pappren att det krävde godkännande av två privatpersoner som heter Kry i efternamn. 

Folk brukar klaga på mansplainande. Själv ser jag många fördelar. Jag hamnar ofta framför män som bjuder på information lite väl frikostigt innan de till slut frågar vem jag är och vad jag jobbar med. Processen resulterar ofta i matnyttig information. På ett mingel häromdagen träffade jag två unga män från Fundedbyme. Di Digital har ju rapporterat en del om att crowdfundingbolagets notering har gett en resa rakt ned i börsgolvet. När de till slut frågade var jag jobbar och jag svarade ”Di Digital - vi har ju skrivit en del om er...” blev de vita i ansiktet. Plötsligt hade de bråttom att lämna lokalen.

 


Innehåll från Wittra Sweden ABAnnons

Ny enkel lösning för 3D-positionering förutspås revolutionera möjligheten för IoT inom bygg och fastighet

Företaget Wittra har en ny lösning för automatisk 3D-positionering av sensorer, byggd på en öppen radiostandard som förstärker erbjudandet från redan existerande stora LPWAN leverantörer som LoRa och MIOTY, via Wittras nyligen lanserade Unified Gateway.

– Nu kan alla fastighetsutvecklare accelerera utvecklingen mot smarta fastigheter genom att enkelt och snabbt installera sensorer. Det är en game-changer för hela branschen, säger Patrik Johansson, Partner & Strategic Advisor på Wittra.

I smarta fastigheter används sensorer för digitalisering och automatisering av processer för att optimera drift och skötsel men också komfort och säkerhet. Det sänker de totala kostnaderna och ökar samtidigt värdet på fastigheten.

Den här utvecklingen har dock försvårats av höga kostnader för installation och igångsättning.

Det svenska företaget Wittra har efter 10 års arbete och över 60 patent utvecklat en kommersiell lösning för 3D-positionering som gör det enklare, billigare och snabbare att göra fastigheter smarta.

– Vi kan sätta upp sensorerna i varje rum och de vet själva i vilket rum de finns. En färdig installation i en fastighet som tidigare tagit två veckor till hög kostnad görs nu på en dag till låg kostnad, säger Håkan Dackefjord, Chief Commercial Officer på Wittra.

Wittras infrastruktur öppnar för många leverantörer

Sensorernas uppgift kan enkelt ändras genom FOTA, alltså ny programvara.

– Man kan alltså byta roll på sensorn och använda den i ett annat syfte. Det gör vår lösning digitalt hållbar, säger Patrik Johansson.

Wittra jobbar med globala distributörer så som Farnell och Mouser. Det möjliggör för partners och kunder att nyttja Wittras teknologi på en stadigt växande världsmarknad för IoT.

Wittras teknik har många användningsområden, som till exempel i byggsektorn. Där kan små sensortaggar placeras på material och utrustning.

– Man kan då enkelt följa materialflödet eller snabbt hitta rätt verktyg. Det ökar effektiviteten dramatiskt. Man kan mäta framdrift och avvikelser och få en bättre överblick, avslutar Patrik Johansson.

Läs mer på: www.wittra.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wittra Sweden AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?