1515
Annons

Mångmiljardbud på skånska Qlik

Tre riskkapitaljättar rapporteras har lagt ett bud för att köpa upp skånska Qlik Technologies. Budet värderar bolaget till över 20 miljarder kronor, enligt Bloomberg. 

Qlik vid börsnoteringen 2010.
Qlik vid börsnoteringen 2010.

Di Digital kunde i början av mars rapportera om att det ryktades om ett uppköp av det skånska bolaget Qlik. Nu ser de spekulationerna ut att bli verklighet.

De tre riskapitalbolagen Thoma Bravo, Bain Capital och Permira har lagt ett bud på Qlik. Det rapporterar Bloomberg med hänvisning till källor. Den exakta storleken på budet är inte känd men Qlik har ett börsvärde på 22 miljarder kronor vilket gör att ett bud sannolikt måste vara över den nivån.

Qlik grundades i Lund 1993 och är sedan 2010 noterat på amerikanska Nasdaq-bösen. Även om bolagets huvudkontor numera ligger i USA sker all väsentlig utveckling i Lund där bolaget har 500 anställda. 

”Marknaden för dataanalys kommer att fortsätta att växa lavinartat, inte minst med tanke på den digitala transformation världen står inför. Vi har intressanta saker som vi vill utveckla och den agendan sträcker sig ett antal år framåt. Mycket av det kommer vi att vilja utveckla själva och därför fortsätter vi att växa i Lund”, sa vd:n Lars Björk till Di Digital tidigare i år. 

Läs mer: Miljardbolaget Qliks vd går in i skånsk larmapp

Qilk har tagit fram mjukvara för analys och visualisering av stora datamängder. Trots att det är ett hett område för många bolag har Qlik haft en skakig börsresa de senaste åren. Svenska Industrifonden som var tidig investerare i Qlik sålde sina sista aktier 2011 vilket resulterade i Industrifondens bästa affär någonsin.

Läs mer: Qlik-profil går in i svenska Quinyx


Innehåll från Indicate meAnnons

Verktyget som lyfter kundtjänsterna

Företagens kundtjänster lyfts ofta fram som den viktigaste kontaktytan mot kunderna. Men i verkligheten saknas ofta verktygen för att ge kundtjänstmedarbetarna rätt information och förutsättningar. Det fick Lina Bjelkmar att starta Indicate me, vars verktyg redan hjälpt många företag att öka kundnöjdheten och få mer motiverade anställda.

”Problemet många kundtjänster brottas med är att de jobbar i silos, att de har många olika system att hantera och att det ofta är svårt att visualisera resultat och effekter. Vi såg att med vårt verktyg kunde vi hjälpa kundtjänstmedarbetarna att få mer information och själva lösa fler ärenden. De kunde leda sig själva i större utsträckning”, säger Lina Bjelkmar, grundare och VD för Indicate me.

Sedan starten 2017 har det gått fort för svenska SaaS-bolaget. Med en tillväxttakt på nära 40 procent och en lönsamhet på närmare 20 visar man alla tecken på att vara ett bolag att räkna med. När Lina Bjelkmar tar fram listan över nya kunder det senaste året märks trettiotalet välkända företag. Och fler är på ingång.

”Det känns fantastiskt att vi kan växa så mycket men ändå vara lönsamma. I år har vi en vision att dubbla organisationen samtidigt som vi också ska utökas till att finnas i fler länder. Många uppskattar det enkla i verktyget, att det samlar all information och visualiserar den i en dashboard för medarbetarna i kundtjänsten. De får direkt informationen de behöver om kundnöjdhet, effektivitet eller produktivitet och får själva möjligheten att ändra det som behövs”, säger Lina Bjelkmar.

Trots att digitaliseringen tagit stora steg framåt de senaste åren så är det fortfarande inte ovanligt med svårförståeliga och oengagerande exceldokument för att följa upp kundtjänsternas arbete. Eller så har man så många system att det är svårt att överblicka all information.

”Nyckeln är att varje medarbetare har tillgång till rätt information i realtid och själv har möjlighet att fatta beslut. Det frigör också en hel del tid från cheferna. Istället för att sammanställa statistik och ta fram rapporter kan de fokusera på att hjälpa sina medarbetare att utvecklas”, säger Lina Bjelkmar.

För de flesta av företagen som använder Indicate me’s verktyg syns det mätbara resultat snabbt, ofta inom bara några månader. Inte sällan handlar det om ökade kundnöjdhetssiffror på mellan 20-40%.

”Det gör oss väldigt glada. Kan vårt verktyg både skapa ökad kundnöjdhet och engagerade kundtjänstmedarbetare så har vi verkligen lyckats. Företags kundtjänst är verkligen en helt avgörande kontaktyta och förtjänar de bästa verktygen och medarbetarna”, säger Lina Bjelkmar.

Läs mer om Indicate me här  

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Indicate me och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?