1515
Annons

Många bränner sig på glödheta tech-noteringar

Den som tecknat aktier i börsens nya teknikbolag har gjort en bra affär det senaste halvåret. Men dramatiken har varit enorm – och många techbolag har sett sina aktier rasa efter de första dagarnas uppgångar. 

Medsols från vänster: Börsnoteringar av Smart Eye, Crunchfish och XMReality.
Medsols från vänster: Börsnoteringar av Smart Eye, Crunchfish och XMReality.

Intresset för unga techbolag är fortsatt stort på börsen efter fjorårets rekordartade noteringar av hela 38 teknikbolag. Och trots att kurserna åker berg-och-dal-bana är den generella bilden ändå fortsatt positiv.

Di Digital har gått igenom de 14 tech-noteringar som genomförts på börserna Nasdaq Stockholm, First North och Aktietorget sedan november i fjol. Hela tio av dessa aktier handlas idag över sin teckningskurs. Bäst har det gått för spelbolaget THQ Nordic (NTL), vars börsvärde stigit med 130 procent till 3,2 miljarder kronor sedan noteringen i slutet av november.

Läs mer: De köper aktier för 210 miljoner när THQ Nordic noteras

Men turbulensen har ofta varit hissnande. Inte minst för de lite mindre teknikbolagen, som fortfarande väntar på det stora genombrottet och ofta går med förlust. Den som köpt vid fel tidpunkt har kunnat bränna sig ordentligt. 

Generellt vill man ju att aktien stiger första dagen

Malmöbaserade Crunchfish, som utvecklar geststyrning för VR och AR, steg exempelvis med närmare 150 procent vid sin börsdebut den 7 november. Men sedan dess har kursen rasat tillbaka mot jordens yta. Aktien handlas nu till en kurs strax över teckningskursen på 15 kronor, eller ett börsvärde på 230 Mkr.

Göteborgs Appspotr, en plattform för byggande av appar, genomgick en liknande resa. Bolagets teckningskurs inför noteringen var 6 kronor.  Några dagar efter noteringen hade aktiekursen rusat till hela 16,7 kronor. Och sedan dess har kursen fallit handlöst tillbaka till drygt 6 kronor, eller ett börsvärde på 59 Mkr.

Läs mer: Appspotr rusar med nästan 30 procent i börsdebuten

Samma trend noteras hos Göteborgsbolaget Smart Eye, som utvecklar system för ögonläsning. Bolagets aktiekurs rusade med 40 procent under den första handelsdagen den 5 december. Sedan dess har aktien rasat och stigit ett flertal gånger och handlas nu till drygt 53 kronor, 16 procent över teckningskursen på 46 kronor. Bolagets börsvärde är större än de andra två och ligger på drygt en halv miljard kronor.

”Det är bra att det kommer så pass många bolag till börsen. Men när det gäller de här teknikbolagen i det minsta segmentet, med värderingar på under 250 miljoner kronor, är det viktigt att förstå vad man investerar i och fundera på om det verkligen är ett börsfähigt bolag”, säger Carl Armfelt, förvaltare av fonden Swedbank Robur Ny Teknik, som är en viktig investerare i svenska teknikbolag. 

Foto:
Erik Sprinchorn och Carl Armfelt, förvaltare av fonden Swedbank Robur Ny Teknik. Foto: Hampus Andersson.

Han får medhåll från Richard Goldman, chef för corporate finance på Redeye.

”Marknaden för tekniknoteringar är inte lika stark som för 4-5 månader sedan. Det ställs större krav på kvalité och förmåga att genera riktig omsättningstillväxt och positivt resultat på sikt”, säger han.

Redeye står bakom noteringen av teknikbolaget XM Reality som nyligen tog klivet in på First North-börsen. Linköpingsbolaget utvecklar hård- och mjukvara för vägledning av experter på distans via augmented reality, eller förstärkt verklighet. 

Lovande är att man har lockat till sig en rad stora kunder som Bombardier och Bosch. Men i likhet med många andra av börsens nybakade techbolag är intäkterna låga och förlusterna ansenliga. Under 2016 uppgick XM Realitys totala intäkter 8,4 Mkr, varav nettoomsättningen stod för 5,2 Mkr. Bolaget redovisade samtidigt ett negativt rörelseresultat på 10 Mkr. 

Ändå är intresset för bolaget stort. XM Reality lyckades locka en rad tunga investerare att delta i nyemission på 60 Mkr som övertecknades med hela 500 procent i början av april.

Trots detta uteblev dramatiken vid börsnoteringen av XM Reality. Under första handelsdagen studsade aktiekursen runt mellan 13,8 och 16,1 kronor. Två dagar senare handlades XM Reality strax under sin teckningskurs på 13,7 kronor. 

Tillhörande artikel: Bambuser, Bioservo och Urb-it till börsen

”Generellt vill man ju att aktien stiger första dagen. Men om den går upp med astronomiska siffror, över 30-40 procent, är risken stor att det är spekulationsdrivet”, konstaterar förvaltaren Carl Armfelt.

14 techbolag har noterats det senaste halvåret:

Foto:

Fotnot: Tabellen har uppdaterats efter ett fel i kursen för Appspotr. 

Mer om de senaste technoteringarna i senaste Digitalpodden:

https://embed.acast.com/digitalpodden/digitalpodden170426

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl.

För att nås av nyheterna först:

Foto:

 


Innehåll från SavelendAnnons

Starta året med en ny vana: Få dina sparpengar att växa utan ansträngning

Återigen är januari här, månaden som både betraktas som årets fattigaste och ett startskott för nya löften. Sparplattformen SaveLend vill uppmuntra alla att använda det nya året till att se över sitt sparande och ta tillfället i akt att bygga en stabil ekonomisk grund. I stället för att låta dina pengar ligga sovandes på ett sparkonto utan ränta kan SaveLend hjälpa dig att sätta sparpengarna i arbete – och skapa möjlighet för dem att växa.

Ett nytt år är här och för många markerar det en möjlighet att börja med, eller återuppta, olika goda vanor. Att komma i gång med träningen eller ge upp tobak är nog några av de allra vanligaste nyårslöftena men 2022 kan också bli året du börjar satsa på ditt sparande, på riktigt. Många har idag stora summor pengar på vanliga sparkonton till nollränta, helt utan avkastning. Det är precis lika ineffektivt som att stoppa pengar i madrassen, menar Ludwig Pettersson, vd på SaveLend.

– Riksbanken har som uppgift att hålla inflationen på runt 2 procent per år så faktum är att dina sparpengar tappar köpkraft med tiden om de ligger vilande. Du bör i stället se till att placera pengarna där de jobbar och levererar avkastning. 

Steg ett är helt enkelt att komma i gång med det aktiva sparandet och det kan göras på många olika sätt, du kan till exempel köpa aktier och fonder, investera i råvaror eller spara i krediter. Nästa steg är att se till att du har en plan framåt, förklarar Ludwig Pettersson. En annan viktig faktor för ett framgångsrikt sparande är nämligen att spara varje månad, över tid. På så vis investerar man i alla konjunkturer och slipper tänka på att försöka förutse marknaden.

En naturlig diversifiering

Idén till SaveLend föddes 2014 ur viljan att erbjuda en sparform som står utanför aktiemarknadens dagliga svängningar och som ger grund för stabil avkastning. Krediter är en välkänd och beprövad investeringsform som tack vare teknikens utveckling numera kan erbjudas till alla. Genom att dela upp kapitalet på många olika krediter och kredittyper når man också en naturlig diversifiering då risken delas upp både sett till koncentration per kredit och kredittyper – så som företagslån, fastighetskrediter, konsumentlån och liknande. Det är också en sparform som inte kräver några förkunskaper eller stora startkapital. 

– Att spara i krediter skapar ett naturligt kassaflöde med ränteutbetalningar vid olika tillfällen och tider så att pengar fortsätter att ticka in. Och sedan får man ränta-på-ränta-effekten på det, säger Ludwig.  

Lägre risk

Han understryker att samtliga krediter hos SaveLend omfattas av en noggrann kreditkontroll och att krediter som tillgångsslag generellt har lägre risk än aktier. Trots detta ska krediter inte heller utgöra hela sparportföljen utan det är alltid viktigt att säkerställa en bra bredd så att man sprider sina risker. Avkastning och risk går hand i hand och man ska vara medveten om att en möjlighet till hög avkastning också innebär en hög risk. Du måste därför fundera på hur planen för ditt eget sparande ser ut. 

– Krediter bör vara en självklar del av varje sparportfölj för att skapa en bra diversifiering mellan både tillgångsslag och risknivåer. Vår målavkastning ligger på 7–9 procent per år, och under de senaste tolv månaderna nådde vi 8,92 procents avkastning efter avgifter och kreditförluster. 

Möter både nya och erfarna sparare

SaveLends plattform är utformad för att möta behovet hos alla typer av sparare. Från nybörjarsparare, som förstår att pengar behöver aktiveras men inte har något större intresse av att hålla koll på att köpa och sälja. Till de mer erfarna och kapitalstarka investerarna som vill ha en större bredd i portföljen och en tryggare investeringsgrund att stå på. 

– Vår investeringsmotor SmartInvest möjliggör ett helt automatiskt sparande i krediter vilket gör att vi kan möta de med lite mindre kapital som bara vill komma i gång och aktivera sitt kapital. Samtidigt kan de mer erfarna investerarna engagera sig mer i plattformen och göra egna inställningar för att få den spridning de vill ha i olika kredittyper samt bestämma exakt koncentration av kapital per kredit, avslutar Ludwig Pettersson. 

Kom i gång idag på Savelend.se 

 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?