1515

Malmös startuphus expanderar – ska locka fler kvinnor

Startuphuset The Ground i Malmö, med en rad profiler som grundare, växer ytterligare. Nu köper man grannhuset och mer än dubblar ytan för att locka fler kvinnliga entreprenörer.

Hampus Jakobsson är en av The Grounds grundare. Chloe Nauta är operativ chef.
Hampus Jakobsson är en av The Grounds grundare. Chloe Nauta är operativ chef.Foto:Andreas Pålsson

Tillsammans sysselsätter de nio företagen som i dag sitter på The Ground på Bredgatan i Malmö 60 personer. Bolagen expanderar och håller i rask takt tillsammans på att växa ur huset.

 

Måttlighet är inte min starka sida, jag vill att The Ground ska växa.

 

För att kunna hålla kvar företagen även när de växer går nu nio skånska profiler samman och finansierar köpet av grannfastigheten. De befintliga 500 kvadratmetrarna utökas med 740 kvadratmeter och ska ge plats för ytterligare 60 personer. 

”Vi kommer att ta in mellan fem och åtta nya företag när vi öppnar den delen till våren”, säger Chloe Nauta, operativ chef på The Ground. 

The Ground startades 2015 av serieentreprenörerna Hampus Jakobsson och Karl-Anders Johansson. De var två av grundarna till TAT och Hampus Jakobsson har senare drivit bland annat Brisk.io och Karl-Anders Johansson är en av entreprenörerna bakom Modcam. 

”Måttlighet är inte min starka sida, jag vill att The Ground ska växa. När jag, Kalle och de andra investerarna som nu går in i det nya huset startade bolag så fanns det inget hem för nördarna. Vi vill ge nördarna ett hem och samla de som är lite annorlunda och som har lite annorlunda idéer”, säger Hampus Jakobsson.

Läs mer: Sju skäl att hålla koll på Malmös startup-scen

Det utökade The Ground kommer att ha samma inriktning mot företag som utvecklar digitala produkter, antingen hårdvara eller mjukvara, men kommer att ha ett tydligt fokus mot kvinnliga entreprenörer. 

”Vi ska bli mycket bättre på diversifiering och arbeta aktivt för att få fler kvinnor till The Ground, både entreprenörer och investerare."

Köpet blev klart i slutet av förra veckan och nu ska huset renoveras och anpassas för verksamheten. Chloe Nauta säger att den nya kontorsdelen öppnar till våren. Hon hoppas att man redan till jul ska ha kommit så långt så att man kan öppna bottenvåningen i det nya huset som ska rymma ytterligare en satsning för startupcommunityn i Malmö.

”Nästa steg är att kunna köra egna event i huset och det får vi en bra plats till på den nya nedervåningen”, säger hon.

Enligt Hampus Jakobsson handlar det om nischade event för en mindre målgrupp.

”Vi vill inte konkurrera med mer generella event som görs av till exempel inkubatorn Minc. Vi ska vara ett komplement för precis den målgruppen som The Ground vänder sig till”, säger Hampus Jakobsson.

De nio finansiärerna är:

Karl Anders Johansson, medgrundare av TAT och Modcam

Hampus Jakobsson, medgrundare av TAT, Brisk.io och affärsängel

Sami Niemi, grundade av Scalado

Ludvig Linge, affärsängel och medgrundare av TAT

Per Grimberg, medgrundare TAT

Jan Erik Solem, Polar Rose och Mapillary

Anders Frankel, grundare av Apsis

 Martin Gren, medgrundare av Axis

Johan Levnader, affärsängel och tidigare ordförande för TAT


Innehåll från SnowflakeAnnons

Saxo Banks övergång till molnlösningar realiserar värdet av data

Många finansiella aktörer står inför en betydande förändring, där de måste utvärdera om deras legacy-system är utrustade för att hantera de snabbt ökande kraven på data, särskilt i fråga om skalbarhet och kompatibilitet. Som en följd av detta övergår allt fler företag till molnbaserade lösningar för att bättre förstå och utnyttja sina data.

Förutom att många äldre lösningar lider av brist på skalbarhet, är de ofta också dyra att underhålla och komplexa att förvalta. Detta är faktorer som är avgörande i finansiella miljöer, där smidighet, kostnadseffektivitet och tillgänglighet blir viktigare för var dag som går. Historiskt har data inom finansbranschen lagrats i separata datasilor, -lager eller -sjöar, vilket avsevärt försvårat att skapa en 360-graders vy av den insamlade informationen. Med molndataplattformar blir det lättare att möta sådana utmaningar och därmed utveckla en verkligt datadriven organisation, med full översikt av befintliga möjligheter och risker.

Skalbarhet, funktionalitet och priskontroll

För Saxo Bank syftade övergången från datalagring on-premise till i molnet till att uppnå ökad skalbarhet, bättre funktionalitet och precisare priskontroll, utan att kompromissa med säkerheten. Ejvind Hald, chef för Saxo Banks globala informationslager, förklarar att den snabba förändringstakten inom finansiella lagar och riktlinjer, i kombination med ökade krav på regelefterlevnad, var ytterligare anledningar till att den internationellt kända banken valde att gå över till molnet.

– Nya bestämmelser kräver mer data för att möta ökade krav. Förr eller senare har man så mycket data att det blir svårt att analysera och använda den. Genom att använda en automatiskt uppdaterad molndataplattform sparar våra anställda mycket tid i arbetet med att efterleva internationella lagstiftningar och krav. Det möjliggör också för våra team att arbeta mer självständigt. Molnlösningar är därtill personal- och kostnadseffektiva, vilket underlättar för oss att vara flexibla som företag – vi kan visualisera all vår data och dela dem med rätt personer vid rätt tidpunkt, var de än befinner sig. Det är en enorm fördel när det gäller att realisera värdet av data.

Säker åtkomst dygnet runt

Saxo Bank valde Snowflakes molnplattform som lösning. Den kommunicerar och samlar in samtliga relevanta data och virtualiserar dem sedan automatiskt och omedelbart till alla team. Effekterna har redan varit betydande, men övergången har inte varit helt utan utmaningar. 

– Det fanns en viss oro för att kunderna skulle känna att molnet inte är tillräckligt säkert. Samtidigt förväntar sig våra kunder tillgänglighet dygnet runt, på resande fot, från dag ett. Säkerheten var därför avgörande i vårt val av molnleverantör och vi käånner oss trygga med de avancerade lösningar som Snowflake tillhandahåller. Framöver ska vi också implementera ett krypteringsverktyg från Snowflakes partnernätverk, för att stärka våra redan robusta säkerhetsåtgärder.

Alla tre stora moln på begäran

Christian Andersen, försäljningsdirektör för Snowflake Danmark, förklarar att molnlösningen i fråga ger finansiella aktörer möjlighet att bryta sig loss från existerande legacy-system. Dataplattformen gör det till exempel möjligt för kunderna att lagra sina data i ett eller flera moln, utan att datan någonsin lämnar Snowflake. Resultatet är snabb och säker datadelning i ett globalt nätverk, vilket inkluderar dataset från S&P, Factset, ESG-dataset och många fler.

– I takt med att cyberattacker ökar har det blivit tydligt att heltäckande molnlösningar, och inte on-premise-lösningar, är den säkraste vägen att gå. Därför erbjuder vår plattform en samlad plats för alla data, med förstklassig säkerhet och styrning. Detta är kritiska faktorer för alla finansiella aktörer i dag, avslutar Christian.

Läs mer om Saxo Banks lösningar 

Läs mer om Snowflake

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?