1515

Malmöprofilen Carl Silbersky kliver av vd-posten på Mionix

Carl Silbersky lämnar vd-posten i hårdvaruföretaget Mionix. Nu väntar digitala plattformen för byggmarknader.

Carl Silbersky.
Carl Silbersky.Foto:Pressfoto

Malmöprofilen, ängelinvesteraren och serieentreprenören Carl Silbersky (NTL) kliver av som vd på hårdvarubolaget Mionix (NTL), med säte i Malmö.

Men Carl Silbersky lämnar inte staden, han tar nu rollen som affärsutvecklingschef hos börsnoterade Malmöbolaget Bimobject (NTL). 

”Jag går tillbaka till det jag älskar: Tekniken. De senaste tio åren har jag byggt bolag, nu vill jag använda den verktygslåda jag har fått av det inom ett större bolag”, säger Carl Silbersky.

Bimobject grundades 2011 och är en molnbaserad marknadsplats för digitala bygg- och inredningsprodukter. Under förra året omsatte bolaget 84 miljoner kronor och har över 970 000 användare.

”Det handlar om ett bolag som skapar en helt ny vertikal. Man bygger en Amazonplattform för byggindustrin. Jag är ganska 'blown away' av bolaget”, säger Carl Silbersky.

Tillverkare kan lägga upp all produktinformation digitalt på Bimobjects plattform. Kunder som till exempel är intresserade av fönster kommer då kunna se bland annat mått, material och de egenskaper som fönstret har på grund av dess design.

Tidigare har det endast funnits väldigt lite information om produkterna, något som försvårat inköpen och ökat kostnaderna när fel inköp görs på grund av den bristande informationen.

Det var i somras som Carl Silbersky hjälpte EQT Ventures med att titta på Bimobject. Riskkapitalbolaget gick in med 240 Mkr i Bimobject som då värderades till 1,6 miljarder kronor.

Läs mer: Digitala byggbolaget Bimobject förbi miljardgränsen – EQT investerar 

Under tiden när Carl Silbersky undersökte bolaget blev han fäst vid bolagets idé och därefter var steget kort till att ta en plats i bolagets styrelse.

”Det är många industrier som skulle kunna använda sig av tekniken. När jag började gräva i detta så tänkte jag bara 'oh my god vad coolt'. Jag blev kär i bolaget och blev sugen på att gå in och så blev det så”, säger han.

Carl Silbersky har varit vd på Mionix sedan 2014, under en tid när bolaget uttalat målet att gå till börsen. Det har inte hänt. Under 2017 omsatte Mionix 15,7 Mkr, nästan en halvering av föregående år då bolaget omsatte 29,7 Mkr. Carl Silbersky kommer sitta kvar i Mionix styrelse.

”Det finns ett duktigt team som tar vid nu”, säger han.

Läs mer: Han tar gamer-bolaget Mionix till börsen 


Innehåll från ChessITAnnons

Med en CPQ får ni stöd på digitaliseringsresan

Medan det inte är någon nyhet att det senaste året kraftigt har drivit på den digitala utvecklingen, är det ännu svårt att överblicka hur det fortsatta digitaliseringsracet ser ut – och hur man som företag bör hantera det.

– Ju mer komplex digitalisering och automatisering, desto större erfarenhet och expertis behövs, konstaterar Christian Sjögren, medgrundare och utvecklingsansvarig för ChessIT.

Läs mer om effektivisering med CPQ  

– Att digitalisera tjänster kan förenklat beskrivas som att den kunskap och erfarenhet som krävs för att leverera tjänsten byggs in i ett systemstöd. Först samlas beslutsunderlaget in, och därefter beräknas vad som krävs för att leverera tjänsten. I många fall kan man effektivisera upp till 80 eller 90 procent, det ger en mycket god effekt till en rimlig insats, betonar Christian.

Satsa på en CPQ

Så vilken typ av funktionalitet bör man satsa på i sin digitalisering? Christian rekommenderar att satsa på en CPQ, vilken kan automatisera både komplexa och tidskrävande arbetsuppgifter. CPQ:ns regelmotorer och avancerade algoritmer gör att användarna kan halvera tiden som läggs på att beräkna och ta fram underlag och paketera dessa till erbjudanden.

– En central komponent i en CPQ är dokumentgeneratorn; denna används för att generera de dokument som behövs, exempelvis offerter, avtal och specifikationer. Kopplar man därtill samman sin CPQ med kringsystem som är intressenter av resultatet, exempelvis affärssystem, ekonomisystem och tidsrapporteringssystem, får man ett väsentligt mervärde. Resultatet blir ytterligare effektivisering och reducerade felmarginaler.

Så underlättar ni säljprocess och offerthantering  

Har många användningsområden

Christian förklarar att det vanligaste tillämpningsområdet för CPQ fortfarande är offert- och avtalsgenerering, men belyser flera övriga användningsområden, från kundkännedom och riskberäkning till hållbarhetsklassning och att finna optimala resurser utifrån behov. Att gå från kalkylering i Excel till en CPQ. ChessIT erbjuder en CPQ som täcker alla dessa områden – och fler än så.

– Vi har funktionalitet som många saknar. Det inkluderar stöd för tjänster och produkter, dynamisk prissättning, årliga prisjusteringar samt processtöd för att genomföra och godkänna ändringar i en konfiguration även efter påskriven affär. Det gör oss helt unika på marknaden.

En modern och flexibel produkt

CPQ:ns främsta fördel är dock att det är en modern och flexibel produkt som tillåter användarna att affärsutveckla sin verksamhet.

– Systemstöden behöver kunna hänga med i svängarna när verksamheten vidareutvecklas och anpassas till marknaden, inte minst för att nya tjänster ställer nya krav. Här hjälper vi gärna till, avslutar Christian.

Skala upp – utan att nyanställda  

Mer från ChessIT

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChessIT och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?