1515

Malmöbolaget surfar på vågen och tar in 25 miljoner

Med sina elektriska jetboards hoppas Radinn ta surfentusiaster med storm. Nu fyller Malmöbolaget på kassan med 25 färska miljoner från flera privata investerare.

Radinns medgrundare och vd Alexander Lind provsurfar bolagets elektriska wakeboard utanför Norges kust.
Radinns medgrundare och vd Alexander Lind provsurfar bolagets elektriska wakeboard utanför Norges kust.

Bolaget Radinn från Malmö vill revolutionera vattensporten med hjälp av sin elektriska jetboard. Brädan gör att man kan glida fram på ytan utan att behöva förlita sig på väderlek, vindar eller vågor.

”Det är en produkt som är unik på marknaden i dag. Man styr brädans hastighet med en trådlös handkontroll. Det gör att du kan surfa ensam i total tystnad och välja hur snabbt du vill åka”, säger Alexander Lind, vd och medgrundare på Radinn.

Nu fyller bolaget på kassan med 25 miljoner kronor i en A-runda som nyligen stängdes, kan Di Digital berätta. Sedan tidigare har Radinn plockat in ytterligare 20 Mkr i flera mindre emissioner.

På ägarlistan finns nu en rad investerare som backat upp framtida succébolag. Det handlar bland andra om Simon Josefsson som tidigt investerade i it-säkerhetsbolaget Yubico, Storytel-finansiären Anders Bengtsson, Pandelis Eliopoulos som var en av de första externa ägarna i Truecaller, samt Vilhelm Schottenius, klädmärket Björn Borgs forne styrelseordförande. Investerarkollektivet Djäkne Startup Studio är en annan delägare.

”Vi har framför allt valt att ta in privatpersoner som har en passion för vår produkt, som ser sitt ägande som långsiktigt och som kan bidra med synergier till vår verksamhet”, säger Alexander Lind.

Radinn startade som ett projekt vid Lunds universitet 2012 och en första prototyp av brädan släpptes tre år senare, för att se om marknadspotentialen fanns.

”Vår strategi påminde om Teslas. Vi ville bevisa att efterfrågan fanns och byggde brädorna för hand. Sedan dess har vi arbetat med att industrialisera konceptet och utvecklat en produktdesign som passar för serietillverkning.”

I januari 2018 smyglanserade man sin första kommersiella modell, G2X Jetboard, som redan har sålt för cirka 30 miljoner kronor. 

”Det finns konkurrens från ett gäng andra elektriska brädor. Men vi känner oss trygga med vår position eftersom att vi befinner oss 3 till 5 år före i utvecklingen. Det här är en hårdvaruprodukt som är både tids- och kapitalkrävande att ta fram”, säger han.

Läs mer: Deras ”Airbnb för båtar” ska segla ut i vida världen 

Radinn har kapacitet att producera 1 000 brädor i år, vilket skulle inbringa intäkter på cirka 85 miljoner kronor, uppger Alexander Lind. 

Den breda lanseringen sker i maj och han är hoppfull om att nå försäljningsmålet, trots att jetboarden kostar runt 90 000 kronor för slutkunden.

”Vi har återförsäljare runt om i Europa, USA, Ryssland och Förenade Arabemiraten som främst riktar sig till båtägare. Försäljningen har aldrig varit den största utmaningen, trots att brädan fortfarande är en premiumprodukt.”

Radinn har dessutom sålt för miljonbelopp till större aktörer inom försvar, räddning och kustbevakning. Det är en växande del av bolagets verksamhet, uppger Alexander Lind, med beställningar i större volymer.

Med 25 nya miljoner kronor i kassan ska bolaget bland annat effektivisera sin fabrik i Polen ännu ett snäpp. Radinn ska också dubblera sin personalstyrka fram till årsskiftet,  från ett tjugotal anställda i dagsläget.

”Att skala upp verksamheten står på agendan framöver. Priset på brädorna går ned om vi kan få ännu mer stordriftsfördelar och kapa kostnader i vår tillverkning.”

”En billigare produkt kommer att öka intresset från vanliga vattensportentusiaster, vid sidan av de som äger en båt eller yacht”, tillägger Alexander Lind, och pekar på att det finns uppemot 30 miljoner aktiva surfare runt om i världen.


Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Håll dig uppdaterad i standardiseringsarbetet

Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.
Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.

SEK Svensk Elstandard ansvarar för all elektroteknisk standardisering i Sverige och i deras kommittéer deltar medlemmar från myndigheter och företag runt om i hela Sverige. Att hänga med i standardiseringen är en fördel på många plan.

– Att följa den senaste standarden underlättar och skänker en trygghet i att allt är tillverkat och installerat på rätt sätt, säger Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.

En standard kan i praktiken handla om en klassificering, måttangivelse, säkerhetsfordran eller dokumentation av olika slags elektrotekniska produkter – kort sagt kan man säga att det är en slags uppsättning av förhållningsregler. Myndigheter, organisationer och företag kan delta i SEKs kommittéer och på så sätt påverka framtidens standarder.

– Det kan ta upp till fem år att få igenom en ny standard och med ett så långsiktigt arbete får man insyn och en unik chans att påverka, säger Krister Elfgren.

I nuläget är de runt 800 personer som deltar i SEKs kommittéer, men det finns kapacitet för många fler. SEK är svensk representant i organisationen IEC, som arbetar fram standarder på global nivå. Ju fler medlemmar i de svenska kommittéerna, desto större konkurrenskraft får Sverige internationellt.

Håll dig uppdaterad med SEK e-Standard!

I takt med att tekniken utvecklas, revideras och aktualiseras också standarder och handböcker. Därför är det viktigt att hålla sig uppdaterad kring vilka standarder det är som gäller för stunden, något som kan vara lättare sagt än gjort. SEK e-Standard är abonnemangstjänsten som hjälper dig med det. Genom att prenumerera på SEK e-Standard får du tillgång till standarder och handböcker inom ditt område, som alltid är uppdaterade enligt det allra senaste.

– Med SEK e-Standard går rättelser, tillägg och revideringar automatiskt in i systemet och säkerställer att alla standarder är uppdaterade. När man loggar in på sitt abonnemang får man en god översikt över sina standarder och mer behöver man inte göra – det sköter vi, säger Krister Elfgren.

Det ska vara lätt att göra rätt

Att alltid utgå från en standard är det bästa, säkraste, enklaste och mest effektiva sättet att kvalitetssäkra sitt arbete. När man vet att man jobbar enligt de senaste standarderna fortlöper arbetet både smidigt och kostnadseffektivt.

– Med en aktuell standard eller handbok är det lätt att göra rätt, säger Krister Elfgren.

 

 

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?