1515

Malmö startar accelerator för att locka talanger

Vid årsskiftet får Malmö ett nytt acceleratorprogram. "Fast Track Malmö" ska locka talanger, från bland annat Stockholm, att flytta till Skåne. 

Malmö ska locka internationella talanger till staden med ett nytt acceleratorprogram.
Malmö ska locka internationella talanger till staden med ett nytt acceleratorprogram.Foto:TT

Den första oktober börjar rekryteringen till Malmös nya acceleratorprogram Fast Track Malmö. 

Acceleratorprogrammet är ett samarbete mellan fyra organisationer: Almi invest, Minc, Malmö startups och Invest in Skåne. Målsättningen är att locka fler startup-bolag att etablera sig i Malmö.

"Det här är ett sätt att få bolag att komma till södra Sverige som är ett grymt ställe att starta bolag på. Om man jämför med London, Berlin och Stockholm så är det enkelt att hitta boende, billigt och lätt att hitta bra folk här nere", säger Joel Larsson, affärsutvecklare på Minc och programansvarig för Fast Track Malmö.

Joel Larsson, programansvarig för Fast Track Malmö

Entreprenören Hampus Jakobsson, som också är involverad i acceleratorn via Malmö Startups, håller med. 

"Stadens kostnadsstruktur i kombination med ett svårslaget nätverk av mentorer gör oss unika. I Malmö är det billigt att hitta en lokal och enkelt att rekrytera duktiga människor", säger Hampus Jakobsson till sajten 8till5.

I acceleratorpogrammet ingår kontorsplats, affärscoacher och en investering på 200 000 kronor från Almi Invest. Under hösten kommer fem bolag att tas in till programmet som bland annat ska marknadsföras mot Stockholmsbolag. 

 

Vi tror det här är bra ställe att bygga bolag på just nu, och man slipper konkurrera med Spotify och Klarna om utvecklare.

 

"Vi kan erbjuda ett stort startupcommunity, med hela södra Sverige plus Köpenhamn. Vi tror det här är bra ställe att bygga bolag på just nu, och man slipper konkurrera med Spotify och Klarna om utvecklare", säger Joel Larsson. 

Vad letar ni efter för bolag?

"Vi söker vanliga startups inom internet och tech som är i det läget att de kan ta in en första investering inom fem månader. De ska vara ett komplett team som kan ta fram hela produkten och som gärna hunnit göra en prototyp", säger Joel Larsson. 

Acceleratorprogrammet är sex månader långt och syftet är att bolagen ska ta in sin första investeringsrunda i vår. 


Innehåll från F-secureAnnons

Så enkelt får du ett bra skydd mot cyberbrott – utan att det påverkar din dators prestanda

Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure
Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Genom att automatisera sina attacker kan cyberkriminella i dag slå till mot många och enkelt hitta offer som inte skyddat sina enheter tillräckligt väl. 

– Det är viktigt att hålla sina enheter uppdaterade och använda säkerhetsprogram på dem. På så vis undviker man kostsamma och integritetskränkande cyberbrott, säger Mikael Herrala på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Phishing, eller nätfiske, är en typ av cyberbrott som ökar kraftigt. Under 2020 inträffade 34% fler phishingattacker än året innan. Här manipulerar förövarna användare att självmant ge ifrån sig känslig information, som person- eller betaluppgifter, genom att exempelvis få dem att klicka på länkar i brådskande mejl, sms och i chattkonversationer. Informationen kan sedan utnyttjas vid brott eller säljas vidare i kriminella miljöer. 

– Nätfiske ökar kraftigt eftersom det fungerar och det kan automatiseras. Om man får ett oväntat meddelande eller erbjudande som är för bra för att vara sant, blockera avsändaren och radera därefter meddelandet, säger Mikael Herrala.

Ransomware är en annan typ av cyberbrott som ställer till allt mer skada. Genom att på olika sätt få in skadlig kod i offrets dator eller mobila enheter, kan hårddiskar och servrar kapas och krypteras. Offret uppmanas därefter av förövaren att betala en större lösen, till exempel med ospårbar kryptovaluta som Bitcoin, för att få tillbaka tillgången till sin data. 

En ny och ökande typ av cyberbrott är Trickbot, en dold programvara som bland annat tar sig in i offrets dator, öppnar en bakdörr och låter kriminella fjärrstyra datorn för att begå nya brott.

F-Secure TOTAL erbjuder ett brett skydd

Det finns bra och effektiva sätt att skydda sig mot den här typen av cyberbrott. F-Secure har utvecklat säkerhetsprogrammet F-Secure TOTAL för privatpersoner och småföretag. Det innehåller flera funktioner och ger ett heltäckande onlineskydd.

– Det skyddar mot mer än bara virus och skadliga program. Det kan blockera webbplatser som försöker lura dig på pengar eller komma åt personuppgifter. Dessutom skyddar det dina pengar när du gör bankärenden och handlar online, förklarar Mikael Herrala.

I skyddet ingår också en VPN-funktion som krypterar användarens internetanslutning för att förhindra att kriminella spionerar eller spårar användarens aktiviteter på nätet.

En annan bra funktion är lösenordshanteraren.

– Det är oerhört viktigt att ha långa lösenord och ha olika lösenord för alla sina olika tjänster. Men att komma ihåg dem är för svårt. Med en lösenordshanterare sker det sömlöst över alla dina olika enheter, säger Mikael Herrala.

I F-Secure TOTAL ingår också en avancerad föräldrakontroll som skyddar barn mot olämpligt innehåll på Internet.

F-Secure TOTAL fick prestigepris

I en oberoende jämförelse av AV-TEST, fick F‑Secure SAFE, som är en del av F-Secure TOTAL, de prestigefyllda utmärkelserna Best Protection och Best Performance för år 2020.

– Med F-Secure TOTAL får man ett bra skydd utan att det skapar prestandaförluster. Man kan streama filmer eller spela onlinespel och ändå ha ett fullgott skydd utan att det märks. Det passar hela familjen, avslutar Mikael Herrala.

Klicka här för att prova F-Secure TOTAL utan kostnad. 

 

Mer från F-secure

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med F-secure och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?