1515

Malmö om elsparkcykelkaoset: ”Regeringen måste steppa upp”

Malmö var först ut i Sverige med att införa en avgift för elscooter-operatörerna. Men det har inte hjälpt. Nu vill man se tydligare regler kring elsparkcyklarna, men till skillnad från Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) tror Malmös kommunalråd Andreas Schönström (S) inte på upphandling som en lösning på problemen. 

Malmös kommunalråd Andreas Schönström (S).
Malmös kommunalråd Andreas Schönström (S).Foto:Johan Nilsson/TT

”Jag är tveksam till det. Jag tycker att de aktörer som vill erbjuda elsparkcyklar ska få göra det, men låt oss ha nationella regler om vad som gäller för dem. Vad jag saknar är en lagstiftning som säger att elsparkcyklar är ett särskilt fordon och inte en cykel. Det är två olika fordon som kräver två sorters regleringar”, säger han till Di.

De avgifter som Malmö stad införde vid årsskiftet har inte förbättrat situationen. Elsparkcyklar ligger fortfarande slängda längs med trottoarer och cykelvägar. Inte heller antalet elsparkcyklar har minskat – istället har de ökat rejält. Från 1.600 till 4.800. 

Malmö undersöker just nu flera former av åtgärder för att få bukt på situationen: parkeringszoner, maxtak, upphandling och no-go-zoner för att nämna några exempel. Men jobbet borde göras någon annanstans, menar Schönström.

”Regeringen måste steppa upp arbetet här - det är inte meningen att kommunerna ska hålla på med det här lapptäcket av åtgärder hela tiden. Jag tycker att de myndigheter som fått uttala sig kraftigt har underskattat den här marknaden”, säger han och fortsätter:

”Upphandling är en möjlighet. Men spontant har jag svårt att se vad det kan tillföra. Det leder bara till att regleringen hamnar på kommunen. Det är bättre att aktörer följer gemensamma regler.”

Schönström menar att mikromobilitet och delad mobilitet är här för att stanna och det är dags att ta det på allvar. Ska stora städer hänga med så krävs en modern lagstiftning. Han vill att man tydligt klargör vad som dels gäller för kommersiell uthyrning samt vad som gäller för specifika fordon. 

”Är det rimligt att fordon som kör över 20 km/h får framföras på trottoaren, eller att de som gör det inte har krav på sig att ha hjälm?”, undrar han.

Oavsett vad som händer med lagstiftning kring de omdebatterade fordonen så kommer avgifterna för elscooter-operatörerna bestå – på samma sätt som en torghandlare får betala för att bedriva kommersiell verksamhet på stadens mark. Däremot skulle Schönström gärna se att Malmö fick möjlighet att gynna delningsbara fordon framför andra fordon genom att till exempel erbjuda tjänsterna bättre platser och billigare parkering. 

LÄS OCKSÅ:
Riksdagsledamöter kräver lagändring kring elsparkcyklarna – ”ökat tryck”
Eneroths elscooter-känga till kommunerna: Dags att göra hemläxan 


Innehåll från TaniumAnnons

Full datavisibilitet kritiskt för god cybersäkerhet

Tim Best, Ernst&Young, Oliver Cronk, Tanium och Abhishek Ramavat, Ernst&Young
Tim Best, Ernst&Young, Oliver Cronk, Tanium och Abhishek Ramavat, Ernst&Young

Kombinationen av företagens snabba digitala transformationstakt och nya arbetsverktyg såsom exempelvis molnlösningar, IoT och IIoT genererar enorma mängder data. Samtidigt ökar förväntningarna på kontinuerlig access till system och information, oavsett enhet och plats. Vikten av att kartlägga hur data genereras, används och analyseras blir således extremt viktigt, inte minst med tanke på att riktlinjer och regelverk skärps allt mer.

Har företag inte full visibilitet av vad de lagrar och bearbetar är risken stor att de inte efterlever rådande lagar. Därför är det kritiskt att ha god översikt av – och insikt i – den data man genererar och delar. 

– I takt med att information dessutom blir allt mer gränslös och vi lever i ett samhälle som präglas av hyper-connectivity, gäller det att vara väldigt noga med varifrån och hur data accessas – risken är annars stor att säkerheten äventyras, konstaterar Abhishek Ramavat, Associate Partner Ernst&Young Norge, Cybersecurity.

Vet vad ni ska skydda

Kollegan Tim Best, Associate Partner Nordic Cybersecurity Leader, Ernst&Young, adderar att en grundläggande komponent i att skydda sina tillgångar är att veta exakt vad det är man vill skydda. 

– Full visibilitet är centralt för att kartlägga vilka delar av sina data man vill säkra. Detta är i förlängningen inget nytt, men ändå ägnar många företag betydande tid och resurser åt att jaga data i sina nätverk för att avgöra vad de ska skydda. Frågor man först bör ställa sig är dock: är detta affärskritiska data? Om vi tappar dem, tappar vi tillgänglighet, funktioner eller servicenivå? När man väl vet vad som ska skyddas kan man ägna sig åt nödvändiga sårbarhetsåtgärder.

Oliver Cronk, Chief IT Architect EMEA hos Tanium, tar analysen ett steg längre. Med rätt data och heltäckande visibilitet får man ett bättre beslutsunderlag vad gäller all riskhantering.

– Riskhantering har historiskt varit ganska subjektivt; olika experter har sett olika säkerhetsrisker. Ger man dock relevant data till skickliga medarbetare tar de också smarta och informerade beslut, samtidigt som man lättare upptäcker potentiella risker – och möjligheter.

Insikter som konkurrensfördel

Tim Best konstaterar att dylika möjligheter inkluderar att använda sina insikter som en konkurrensfördel. 

– Full visibilitet och regelefterlevnad genom hela tillverknings- och leveranskedjan förmedlar att man tar säkerheten på allvar och erbjuder trygga data såväl som stabila och pålitliga tjänster. Följden blir ökad tillit från kunderna, vilket i sin tur kan leda till fler marknadsandelar.

En annan avsevärd fördel är möjligheten att helt omdana rutinerna kring revisioner. Traditionellt sett har revisioner skötts manuellt och många företag känner sig därtill defensiva inför att få sitt arbete granskat. Här menar Oliver Cronk att datainsikter skulle kunna vara helt avgörande. 

– Genom att ha full kännedom om vad som pågår inom verksamheten kan man samverka med och ta hjälp av de som genomför revisionen, för att på så vis bättre precisera och förstå vilka utmaningar och risker som är mest angelägna. Möjligheten att prioritera de frågor som är mest överhängande blir också en fördel ur ett ekonomiskt perspektiv, avslutar han. 

Tydliga rutiner är centralt

Abhishek Ramavat påpekar emellertid att visibilitet inte är det enda sättet att belysa dolda risker. Medan data är de primära verktygen i riskutvärdering och -hantering, gäller det också att ha tydliga rutiner och processer på plats. 

– Vet vi inte hur datan hänger ihop och hur vi ska hantera den är det svårt att agera på sina insikter. Därför blir analysen minst lika viktig ur ett riskperspektiv. Om du inte agerar på din data samlar du i praktiken bara på dig en allt större katalog över dina problem. Att driva igenom nödvändiga insatser åtgärdar många risker, så en öppen kultur som präglas av samverkan är mycket viktigt, säger han, och får medhåll av Tim Best:

– Att utvärdera och öka den digitala mognaden är således oerhört värdefullt. Förutom att det bidrar till att blottlägga brister innebär det också att medarbetarna kan ta bättre och mer relevanta beslut kring verksamhetens cybersäkerhet, avslutar Tim Best.

www.tanium.com 

www.ey.com 

Mer från Tanium

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tanium och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?