Mäktiga rådgivaren vill peta både Ek och Lorentzon från Spotifys styrelse
Den mäktiga rådgivaren ISS vill nu peta både Daniel Ek och Martin Lorentzon från Spotifys styrelse, kan Di avslöja. Kritiken breddas därmed mot tidigare år.
Johannes Karlsson
Text
Martin Lorentzon är i dag styrelseledamot i Spotify, medan Daniel Ek är vd och styrelseordförande.Foto:Janerik Henriksson (TT) och David Paul Morris.
Artikeln är en del av vårt låsta innehåll. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.
Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.
Ta del av villkoren
Full tillgång till di.se med nyheter och analyser
Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid
Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan
Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev
Betala som
Betalsätt
Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News AB:s personuppgiftspolicy. Bonnier News AB ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Dagens industri är en del av Bonnier News.
Ange ditt företags namn eller organisationsnummer för att hämta adressuppgifter. Hittar du inte ditt företag i sökresultatet? Vänligen ange uppgifterna manuellt.
Innehåll från FlexionAnnons
Uppstickaren som revolutionerar spelindustrin
Sedan mobilspelsdoldisen Flexion Mobile börsnoterades på Nasdaq First North 2018 har man ökat sin kvartalsomsättning mer än 30 gånger. Det tack vare bolagets unika affärsidé och patenterade teknologi. Nu satsar Flexion på fortsatt hög tillväxt genom förvärv inom influencer marketing och investeringar i ny distribution och fler spel.
Flexion visar i sitt nyligen redovisade bokslut för 2022 att bolaget klarar av att fortsatt hålla en mycket hög tillväxttakt. Omsättningen ökade med 110 procent jämfört med året innan. Därmed har Flexion under de tre senaste kalenderåren haft en årlig tillväxt på 105 procent, något som mycket få börsbolag klarar av. Vinsten före skatt stannade på motsvarande cirka 22 miljoner kronor, vilket innebär att Flexion har ett positivt kassaflöde.
Branschen för mobilspel är en av de snabbast växande sektorerna i världen. Flexion verkar globalt på den konjunkturstabila Android-marknaden med en affärsmodell som gör det möjligt för spelutvecklare att tjäna mer pengar på sina spel genom att nå ut till en större publik.
– Spelutvecklarna kan fokusera på spelutveckling, medan vi tar hand om marknadsföringen av spelen i nya distributionskalaner. Detta tillvägagångssätt gynnar både spelutvecklare och slutanvändare, säger Jens Lauritzson, vd och en av grundarna av Flexion.
Flexions investerare kan dra nytta av den starka utvecklingen på spelmarknaden utan att behöva välja enskilda spelaktier, vilket helt enkelt minskar risken samtidigt som man får del av en snabbväxande marknad.
Förvärv av Audiencly
2022 förvärvades influencer marketing-byrån Audiencly, vilket ger Flexion ytterligare möjligheter att erbjuda spelutvecklare ett bredare stöd för att marknadsföra sina spel – och skapa större synlighet hos nya målgrupper. När det kommer till annonsering ställer dagens ungdomar högre krav på autenticitet än tidigare generationer. Traditionell annonsering, som banners, är helt enkelt inte tillräckligt engagerande eller övertygande.
– Vi tror att influencer marketing är framtiden inom marknadsföring av spel. Förvärvet utökar Flexions kapacitet och gör det möjligt för oss att erbjuda spelutvecklare omfattande marknadsföringstjänster som når framtidens konsumenter. Det tillför ytterligare ett lager av värde till vår affärsmodell, menar Jens Lauritzson.
Hög tillväxttakt framåt
Flexion är ensamma om sin unika distributionstjänst, vilket skapar goda förutsättningar för att upprätthålla en hög tillväxttakt framåt. Den globala marknaden för mobilspel blomstrar och förväntas enligt Statista generera över motsvarande 1 000 miljarder kronor i intäkter år 2023.
EU:s Digital Markets Act, som trädde i kraft i november 2022, är ytterligare en faktor som sannolikt kommer påverka marknaden till det bättre – både för spelutvecklare och konsumenter. Det innebär nämligen att dominanta plattformar som Google Play och App Store tvingas öppna upp för konkurrenter.
– Vår modell är att kunna erbjuda spelutvecklare distribution i så många kanaler som möjligt. De nya EU-reglerna innebär en jättemöjlighet att tjäna mer pengar för både spelutvecklare och Flexion, avslutar Jens Lauritzson.