1515

(M) sågar förslag om delningsekonomin: ”Tandlös utredning”

Konsumentverket ska följa och informera om delningsekonomin, enligt ett färskt förslag. Det räcker inte för Moderaterna. ”Det behöver göras väldigt mycket mer”, säger Jessica Rosencrantz (M).

Jessica Rosencrantz är riksdagsledamot för Moderaterna.
Jessica Rosencrantz är riksdagsledamot för Moderaterna.Foto:Press

Delningsekonomins gråzoner har gjort sig påminda flera gånger den senaste tiden. Oredovisade skatteintäkter från tjänster som Airbnb och Uber är bara två exempel på att den som nyttjar delningsekonomin inte alltid följer regelverket.

På måndagen presenterade forskaren Kerstin Bradley en utredning om delningsekonomin som utmynnade i två förslag:

– Att Konsumentverket ska ge oberoende information och vägledning om delningsekonomin.

– Att Konsumentverket ihop med Konkurrensverket och andra berörda myndigheter ska följa utvecklingen av delningsekonomin i Sverige under tre år och sedan rapportera till regeringen.

Det är en ganska tandlös utredning

Förslagen är otillräckliga, enligt Moderaterna.

”Det behöver göras väldigt mycket mer. Det är en ganska tandlös utredning. Regeringen förbjöd den att komma med skarpa lagförslag”, säger Jessica Rosencrantz (M) till Di Digital.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) framhäver utredningens förslag och menar att det inte ännu finns tillräcklig information om delningsekonomin för att kunna reglera.

”Ska man lägga skarpa förslag behöver man också ha ett gediget underlag att gå på. Jag delar nog utredningens uppfattning att det är en nisch på marknaden att det är en så snabb utveckling att det är för tidigt att dra några säkra slutsatser”‚ säger Per Bolund.

Den som i dag hyr ut sin bostad via Airbnb behöver inte deklarera inkomsterna så länge de inte överstiger 40 000 kronor per år. Skatteverket uppgav nyligen att 80 procent av alla som hyrde ut över den gränsen inte deklarerade sina inkomster. Därför vill myndigheten att alla delningsekonomibolag ska vara tvungna att skicka underlag till Skatteverket. 

Det förslaget har regeringen ännu inte tagit ställning till, enligt Per Bolund.

”Det är inget förslag vi har tagit ställning till såhär långt. Det är i slutändan myndigheterna, till exempel Skatteverket, som ansvarar för att få in uppgifterna som behövs.”

Läs mer: Ny rapport: Så fuskar svenskarna med Airbnb-skatten 

Moderaterna vill å sin sida inte att delningsföretag ska ha krav på sig att rapportera underlag till Skatteverket utan att de som underlättar rapporteringen i stället ska licenseras.

”Man kan tänka sig en modell där plattformen erbjuder sig att sköta den samordningen med en enkel rapporteringsväg”‚ säger Jessica Rosencrantz.

Därtill vill Moderaterna att transaktioner mellan privatpersoner ska vara skattefria upp till en gräns. Exakt var den gränsen ska ligga har partiet inte beslutat.

”Vi tror också att vi måste gå igenom bransch för bransch och se hur kan vi förenkla och avskaffa gammal byråkrati. Ett exempel skulle vara att en taxameter inte längre behöver vara en låda i en bil utan kanske kan vara en smartphone”, säger Jessica Rosenqvist.

Det är särskilt viktigt att reglera delningsföretag inom finansbranschen, säger Per Bolund och antyder att Trustbuddy-konkursen och skandalen i Lending Club i USA bör utgöra avskräckande exempel.

”Det finns exempel både från Sverige och internationellt där företag har kommit in och inte haft rent mjöl i påsen. Bedrägerier ska vi förekomma oavsett var de sker. Det gäller även om man kallar det delningsekonomi”, säger Per Bolund och hänvisar till en pågående utredning om crowdfunding.

Läs mer: Lending Clubs vd avgår efter utlåningsskandal 


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?