Hoppa till innehållet

Annons

Lyxmärket Hermès stämmer skapare av kryptoväskor

Mason Rothschilds ”Metabirkins” är något så nytt som virtuella kopior av lyxvarumärket Hermès väskor.

Men är det att betrakta som kopior när de avbildas i metaversum?

Aktörerna i rättsprocessen kan komma att sätta prejudikat som blir synnerligen viktiga när världen övergår till Web 3.0.

Hermès väskmodell Birkin är i den fysiska världen en hett eftertraktad lyxprodukt. Nu har digitala konstverk baserade på den ikoniska väskan sålts för närmare 10 miljoner kronor.
Hermès väskmodell Birkin är i den fysiska världen en hett eftertraktad lyxprodukt. Nu har digitala konstverk baserade på den ikoniska väskan sålts för närmare 10 miljoner kronor.

Om vi bortser från ovan nämnda buzzwords en stund och istället frågar oss varför Hermès – ett av världens mest kända varumärken – bryr sig om att en ung konstnär gör luddiga renderingar av deras väskor och säljer digitalt?

Det enkla svaret är att väskorna bär namnet Birkin, en åtråvärd värumärkesskyddad modell från Hermès, som Mason Rothschild nu tjänat rejält med pengar på.

Amerikanen genererade 100 versioner av digitala Birkinväskor och sålde som NFT:s – non-fungible tokens – för 322 dollar styck, med en 7,5 procent kommission på all vidareförsäljning, för evigt.

Förutom de 32.200 dollar han initialt tjänade, motsvarande 290.000 kronor, så uppges hela samlingen i dag vara värd 1,2 miljoner dollar, eller 10 miljoner kronor, vilket skulle innebär att konstnären redan nu kammat hem 750 000 kronor. Och med tanke på att det bara var en månad sedan han skapade väskorna och värdet redan skjutit i höjden finns lite som pekar på att NFT-väskornas rykte och värde skulle försämras med åren.

Däri ligger också det lite mer utvecklade svaret på varför Hermès förmodligen vill driva rättsprocessen så långt det går.

Till vänster, Hermès karaktäristiska orangea lådor i vilka deras produkter levereras. Till höger sex av de totalt 100 bilderna som sålts digitalt.
Till vänster, Hermès karaktäristiska orangea lådor i vilka deras produkter levereras. Till höger sex av de totalt 100 bilderna som sålts digitalt.

Om framtida digitala verk kommer att bli lika viktiga – eller viktigare – som fysiska kollektioner av till exempel väskor, kommer varumärken som i dag äger dessa fysiska varumärkespatent förstås också vilja äga dem digitalt.

Sportmodejätten Nike har kommit betydligt längre och till exempel köpt upp den virtuella skotillverkaren RTFKT och uppges dessutom sökt specifika patent för virtuella skor.

Modejätten Gucci har å sin sida samarbetet med spelet Roblox för att sälja en digital väska, dock inte som en NFT utan det som i spelvärlden benämns som ”skins”. Skillnaden är att de inte lagras i en blockkedja.

Mason Rothschild har för avsikt att trotsa stämningen från Hermès, eftersom han menar att han har en ”grundlagsskyddad rättighet att skapa konst”. Han menar också att använda varumärkesnamnet ”Birkin” i sin samling ”Metabirkin” bara är ett sätt att vara transparent mot köpare kring vilken produkt som är förlagan till hans verk.

”Precis på samma sätt som att Andy Warhol kunde använda Campbells sopp-burkar för att göra sin konst”, skriver Mason Rothschild i ett öppet brev.

Han konstaterar i en videointervju som publicerats av Yahoo Finance att han själv nu också blivit plagierat och att hans avbilder av luddiga väskor nu finns som kopior på digitala handelsplatser.

Vad som är digital konst och vad som är en digital handelsvara – och vilka patent från den fysiska världen som ska gälla i ett metaversum – har alla förutsättningar att bli en utdragen rättsprocess.

Innehåll från DeelAnnons

Deels lösning förenklar global expansion

Att hantera globala löner kan vara tidskrävande och frustrerande. Med Deels lösning Global Payroll kan företag koncentrera sig på det som är viktigt.

– Med vår lösning kan man spara tid, undvika felaktigheter och få en bättre översikt över sin lönehantering – och i stället fokusera på expansion och tillväxt, säger Daniel Eisenberg, Nordenchef på Deel.

En av de vanligaste utmaningarna som företag står inför efter att ha expanderat globalt är att hantera lönehantering i flera länder samtidigt. När företag blir internationella kan de behöva etablera partnerskap med lokala lönebolag i varje land. Detta kan exempelvis handla om skillnader i processer, system och servicetermer, vilket gör att företagen behöver lägga mycket tid och resurser på att sammanställa och översätta information för att få en tydlig översikt.

Daniel Eisenberg, Nordenchef på Deel, menar att dessa utmaningar kan leda till tidskrävande manuellt arbete för att få en översiktlig bild av lönehanteringen.

– Inte bara kan det vara klurigt för företag att navigera den, ofta snåriga, djungeln som olika processer på olika marknader innebär, det kan även visa sig svårt för företag att få snabba svar eller korrigeringar från sina lönepartners. 

En vanlig lösning är att samarbeta med mindre aktörer i de länder som företagen har anställda i, men detta resulterar ofta i en fragmenterad löneavdelning som är svår att få en översikt av. Samtidigt kan det ta veckor att få svar på frågor om lönespecifikationer eller andra frågor som en anställd kan ha.

En plattform för alla marknader

Genom att använda Deels Global Payroll-lösning kan företag spara tid och få en bättre översikt över hela sin lönehantering och undvika felaktigheter, förseningar i löneutbetalningar och ha en fast kontaktperson som kan svara på eventuella frågor.

– Anställda kan själva fylla i eventuell semester, frånvaro andra lönerelaterade ärenden direkt på plattformen. All information delas direkt med Deels experter, vilket helt tar bort behovet av manuella arbetsprocesser. För företag som vill automatisera löneprocessen ytterligare kan vi hantera samtliga löneutbetalningar och skatter i samtliga länder de är verksamma i samt i dess lokala valuta, och sedan skicka en samlad faktura till huvudkontoret, förklarar Daniel.

Fördelarna med Deels lösning går längre än så då den inkluderar möjligheten att kombinera och få kontroll över alla personalkostnader i ett och samma system, oavsett om det gäller anställda i den juridiska enheten eller konsulter. Detta ger företag en tydlig översikt och möjlighet att analysera statistik från en central plattform.

Daniel poängterar dock att Global Payroll inte nödvändigtvis innebär att man tar över hela företagets lönehantering i samtliga länder. 

– Det kan vara aktuellt för företag som har kontor i flera länder och behöver hjälp specifikt för den utländska delen av sin lönehantering, men att de hanterar den svenska verksamheten själva, säger han och avslutar:

– Global Payroll kan vara en utmanande process, men genom att använda lösningar som Deel kan erbjuda kan företag spara tid, undvika felaktigheter och få en bättre översikt över sin lönehantering – och i stället fokusera på expansion och tillväxt.

Läs mer om Deel här! 

Mer från Deel

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Deel och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera