1515

Lyxfiaskot första smällen för Tessins investerare

Småsparare har investerat 70 miljoner kronor i bostadsutvecklaren Axxonen Properties via lån och preferensaktier på crowdfundingplattformen Tessin. Framtiden är nu oviss för de som investerat, medger Tessins vd Jonas Björkman.

Från vänster: En 3D-rendering av det stoppade bostadsprojekt Altitude på Kungsholmen och Tessins vd Jonas Björkman.
Från vänster: En 3D-rendering av det stoppade bostadsprojekt Altitude på Kungsholmen och Tessins vd Jonas Björkman.Foto:Pressbild, Tobias Björkgren.

Det avvecklade bostadsprojekt Altitude i Stockholm ser ut att bli den första riktiga smällen för startupbolaget Tessin och dess kunder.

I fjol erbjöd nämligen den populära crowdfundingplattformen sina användare att låna ut pengar till bostadsprojektet, som skulle uppföras ovanpå taket av en existerande byggnad på Kungsholmen. Trots en minsta insats på 50 000 kronor var det många som nappade. Totalt drog Tessin in 20 miljoner kronor till projektet, som nu alltmer liknar en härdsmälta.

Under måndagen rapporterade Di att bostadsutvecklaren Axxonen Properties stoppat prestigeprojektet, sedan dotterbolaget Axxonen Properties Management AB gått i konkurs. Och under tisdagen stod det klart att bostadsutvecklaren Axxonen lägger ned hela sin verksamhet. 

Tessin har även sedan 2015 dragit in 50 miljoner kronor till Axxonen genom att förmedla utgivandet av preferensaktier i moderbolaget. Dessa har gett investerarna en årlig avkastning på 11 procent. Men de kvartalsvisa utbetalningarna har nu upphört, enligt Tessins vd Jonas Björkman.

För de användare som lånat ut pengar till det spektakulära lyxbygget via Tessins plattform stundar nu en period av osäkerhet, enligt Tessins vd Jonas Björkman. Samma sak gäller de som investerat i Axxonens preferensaktier.

”Vi vet inte mer än de som stått i media, men framtiden är oviss för de som investerat i projektet. Vi har sökt Axxonen flera gånger under tisdagen för att få klarhet i huruvida det stämmer att projektet är avbrutet. Vi är ju en marknadsplats, så ansvaret att informera investerarna ligger hos Axxonen. Men vi ska skyndsamt vidarebefordra den information vi får till våra kunder så fort vi får in den”, säger han.

Vad händer när bolagen bakom era projekt lägger ned eller drabbas av konkurs?

"Det varierar ju från fall till fall. Men när en låntagare bryter mot avtalet, och exempelvis inte kan betala, så hanteras det av en extern agent som företräder långivarna gentemot projektägaren. Agenten går då igenom villkoren, tittar på vad det finns för säkerheter och sköter dialogen med långivarna. I vissa fall kan det gå att realisera tillgångar, och få tillbaka en del av insatsen, i andra fall inte.”

För att undvika fler liknande problem i framtiden har Tessin (NTL) sedan något år slutat förmedla utgivandet av preferensaktier. Idag sker alla projekt via rena låneinstrument istället. 

”Det blir betydligt tydligare för investerarna på det viset", säger Jonas Björkman.

Tessin startades 2014 och har tagit in riskkapital från investerare som fintechspecialisten NFT Ventures (NTL). 

I fjol förmedlade man 461 miljoner kronor till 38 olika byggprojekt. Merparten, 32 stycken, var bostadsprojekt.


Innehåll från Oscar JacobsonAnnons

Oscar Jacobson Custom Made

I Oscar Jacobsons nya Custom Made-tjänst erbjuds enkelheten i konfektion tillsammans med valfriheten inom måttsömnad tillsammans med ett utbud av nära 400 olika tyger.

Som kund kan man sondera bland företagets stora utbud av kavaj- och byxmodeller och samtidigt anpassa dessa efter sina personliga önskemål rörande såväl tyg, detaljer och passform. 

Hur går då tjänsten till?

Som kund besöker man någon av Oscar Jacobsons egna butiker där man tillsammans med företagets Custom Made-specialister påbörjar en konsultation. 

Vilken typ av plagg är man ute efter? Är det en kostym för ett bröllop, smoking för nyår eller kanske en ledig kavaj till sommarsemestern? 

Baserat på det behov du har som kund så erbjuds du att prova bland det gedigna utbudet av kavajmodeller som företaget erbjuder på galge. Här finns mängder av alternativ så som enkelknäppt, dubbelknäppt samt smokings med exempelvis sjalslag eller väst. 

I byxväg finns alternativ med såväl enkla som dubbla plisséringar men även slät front för de som önskar. Önskar man en modell med högre livhöjd eller kanske något smalare finns även detta att finna i det befintliga utbudet. 

När man som kund hittat en modell av kavaj och/eller byxa som man känner sig bekväm med kan man även sondera mellan alla olika storlekar. En traditionell storlek 50 kanske sitter bra i kroppen men uppfattas som aningen kort? Då kan man basera sin beställning på en 150 dvs samma storlek med tilltagen längd i kropp och ärm. 

Samma sak gäller såklart för kortare storlekar samt för byxor som t ex automatiskt får en något högre livhöjd i en extra lång storlek. Än så länge har man som kund endast baserat sina val på befintliga storlekar och modeller men tjänsten begränsas inte till det. 

Utöver lång- respektive kortstorlekar kan kostymens grundläggande mått korrigeras ytterligare av företagets specialister om så skulle behövas. 

Det kan handla om att ta in midjan eller fotvidden någon extra cm eller att anpassa ärm- och benlängd till exakt bärarens önskemål. 

400 tyger att välja på

När man valt ut modell och storlek kommer vi till det som kanske lockar allra flest med en Custom Made-tjänst; tygvalet. Tillsammans med Oscar Jacobsons kunniga personal får man som kund sondera ett brett utbud av ca. 400 tyger för såväl höst som vår från några av Italiens absolut främsta väverier. Är det kanske ett svalt ulltyg för ett sommarbröllop eller kanske en matigare flanell för hösten? Utöver ett brett utbud av kvaliteter så finns det även en rad alternativ av nyanser inom varje kategori som ger närmast oändliga möjligheter kring vad man vill beställa. 

Sist men inte minst kommer vi till detaljerna på dina plagg. Här finns möjlighet att efter personlig smak välja knappar, foder och slag på sin kostym vilket på många sätt bidrar till en mer personlig prägel. Man kanske vill ha en vit smokingjacka utan silkesklädda slag. Eller så vill man ha ett klassiskt alternativ med ribbat silke som matchar revärerna längs byxans söm vilket också går utmärkt. 

Alla eventuella skräddarändringar är inkluderade i priset

Normalt när det handlar om måttsömnad eller skräddarsytt brukar priserna överstiga de inom konfektion avsevärt men i Oscar Jacobsons fall har man valt att kunna erbjuda den här Custom Made-tjänsten med ett prispåslag på endast 1 500 kr utöver motsvarande modell i konfektion. 

Det som påverkar priset är istället valet av tyg där man som konsument kan välja allt från prisvärda baskvaliteter till några av världens lyxigaste kvaliteter från Loro Piana. 

Det som särskiljer den här tjänsten från många andra aktörer är att hos Oscar Jacobson finns alla företagets modeller faktiskt att beställa och du får direkt en tydlig och överskådlig bild av vad du som kund beställer. 

Många aktörer har istället en separat leverantör för sina måttsydda plagg vilket gör att plaggen du ser i kollektionen inte går att måttbeställa. Lägg därtill flexibiliteten hos Oscar Jacobson i valmöjligheterna kring tyg, passform och detaljer så förenar tjänsten det bästa delarna av konfektion och måttsömnad. 

En annan stor fördel med den här typen av tjänst är att de eventuella skräddarändringar som snarare är regel än undantag för en konfektionskostym kan undvikas då de inkluderas i priset av tjänsten. 

Leveranstiden på en kavaj eller kostym inom Custom Made-tjänsten ligger normalt på 5 veckor från beställning men går även få med expressleverans på 2 veckor. 

Läs mer 

 

Mer från Oscar Jacobson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oscar Jacobson och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?