1515

Lunds universitet investerar i digitalt byggbolag

Helsingborgsbolaget Fieldly tar in 3,2 miljoner kronor i nytt kapital. Bolagets digitala projekthanteringsverktyg ska nu förberedas för en större expansion i Europa.

Sven Paulin från Fieldly prisades nyligen på Di Startup Tour, nu får bolaget in nytt kapital.
Sven Paulin från Fieldly prisades nyligen på Di Startup Tour, nu får bolaget in nytt kapital.

Det är affärsängeln Lars Dahlén som tillsammans med Lunds universitets holdingbolag, LU Holding AB, går in med nya miljoner i Fieldly (NTL). 

"Fieldly visar gång på gång att de är något riktigt stort på spåret. De har ett skalbart system som löser ett riktigt problem på en enorm global marknad. För mig känns det inspirerande att få vara med och bidra till byggsektorns digitala paradigmskifte och förbereda Fieldly för en ledande position i densamma”, säger Lars Dahlén som står för den största delen av kapitaltillskottet.

Pengarna ska användas till att förbereda en kommande Europaexpansion.

"Just nu förbereder vi produkten för den europeiska marknaden, men vi optimerar även våra interna strukturer för att möjliggöra en fortsatt snabb tillväxt”, säger Sven Paulin, marknadschef på Fieldly.

Läs mer: Utmanarna vill damma av byggbranschen

Helsingborgsbolaget, som grundades av Daniel Krusenstråhle 2013, har tagit fram ett projekthanteringssystem som ska underlätta kommunikationen mellan byggbolagens kontor och de anställda ute på byggarbetsplatserna. Tidrapportering, materialåtgång och körningar rapporteras digitalt i ett sammanhållet system i stället för med papper och penna, pärmar och mejl. Målet är att blir ett standardverktyg för byggbranschen.

”Produktmässigt har vi gått från att lösa det lilla bolagets problem till att också lösa de stora bolagens problem. Vi har breddat produkten och förbereder oss för vår Europaexpansion”, sade Sven Paulin till Di Digital i samband med att Fieldly vann delfinalen av Di Digital Startup Tour i Malmö. 

I juli 2015 rapporterade Di Digital att Fieldly tagit in 5,3 miljoner kronor från affärsängeln Lars Dahlén och för knappt ett år sedan kunde Di Digital berätta att bolaget förberedde en finansieringsrunda på mellan 30 och 50 Mkr.

"För oss är det viktigt att göra rätt sak i rätt tid och i rätt ordning. Vi har ett par ytterligare parametrar vi vill ha på plats innan vi tar nästa stora steg – en större Europaexpansion. Och det är först då som en större runda med expansionskapital fyller sitt syfte”, säger Sven Paulin. 

Läs mer: Fieldly prisades på Startup Tour i Malmö 

Fieldly har precis nått 10 000 registrerade användare och Sven Paulin säger att 2016 har varit ett bra år.

”Omsättningsmässigt har vi haft en mycket god tillväxt jämfört med 2015. Under 2016 har vi verkligen bevisat vår produkt på den svenska marknaden. Vi ser otroliga tids- och kostnadsbesparingar hos våra kunder där systemet halverar administrationstiden för kontoret och besparar hantverkaren och underentreprenören på fält minst 1 timme per person och dag.


Innehåll från F-secureAnnons

Så enkelt får du ett bra skydd mot cyberbrott – utan att det påverkar din dators prestanda

Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure
Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Genom att automatisera sina attacker kan cyberkriminella i dag slå till mot många och enkelt hitta offer som inte skyddat sina enheter tillräckligt väl. 

– Det är viktigt att hålla sina enheter uppdaterade och använda säkerhetsprogram på dem. På så vis undviker man kostsamma och integritetskränkande cyberbrott, säger Mikael Herrala på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Phishing, eller nätfiske, är en typ av cyberbrott som ökar kraftigt. Under 2020 inträffade 34% fler phishingattacker än året innan. Här manipulerar förövarna användare att självmant ge ifrån sig känslig information, som person- eller betaluppgifter, genom att exempelvis få dem att klicka på länkar i brådskande mejl, sms och i chattkonversationer. Informationen kan sedan utnyttjas vid brott eller säljas vidare i kriminella miljöer. 

– Nätfiske ökar kraftigt eftersom det fungerar och det kan automatiseras. Om man får ett oväntat meddelande eller erbjudande som är för bra för att vara sant, blockera avsändaren och radera därefter meddelandet, säger Mikael Herrala.

Ransomware är en annan typ av cyberbrott som ställer till allt mer skada. Genom att på olika sätt få in skadlig kod i offrets dator eller mobila enheter, kan hårddiskar och servrar kapas och krypteras. Offret uppmanas därefter av förövaren att betala en större lösen, till exempel med ospårbar kryptovaluta som Bitcoin, för att få tillbaka tillgången till sin data. 

En ny och ökande typ av cyberbrott är Trickbot, en dold programvara som bland annat tar sig in i offrets dator, öppnar en bakdörr och låter kriminella fjärrstyra datorn för att begå nya brott.

F-Secure TOTAL erbjuder ett brett skydd

Det finns bra och effektiva sätt att skydda sig mot den här typen av cyberbrott. F-Secure har utvecklat säkerhetsprogrammet F-Secure TOTAL för privatpersoner och småföretag. Det innehåller flera funktioner och ger ett heltäckande onlineskydd.

– Det skyddar mot mer än bara virus och skadliga program. Det kan blockera webbplatser som försöker lura dig på pengar eller komma åt personuppgifter. Dessutom skyddar det dina pengar när du gör bankärenden och handlar online, förklarar Mikael Herrala.

I skyddet ingår också en VPN-funktion som krypterar användarens internetanslutning för att förhindra att kriminella spionerar eller spårar användarens aktiviteter på nätet.

En annan bra funktion är lösenordshanteraren.

– Det är oerhört viktigt att ha långa lösenord och ha olika lösenord för alla sina olika tjänster. Men att komma ihåg dem är för svårt. Med en lösenordshanterare sker det sömlöst över alla dina olika enheter, säger Mikael Herrala.

I F-Secure TOTAL ingår också en avancerad föräldrakontroll som skyddar barn mot olämpligt innehåll på Internet.

F-Secure TOTAL fick prestigepris

I en oberoende jämförelse av AV-TEST, fick F‑Secure SAFE, som är en del av F-Secure TOTAL, de prestigefyllda utmärkelserna Best Protection och Best Performance för år 2020.

– Med F-Secure TOTAL får man ett bra skydd utan att det skapar prestandaförluster. Man kan streama filmer eller spela onlinespel och ändå ha ett fullgott skydd utan att det märks. Det passar hela familjen, avslutar Mikael Herrala.

Klicka här för att prova F-Secure TOTAL utan kostnad. 

 

Mer från F-secure

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med F-secure och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?