1515
Annons
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Lundabolag bygger billiga halvledare – riktar sig mot elbilsindustrin

Halvledarbristen har riktat strålkastarljuset på den lilla komponenten som används i allt från mobilnät till elbilar. Lundabolaget Hexagem utvecklar teknik för att göra halvledare tåligare och mer kostnadseffektiva.

”Det blir högre effekt helt enkelt”, Mikael Björk vd för Hexagem.  

Mikael Björk, vd för Hexagem.
Mikael Björk, vd för Hexagem.Foto:David Lagerlöf/RISE.

Majoriteten av halvledare utvecklas i dag från materialet kisel. Men för att möta det ökade behovet av snabb och energieffektiv teknik nya varianter av halvledare från andra material. Ett av dem är galliumnitrid och som Hexagem specialiserar sig på.

Trots att galliumnitrid är tåligare än kisel och klarar av högre spänningar av ström, har materialet kvalitetsbrister som gör det svårare att arbeta med.

”Man vill gärna växa det på kiselsubstrat, där finns det utrustning för att skala upp det och få det ekonomiskt gångbart. Det är svårt att göra tillräckligt tjocka lager av galliumnitrid på kisel till bra kvalitet och det är där vi kommer in i bilden”, säger vd:n för Hexagem, Mikael Björk.

Hexagems teknik, som bygger på nanoteknologi, har tjockare lager av galliumnitrid på kiselsubstrat. På så vis går det att rikta sig mot tillämpningar som kräver högre spänning av strömmar som exempelvis inom elbilsindustrin.

”Det blir högre effekt helt enkelt”, säger Mikael Björk.

Galliumnitrid eller GaN, på kisel halvledare utvecklad vid RISE testbädd ProNano av bolaget Hexagem.
Galliumnitrid eller GaN, på kisel halvledare utvecklad vid RISE testbädd ProNano av bolaget Hexagem.Foto:David Lagerlöf/RISE.

Grundarna professor Lars Samuelsson och Jonas Olsson utvecklade tekniken på Lunds universitet och tog patent på den innan de grundade bolaget 2015. I dag är det enda svenska företaget som utvecklar halvledare med galliumnitrid på kiselbrickor.

Hexagem har sedan dess drivits med små medel tills de under mitten av 2019 fick ett stort EU-bidrag. Bolaget tog även då in 4 miljoner kronor från statliga Almi Invest. Kapitalet användes bland annat till att anställa fler och skala upp verksamheten. 

”2019 så tog det fart, vi fick då all den teknik vi behövde och vi kunde börja titta utåt och leta efter samarbeten med industriella partners”, säger Mikael Björk.

Hexagem omsatte drygt över 3 miljoner förra året och målet framåt är att ingå i ett samarbetsprojekt med de stora spelarna inom kraftelektronik som exempelvis Bosch, Infineon och Wolfspeed i USA.

Hur ser ni på läget med halvledarbristen just nu?
”Det är komponentbristen som är problemet just nu. På Hexagem kan vi förse med ny teknik som är klimatsmart och ger mer kapacitet, men det pågående problem ligger åt annat håll.”

Bolaget har själva inte påverkats av komponentbristen men har påverkats av förseningar i leveranser.

Ni nämner att er teknik är klimatsmart?
”Det handlar om att minimera effektförluster, ju bättre kvalitet det är på materialet desto mindre effektförluster blir det. Vi kan även erbjuda ett tjockare lager, då kan man tillverka komponenterna vertikalt istället och då tar de mindre plats på ett substrat (den kiselplatta som halvledarkomponenter etsas ut ur, reds anm.), vilket leder till att man får ut fler chip per ledarbricka. Det tar mindre energi och kostar mindre.”

De främsta kunderna för Hexagram är bolag som har hela värdekedjan, de som designar och tillverkar egna komponenter men även använder de i slutprodukten. Mikael Björk lyfter fram det tyska varumärket Bosch som exempel. Bosch agerar som underleverantör till fordonsindustrin men tillverkar även egna produkter med halvledare. 

Hexagem har redan i nuläget ett samarbete med Bosch genom ett gemensamt EU-projekt.

Andra kunder för Hexagem är bolag som tillverkar substrat och säljer det vidare.

Hexagem har utvecklat sin teknik vid RISE – Sveriges forskningsinstitut, och deras test- och demoanläggning Pronano. I testbädden kan startupbolag inom halvledarbranschen bland annat använda nanoteknologiskutrustning för att pilottesta och skala upp sin prototyp. 

”Det är ett fokus nu på att stärka det europeiska ekosystemet för tillverkningen och utvecklingen av halvledare”, säger Michael Salter, senior projektledare hos RISE.

Michael Salter, senior projektledare hos RISE.
Michael Salter, senior projektledare hos RISE.

Michael Salter ser mycket positivt på utvecklingen av ny halvledarteknik i Sverige och menar på att det finns stark kompetens, forskning och innovation inom området. Han manar till fler investeringar i sektorn.

”Halvledarbranschen är dominerad av få stora aktörer globalt. Startupbolag med smarta idéer har det svårt att bevisa för dessa stora bolag att deras nya teknik är skalbar. Det finns ett stort gap mellan forskningen och produktionen”, säger han, och fortsätter:

”Halvledarteknologi, komponenter och material är mycket komplex och kräver dyra processer och utrustningar som skapar en utmaning för nya bolag inom branschen. Vi vill motverka detta och göra det lättare för dem att öka skalbarheten.”

 

 

 

 


Innehåll från SavelendAnnons

Starta året med en ny vana: Få dina sparpengar att växa utan ansträngning

Återigen är januari här, månaden som både betraktas som årets fattigaste och ett startskott för nya löften. Sparplattformen SaveLend vill uppmuntra alla att använda det nya året till att se över sitt sparande och ta tillfället i akt att bygga en stabil ekonomisk grund. I stället för att låta dina pengar ligga sovandes på ett sparkonto utan ränta kan SaveLend hjälpa dig att sätta sparpengarna i arbete – och skapa möjlighet för dem att växa.

Ett nytt år är här och för många markerar det en möjlighet att börja med, eller återuppta, olika goda vanor. Att komma i gång med träningen eller ge upp tobak är nog några av de allra vanligaste nyårslöftena men 2022 kan också bli året du börjar satsa på ditt sparande, på riktigt. Många har idag stora summor pengar på vanliga sparkonton till nollränta, helt utan avkastning. Det är precis lika ineffektivt som att stoppa pengar i madrassen, menar Ludwig Pettersson, vd på SaveLend.

– Riksbanken har som uppgift att hålla inflationen på runt 2 procent per år så faktum är att dina sparpengar tappar köpkraft med tiden om de ligger vilande. Du bör i stället se till att placera pengarna där de jobbar och levererar avkastning. 

Steg ett är helt enkelt att komma i gång med det aktiva sparandet och det kan göras på många olika sätt, du kan till exempel köpa aktier och fonder, investera i råvaror eller spara i krediter. Nästa steg är att se till att du har en plan framåt, förklarar Ludwig Pettersson. En annan viktig faktor för ett framgångsrikt sparande är nämligen att spara varje månad, över tid. På så vis investerar man i alla konjunkturer och slipper tänka på att försöka förutse marknaden.

En naturlig diversifiering

Idén till SaveLend föddes 2014 ur viljan att erbjuda en sparform som står utanför aktiemarknadens dagliga svängningar och som ger grund för stabil avkastning. Krediter är en välkänd och beprövad investeringsform som tack vare teknikens utveckling numera kan erbjudas till alla. Genom att dela upp kapitalet på många olika krediter och kredittyper når man också en naturlig diversifiering då risken delas upp både sett till koncentration per kredit och kredittyper – så som företagslån, fastighetskrediter, konsumentlån och liknande. Det är också en sparform som inte kräver några förkunskaper eller stora startkapital. 

– Att spara i krediter skapar ett naturligt kassaflöde med ränteutbetalningar vid olika tillfällen och tider så att pengar fortsätter att ticka in. Och sedan får man ränta-på-ränta-effekten på det, säger Ludwig.  

Lägre risk

Han understryker att samtliga krediter hos SaveLend omfattas av en noggrann kreditkontroll och att krediter som tillgångsslag generellt har lägre risk än aktier. Trots detta ska krediter inte heller utgöra hela sparportföljen utan det är alltid viktigt att säkerställa en bra bredd så att man sprider sina risker. Avkastning och risk går hand i hand och man ska vara medveten om att en möjlighet till hög avkastning också innebär en hög risk. Du måste därför fundera på hur planen för ditt eget sparande ser ut. 

– Krediter bör vara en självklar del av varje sparportfölj för att skapa en bra diversifiering mellan både tillgångsslag och risknivåer. Vår målavkastning ligger på 7–9 procent per år, och under de senaste tolv månaderna nådde vi 8,92 procents avkastning efter avgifter och kreditförluster. 

Möter både nya och erfarna sparare

SaveLends plattform är utformad för att möta behovet hos alla typer av sparare. Från nybörjarsparare, som förstår att pengar behöver aktiveras men inte har något större intresse av att hålla koll på att köpa och sälja. Till de mer erfarna och kapitalstarka investerarna som vill ha en större bredd i portföljen och en tryggare investeringsgrund att stå på. 

– Vår investeringsmotor SmartInvest möjliggör ett helt automatiskt sparande i krediter vilket gör att vi kan möta de med lite mindre kapital som bara vill komma i gång och aktivera sitt kapital. Samtidigt kan de mer erfarna investerarna engagera sig mer i plattformen och göra egna inställningar för att få den spridning de vill ha i olika kredittyper samt bestämma exakt koncentration av kapital per kredit, avslutar Ludwig Pettersson. 

Kom i gång idag på Savelend.se 

 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?