1515
Annons

Luminar tar in 600 miljoner – höjer blicken till Norden

Riskkapitalbolaget Luminar Ventures tar in 600 miljoner kronor i en ny fond och höjer blicken till övriga Norden. ”Vi ska fortsätta investera i tidiga skeden och jobba hands on”, säger partnern Jacob Key. 

Gänget på Luminar Ventures: Daniel Karsberg, partner, Jacob Key, general partner, Louise Hagen, partner, Magnus Bergman, general partner, Reid Jackson, investment manager och Irene Ardenstedt, finanschef.
Gänget på Luminar Ventures: Daniel Karsberg, partner, Jacob Key, general partner, Louise Hagen, partner, Magnus Bergman, general partner, Reid Jackson, investment manager och Irene Ardenstedt, finanschef.Foto:niklas palmklint

För knappt fyra år sedan startades riskkapitalbolaget Luminar Ventures med en fond på 600 miljoner kronor. Sedan dess har man investerat i 30 bolag, varav flera gått riktigt bra. 

Största framgången är förmodligen psykologiappen Mindler som enligt bolagets vd värderades till 2,85 miljarder kronor vid den senaste finansieringsrundan i somras.

”Mindler har ju kommit bra bit på vägen, men vi har en tioårig horisont så det är svårt att säga vilken investering som varit bäst. Andra framgångrika exempel är ju spelplattformen Hiber och Normative, som erbjuder klimatredovisning via bolagsdata”, säger Jacob Key, general partner på Luminar Ventures.

Han menar att man prickat rätt i fler fall än så.

”Många av bogen vi investerat i på såddnivå har tagit in nytt kapital i a- och b-rundor redan inom 18 månader”, säger han.

Nu fyller Luminar Ventures på med ytterligare 600 miljoner kronor i en ny fond, den andra i ordningen. Kapitalet kommer från Europeiska investeringsfonden EIF, Saminvest, Svenska Kyrkan, Ericssons pensionsfond och flera privata investerare via så kallade family offices.

Vi har ju en bakgrund som bolagsbyggare och affärsänglar och vill kunna hjälpa våra bolag komma upp på banan.

Att man stänger fonden nu beror på att man vill börja investera ur den direkt. Mer pengar kan komma in efter hand. 

”Men inte för mycket!”, säger Jacob Key. ”Vi vill fortsätta investera hands-on, i så kallade sådd- och pre-sådd-rundor”, säger han.

Han ger sedan sin definition på dessa nivåer:

Med pre-sådd menas en investering i ett bolag som har en fungerande produkt - en Minimum Viable Product (MVP) - eller är nära en lansering. Idag ligger dessa rundor på 10-15 Mkr, enligt Jacob Key.

Men sådd menas en investering i ett bolag vars produkt redan börjat locka lojala kunder, kanske även betalande kunder, och som är redo att skalas upp. Detta kallas ibland för att man hittat en ”product/market fit”. Idag ligger dessa rundor på 20-40 Mkr, enligt Jacob Key.

”Eftersom alla rundor större senaste åren måste vi nog ta in mer pengar i denna fond. Men vi vill fortsätta investera i tidiga faser. Vi har ju en bakgrund som bolagsbyggare och affärsänglar och vill kunna hjälpa våra bolag komma upp på banan”, säger Jacob Key.

Att rundorna blir större - är det ett tecken på bubbla?

”Nej, det skulle jag inte säga. Vårt ekosystem är starkare och bättre, fler har startat nytt byggt vidare. Men det påverkar ju att det är svårt att få bra avkastning på annat håll. Då ökar ju riskaptiten. Riskkapitalsektorn har ju visat på bra avkastning, inte minst i Norden.”

Han betonar även att Luminar Ventures med sin nya fond ska börja investera i hela Norden. 

”Även om Sverige har den största och bästa marknaden så har de andra länderna vuxit starkt på senaste. Vi har fått många förfrågningar som vi tvingats tacka nej till tidigare”, säger Jacob Key.

Vad letar ni efter för slags bolag?

”Bolag som startats av serieentreprenörer. Vi utgår ju mycket från grundarna och teamet, snarare än affärsidéer. Hållbarhetstrenden växer, den har vi investerat mycket i på senaste och vi lär fortsätta med det. Sedan även krypto, ai, samt ar och vr. 

Ska ni växa ert eget team?

”Ja! Vi ska rekrytera en ny investerare med nordiskt perspektiv. Det kan vara någon som sitter i Köpenhamn, Helsingfors eller Oslo. Och så söker vi en mer junior analytiker.”

Luminar Ventures har redan flera tungviktare i teamet. Partnern Magnus Bergman grundade exempelvis Parallel Consulting som såldes till Icon Medialab för en halv miljard 2000, och han var den första investeraren i Truecaller. Partnern Jacob Key, var Spotifys svenska motpart på Warner Music under de tidiga åren, har grundat två mobilteknikbolag och var tidig investerare i bolag som Challengermode, Firstvet och Sportamore.

Partnern Louise Hagen är den senaste rekryteringen. Hon har en bakgrund på Axel Johnson, som vd för deras digitala investeringar inom D-ax, med portföljbolag som Matsmart, Hedvig och Apo-ex.

 


Innehåll från PaypalAnnons

PayPal fortsätter satsa på Sverige efter Zettleköpet – Därför ska du jobba här

Det finns många anledningar till att PayPal investerar i Sverige och ännu fler anledningar att ansluta sig till Stockholmskontoret för att arbeta med framtidens teknologi, enligt Jonas Breding, chef för norra Europa på PayPal.

Fyra år efter köpet av Zettle fortsätter PayPal att satsa på Stockholm för att utveckla sömlösa betallösningar som används av allt fler bolag och kunder världen runt.

Varför satsar PayPal på Sverige?

–  Zettle hade inte kunnat skapas på någon annan plats. Vi hade följt dem i flera år innan uppköpet och visste hur mycket talang som fanns i bolaget. Visst var vi ute efter Zettles briljanta tekniska lösningar, men också efter den kultur som låg bakom. Det gör det helt naturligt att fortsätta satsa här i Stockholm, säger Jonas.

PayPal finns i 200 länder med 429 miljoner användarkonton och har över 30 000 anställda på fler än 50 kontor i fler än 30 länder. 

Vad är det som utmärker Sverige som teknikland?

– Det finns duktiga utvecklare över hela världen, men i Sverige finns det kunskap som är kopplad till mer än kod. Här finns en bredare förståelse för utveckling där design, användarvänlighet och andra kompetenser spelar stor roll. Man förstår helheten i det problem som ska lösas, hur kundupplevelsen blir så bra som möjligt, vilket Zettle har varit ett klockrent exempel på ända sedan starten.

Det pågår en konstant rekrytering i Sverige från PayPals sida och bolaget har nyligen börjat välkomna medarbetarna till det nya kontoret på Regeringsgatan mitt i centrala Stockholm för att arbeta enligt en hybridmodell där de jobbar både på kontoret och distans.

Varför ska man söka sig till PayPal i Sverige?

– Här får du den perfekta kombinationen av en svensk, öppen arbetskultur där man uppmuntras att ta egna initiativ och en internationell, kulturell mångfald som de flesta bolag bara kan drömma om - vi har nog ett hundratal nationaliteter representerade. Tillsammans med de otroliga förmåner du får ta del av redan som nyanställd blir det en fantastisk arbetsplats.

PayPal arbetar med en rad olika förmåner för sina medarbetare, dels för att säkra deras ekonomiska trygghet men även för det fysiska och psykiska välmåendet. Anställda erbjuds bland annat en månads extra betald ledighet vart femte år för att helt logga ut från den digitala världen och reflektera över sina karriärsambitioner. Jonas har själv precis kommit hem från fyra veckors bergsklättring i Nepal men det är inte förmånerna utan framför allt att få jobba med den absolut senaste teknologin och framtiden som han lockas av.  

– Oavsett vilken funktion du har så arbetar du i vissa delar med forskning och att tänka långsiktigt. På ett lönsamt bolag av den här storleken, som fokuserar på avancerad teknologi, arbetar du med det nyupptäckta - det handlar hela tiden om trender och framtida trender. Våra hack weeks är ett bra exempel. Utvecklarveckor som hålls flera gånger om året där alla bolagets funktioner ingår i olika team. Vi använder den senaste teknologin för att på sju dagar utveckla innovationer så långt att de, i vissa fall, kan tas direkt till marknaden. 

Läs mer här 

Mer från Paypal

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Paypal och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?