1515

Lulebolaget Behaviosec tar in 140 miljoner från ”dröminvesterare”

Luleåbolaget Behaviosec tar fram säkerhetslösningar genom att identifiera hur man använder tangentbord och mobiltelefonen. Nu tar bolaget in 138 miljoner kronor från storbolag för att växa.

Behaviosecs medgrundare Olov Renberg med bolagets vd Neil Costigan.
Behaviosecs medgrundare Olov Renberg med bolagets vd Neil Costigan.Foto:Fotograf Viveka Österman

Det Luleågrundade Behaviosec tar fram säkerhetslösningar som identifierar användaren genom så kallad beteendemässig biometri. Med andra ord identifierar de personen genom hur personen hanterar tangentbordet, musen, mobiltelefonen och appar. Bolaget grundades av Olov Renberg and Peder Nordström 2006 och har i dag kontor i både Europa och USA.

”Våra produkter efterfrågas av många olika aktörer och vi växer med flera miljoner användare i månaden”, säger Olov Renberg när Di Digital når honom på besök i Barcelona för Cisco Live.

Cisco investments är också en av investerarna när Behaviosec tar in mer kapital. Luleåbolaget tar nu in 17,5 miljoner dollar, motsvarande cirka 138 miljoner kronor, i en ny finansieringsrunda. Förutom Cisco investerar även befintliga aktieägare, ABM Amro och Trident Capital Cybersecurity, som leder rundan. 

”Vi har länge känt till Trident eftersom vi håller på med it-säkerhet. Att få med dem har varit målbilden. Sen hade de kontakter med Cisco”, säger Olov Renberg.

Behaviosec tog senast in kapital 2014, av bland annat svenska Northzone, och enligt Olov Renberg har tillväxten gått bra i Europa med över 40 miljoner användare. Bolaget har vänt sig speciellt till finansiella aktörer och har bland annat avtal med flera stora banker i Schweiz och Holland. Däremot har de saknat finansiella kunder i USA.

”Vi vill växa i USA och vi har redan arbetet med det amerikanska försvaret i fler år, men inte i den finansiella sektorn. Så under andra kvartalet i fjol åkte jag till New York för att gå programmet Fintech Innovation Lab. Det var då det blev på allvar med Trident”, säger Olov Renberg.

Tridents fond har sin bas i Silicon Valley och nu planerar Behaviosec att både växa på öst- och västkusten i USA, men även i resten av världen. 

”Det är i Luleå som vi har vår R&D-avdelning och det var där vi startade. Där sitter även Peder Nordström och en större del av teamet. Det är där vi kommer att rekrytera mest. Sen behöver vi även stärka våra lokala sälj- och marknadsteam”. 

Behaviosec har vuxit i storlek de senaste åren och består i dag av ett antal mindre bolag med ett amerikanskt moderbolag. Enligt Olov Renberg går det bra för bolaget, men marknaden är i förändring. 

”Det har varit många konsolideringar i den här branschen och det är mycket som händer”, säger han.

Är du rädd för att ni blir uppköpta?

”Nej, vi har ju tagit in riskkapital så slutmålet är att antingen börsnoteras eller bli uppköpta. Det har funnits många bra bolag inom svensk säkerhetsindustri och det vanligaste är att man blir uppköpt. Det kanske inte låter så sexigt med IT-säkerhet men det behövs”.


Innehåll från SnowflakeAnnons

Saxo Banks övergång till molnlösningar realiserar värdet av data

Många finansiella aktörer står inför en betydande förändring, där de måste utvärdera om deras legacy-system är utrustade för att hantera de snabbt ökande kraven på data, särskilt i fråga om skalbarhet och kompatibilitet. Som en följd av detta övergår allt fler företag till molnbaserade lösningar för att bättre förstå och utnyttja sina data.

Förutom att många äldre lösningar lider av brist på skalbarhet, är de ofta också dyra att underhålla och komplexa att förvalta. Detta är faktorer som är avgörande i finansiella miljöer, där smidighet, kostnadseffektivitet och tillgänglighet blir viktigare för var dag som går. Historiskt har data inom finansbranschen lagrats i separata datasilor, -lager eller -sjöar, vilket avsevärt försvårat att skapa en 360-graders vy av den insamlade informationen. Med molndataplattformar blir det lättare att möta sådana utmaningar och därmed utveckla en verkligt datadriven organisation, med full översikt av befintliga möjligheter och risker.

Skalbarhet, funktionalitet och priskontroll

För Saxo Bank syftade övergången från datalagring on-premise till i molnet till att uppnå ökad skalbarhet, bättre funktionalitet och precisare priskontroll, utan att kompromissa med säkerheten. Ejvind Hald, chef för Saxo Banks globala informationslager, förklarar att den snabba förändringstakten inom finansiella lagar och riktlinjer, i kombination med ökade krav på regelefterlevnad, var ytterligare anledningar till att den internationellt kända banken valde att gå över till molnet.

– Nya bestämmelser kräver mer data för att möta ökade krav. Förr eller senare har man så mycket data att det blir svårt att analysera och använda den. Genom att använda en automatiskt uppdaterad molndataplattform sparar våra anställda mycket tid i arbetet med att efterleva internationella lagstiftningar och krav. Det möjliggör också för våra team att arbeta mer självständigt. Molnlösningar är därtill personal- och kostnadseffektiva, vilket underlättar för oss att vara flexibla som företag – vi kan visualisera all vår data och dela dem med rätt personer vid rätt tidpunkt, var de än befinner sig. Det är en enorm fördel när det gäller att realisera värdet av data.

Säker åtkomst dygnet runt

Saxo Bank valde Snowflakes molnplattform som lösning. Den kommunicerar och samlar in samtliga relevanta data och virtualiserar dem sedan automatiskt och omedelbart till alla team. Effekterna har redan varit betydande, men övergången har inte varit helt utan utmaningar. 

– Det fanns en viss oro för att kunderna skulle känna att molnet inte är tillräckligt säkert. Samtidigt förväntar sig våra kunder tillgänglighet dygnet runt, på resande fot, från dag ett. Säkerheten var därför avgörande i vårt val av molnleverantör och vi käånner oss trygga med de avancerade lösningar som Snowflake tillhandahåller. Framöver ska vi också implementera ett krypteringsverktyg från Snowflakes partnernätverk, för att stärka våra redan robusta säkerhetsåtgärder.

Alla tre stora moln på begäran

Christian Andersen, försäljningsdirektör för Snowflake Danmark, förklarar att molnlösningen i fråga ger finansiella aktörer möjlighet att bryta sig loss från existerande legacy-system. Dataplattformen gör det till exempel möjligt för kunderna att lagra sina data i ett eller flera moln, utan att datan någonsin lämnar Snowflake. Resultatet är snabb och säker datadelning i ett globalt nätverk, vilket inkluderar dataset från S&P, Factset, ESG-dataset och många fler.

– I takt med att cyberattacker ökar har det blivit tydligt att heltäckande molnlösningar, och inte on-premise-lösningar, är den säkraste vägen att gå. Därför erbjuder vår plattform en samlad plats för alla data, med förstklassig säkerhet och styrning. Detta är kritiska faktorer för alla finansiella aktörer i dag, avslutar Christian.

Läs mer om Saxo Banks lösningar 

Läs mer om Snowflake

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?