Annons

Luleåbolaget är strömavbrottens fiende – får elbolag som investerare

Skellefteå Kraft investerar 10 miljoner kronor i techbolaget Exeri, som med sina sensorer vill halvera tiden för strömavbrott i det svenska elnätet. Planen är att omsätta en halv miljard kronor om fem år, enligt vd:n Magnus Karlsson.

Magnus Karlsson är vd på Exeri.
Magnus Karlsson är vd på Exeri.Foto:Amanda Lindgren

I framtiden ska längre strömavbrott bli färre och kortare. Åtminstone om elnätsövervakaren Exeri får som de vill. Luleåbolaget har tagit fram ett system som övervakar och upptäcker defekter i elnätet. 

Nu får bolaget in knappt 10 miljoner kronor i nytt kapital från det kommunägda elbolaget Skellefteå Kraft mot 15 procent av aktierna.

”Vi ser det som ett bevis på att vår teknik fungerar och att behovet faktiskt finns ute i elnäten. Skellefteå Kraft är en väldigt kompetent och stor nätägare som kommer att bidra med mycket mer än bara kapital”, säger Exeris vd och medgrundare Magnus Karlsson.

Bolaget hittar och typbestämmer fel i elnätet och kan på så sätt, enligt egen utsago, halvera tiden för ett strömavbrott. Exeri placerar ut ”smarta agenter” i elnätet som skickar data som bearbetas av bolagets algoritm och sedan larmar om ett fel upptäcks.

Planen att omsätta 500 miljoner kronor om fem år ligger fast.

I dag är den största konkurrenten den traditionella, det vill säga manuella, felsökningen. Men den är tidskrävande och oftast omständlig, enligt Magnus Karlsson.

”Kapitalet ska gå till teknikutveckling och hjälpa oss att öka försäljningen. Vi vill kunna nå ut till en bredare marknad”, säger Magnus Karlsson.

Den huvudsakliga målgruppen är elnätsägare och på kundlistan finns redan stora aktörer som Skellefteå Kraft och EON. Tillsammans är de två bolagen i full färd med att installera runt 450 av Exeris sensorer runtom i Sverige.

”Med hjälp av det nya systemet kommer felsökningstiden att kortas och arbetet med att åtgärda driftstörningar komma igång snabbare vilket både minskar våra kostnader och skapar kundnytta”, säger Joachim Nordin, vd på Skellefteå Kraft.

Läs mer: Strömavbrottens fiende kammar hem segern i Luleå 

Än så länge har dock Exeris omsättning varit blygsam. Under det senaste räkenskapsåret, som var brutet och avslutades i april 2018, noterade bolaget intäkter på drygt 0,4 Mkr med ett resultat runt nollstrecket.

”Nu är vi verkligen redo att gå ut stort på marknaden. Vi har hittills haft tre kunder och förhandlar med fler potentiella partners i både Sverige och Finland. Intresset är väldigt stort och den riktiga stegringen i intäkter ska börja i år”, säger Magnus Karlsson.

Exeri deltog i Di Digitals pitchtävling Startup Tour under hösten 2018, där man nådde hela vägen fram till finalen i Stockholm. Då uppgav Magnus Karlsson att bolaget siktar på att omsätta hela 500 Mkr om fem år. 

”Den planen ligger fast. Skellefteå Kraft ska hjälpa oss med resurser och kompetens, för att vi ska kunna göra ännu mer nytta för elnätsägare”, säger han.

Största ägare i Exeri är de tre grundarna Magnus Karlsson, Stefan Burström och Elisabeth Söderström Johansson. Tillsammans kontrollerar de cirka 57 procent av aktierna i bolaget.

Exeris tre grundare Stefan Burström, Elisabeth Söderström Johansson och Magnus Karlsson.
Exeris tre grundare Stefan Burström, Elisabeth Söderström Johansson och Magnus Karlsson.
Innehåll från WintAnnons

Hög tid att maxa lön och utdelningsutrymme

Plötsligt är vi inne på upploppet av 2022 och det är hög tid att planera för att kunna maxa K10:an och utdelningen ur ditt eget aktiebolag. Den automatiserade bokföringstjänsten Wint ger dig koll på läget och guidar dig i några av årets kanske viktigaste frågor.

Inför årets slut är det alltid mycket att tänka på för egenföretagaren. Dels vill du få in de där sista affärerna, dels är årets sista veckor sista chansen att se över ditt löneuttag för att påverka ditt utdelningsutrymme. Anders Nilsson, skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, ger dig tipsen för att maxa lön och utdelning.

Har du tagit tillräckligt i lön?

Att du själv styr din lön varje månad ger dig möjlighet till smart inkomstplanering. Börja alltså med att ställa dig frågan om du tagit ut rätt lön under året - och har du inte gjort det går det fortfarande att justera. Här kommer lite siffror som kan vara bra att ha med sig när du räknar på din årslön.

Om du tagit ut 483 000 kronor under året når du upp till både högsta sjuk- och föräldrapenninggrundande inkomst.

2022 är den maximala årslönen 554 900 kronor för att bara behöva betala kommunalskatt. Det blir ungefär 46 200 kronor i månaden. Om du tar ut en lön som överstiger den summan skattar du ytterligare 20 procent på varje krona i statlig skatt. 

Men det kan det kanske vara värt? Åtminstone om du vill kunna maximera din allmänna pension. För att nå upp till den gränsen måste du nämligen plocka ut en årslön på minst 572 600 kr – det vill säga 47 700 kr i månaden – under 2022. Då överstiger du brytgränsen för statlig skatt med 1 500 kr per månad.

Sammanfattningsvis kan vi säga att lönen styr inkomstskatt och sociala förmåner, men också hur stor utdelning du kommer kunna göra från ditt bolag nästa år. Om det finns vinst kvar i bolaget efter lön och andra kostnader, kan du ta ut utdelning efter räkenskapsårets slut. Läs vidare så förklarar vi mer.

Läs mer: Så funkar Wint i företagarens vardag 

Beräkna utdelningen

Det finns två sätt att räkna ut gränsbeloppet för dig som delägare i fåmansbolag, huvudregeln och förenklingsregeln. I slutet av kalenderåret är det därför viktigt att vara medveten om hur ditt gränsbelopp kommer räknas ut, och hur du kan påverka ditt utdelningsutrymme.

Kom också ihåg att du delar på utdelningsutrymmet med eventuella andra delägare i bolaget, så om du äger 50 procent av bolaget har du rätt till halva utdelningsutrymmet.

Huvudregeln

Det är den totala summan av kontanta löner till anställda i bolaget, och eventuella dotterbolag, under året som är relevant för huvudregeln. 50 procent av de totala löneutbetalningarna kan sedan tillgodoräknas som gränsbelopp. Ju högre lönekostnader under året, desto större utdelningsutrymme med andra ord.

Ett krav för att delägaren ska kunna tillämpa huvudregeln är att delägaren själv, eller någon närstående, har tagit ut lön över en viss gräns. För 2022 behöver du plocka ut en årslön som motsvarar 426 000 kronor + 5 % av bolagets totala kontanta löner under året. Om det endast är du som tar ut lön ur bolaget innebär det en årslön på minst 448 500 kr, eller 37 400 kr per månad.

Genom att tillämpa huvudregeln kan man ofta säkra ett högre gränsbelopp. Uttagskravet på lön behöver dock vara uppfyllt. Annars förloras möjligheten att beräkna gränsbeloppet utifrån det lönebaserade utdelningsutrymmet.

Förenklingsregeln

Förenklingsregeln kan tillämpas om kraven för huvudregeln inte uppfylls. Då används ett schablonbelopp för att räkna upp gränsbeloppet. För ingången av inkomståret 2023 är schablonbeloppet 195 250 kronor. Förenklingsregeln går att tillämpa oavsett om man har tagit ut någon lön eller inte från aktiebolaget.

Tycker du att detta låter krångligt? Då är du inte ensam. Därför har Wint byggt sajten k10.nu som du kan använda för att räkna ut vad din rätta lön är om du också vill maximera din utdelning.

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera