Hoppa till innehållet

Annons

Löser matchning för frilansare – köper konkurrent

Cool Company köper matchningstjänsten Gigway. Affären ska enligt bolaget ge ”en tillväxtinjektion” till den egna matchningstjänsten Topskills.

Michael Sundquist, vd på Cool Company.
Michael Sundquist, vd på Cool Company.

Frilansbolaget Cool Company, med riskkapitalbolaget Verdane som majoritetsägare, köper matchningstjänsten Gigway. Köpeskillingen är hemlig, men enligt uppgift till Di Digital handlar det om en mindre summa på mindre än 10 miljoner kronor. Bolagets verksamhet liknar Cool Companys tjänst Topskills, som matchar frilansare med uppdrag. 

”Med Topskills har vi varit duktiga på att matcha frilansare inom it och tech. Nu, med köpet av Gigway, kan vi även erbjuda våra många frilansare inom kreativa yrken en matchningstjänst för uppdrag i deras sektor”, säger Michael Sundquist, vd på Cool Company. 

Vi ger frilansare en plats för att både hitta uppdrag och ta betalt för det utförda uppdraget.

Under det senaste räkenskapsåret omsatte Cool Company 418 Mkr och har hittills i år redan vuxit med 30 procent. Bolaget siktar på att nå en omsättning om 600 Mkr vid årsskiftet.  

”Vi ger frilansare en plats för att både hitta uppdrag och ta betalt för det utförda uppdraget, oavsett om de har ett eget företag eller ej”, säger vd:n.

Gigway är inte Cool Companys första förvärv. År 2018 köpte man upp konkurrenten Firmify och finska Ukkos svenska verksamhet. 

Gigway grundades av Adrian Swartz 2018 och har sedan dess blivit en populär plattform bland frilansare för att hitta uppdrag inom bland annat design och marknadsföring. Under 2020 omsatte bolaget cirka tre miljoner kronor. 

Läs mer: Gigbolaget Frilans Finans växer mot 1,4 miljarder: ”Vi har 70 procent av marknaden”

Cool Company lanserade Topskills i fjol som ett komplement till sin faktureringstjänst. Tjänsten matchar frilansare inom it-branschen med företag i behov av spetskompetens. Ambitionen har varit att beredda Topskills erbjudande mot  kreatörsbranschen, men genom köpet av Gigway sker detta nu snabbare.

”I stället för att konkurrera ska tjänsterna komplettera varandra och göra det ännu enklare för frilansare och konsulter att ta sig fram inom både kreatörs- och it-branschen”, säger vd:n Michael Sundquist. 

Cool Company grundades 2009 och har som mål att förenkla och effektivisera administrationen för frilansare så att de kan fakturera utan eget företag.

Innehåll från WintAnnons

”Gratis bokföring kommer alltid att kosta”

Många småföretagare söker desperat efter en ny bokföringslösning. Uppfyllda av besvikelsen över att känna sig lurade av sin nuvarande leverantör fyller de forumtrådar och sociala medier med frågor om vilket kostnadsfritt bokföringsprogram de borde välja härnäst – men enligt Daniel Johansson, vd på Wint, vore att byta till ännu en gratis programvara bara att lura sig själva på nytt.

Nyheten slog ner som en bomb i småföretagarsverige härom veckan: ett av de mer välanvända bokföringsprogrammen på marknaden – det som relativt nyligen hade ”gratis för alltid” som huvudbudskap i sina reklamkampanjer – skulle plötsligt stänga ner sin gratisversion för gott och dessutom höja priset på sina premiumplaner med 50 procent inom en månad.

Daniel Johansson, vd på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, konstaterar att det är förståeligt att kunderna rasar - likaså att förtroendet för bolaget sjunker. 

– Men i rättvisans namn var ju bokföringen aldrig gratis från första början, för tid kostar pengar. Det är ett slitet uttryck som aldrig är så sant som för den som vant sig vid att använda ett gratis bokföringsprogram, säger han.

Han pratar dagligen med företagare som mötts av den tuffa insikten att det kostat att inte betala för sin bokföring och vet att det är lätt att luras av att en programvara är gratis - och glömma bort hur mycket tid man faktiskt måste lägga på att använda den. 

– Det är en fälla som många småföretagare faller i.

Det kostar att inte betala för sin bokföring

Löpande bokföring, kvittoredovisning, momsdeklarationer, betalning av leverantörsskulder och massor av annan ekonomiadministration slukar nämligen stora mängder tid från den som valt att hantera sin bokföring själv i ett program. 

Om du som småföretagare leker med tanken att räkna på hur mycket tid du själv lägger på din bokföring och andra ekonomisysslor varje månad, och multiplicerar det med ditt timarvode mot kund, berättar Daniel att han nästan kan lova att resultatet är hisnande. 

– Du förlorar tusentals kronor varje månad på att sköta din egen administration - och då har jag inte ens lagt in årsbokslutet i ekvationen; det som kostar många tusenlappar för att få gjort i slutet av året. 

40 000 i förlorade intäkter

Vid en sådan uträkning konstaterar han att många småföretagare kommer att landa i insikten att den bokföring som de uppfattat vara helt gratis i själva verket kostat dem 30, 35 eller kanske 40 000 kr i förlorade intäkter och bokslutskostnader när man slår ut det över året.

Så vad kan vi lära oss av detta, menar Daniel Johanson? Jo, kanske att det ändå ligger ett uns av sanning i de gamla klyschorna om att din tid är värdefull och att ingenting kan vara gratis för alltid.

– Mitt tips till dig som företagare är därför att sluta leta efter ännu ett gratis bokföringsprogram och istället välja en tjänst som ger dig valuta för dina pengar. Wint är en helhetstjänst som gör hela jobbet åt dig; det sköter alla tidskrävande bokföringssysslor per automatik och tar hand om betalningar, momsdeklarationer, lönehantering, ekonomisk support och bokslut. Allt till en fast månadskostnad som troligtvis inte motsvarar mer än ett par timmars debitering för dig. Den som lägger sin tid där den gör som mest nytta kan också lägga sina pengar där de ger som mest avkastning, avslutar Daniel Johansson.

Läs också: Så fungerar Wint för småföretagare 

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera