1515

Logistikbolaget fyller kassan för att rädda gods: ”Vill gå till börsen så snart vi kan”

Logistikteknikbolaget Sib Solutions riktar in sig på en börsnotering och tar in 23 miljoner i en övertecknad nyemission. Bland storägarna finns Anders Pettersson, tidigare investerare i spelutvecklingsföretaget Sharkmob.

Sib solutions grundare: Staffan Persson, Lennart Bergström och Stefan Borg
Sib solutions grundare: Staffan Persson, Lennart Bergström och Stefan BorgFoto:Press.

Varje månad försvinner gods till ett värde av 102 miljarder kronor världen över. Det är något som Sib Solutions vill råda bot på med sin ai-teknologi. På den svenska marknaden använder bland annat Postnord, Nowaste Logistics och JF Hillebrand deras teknik. 

”Inne i lagren gör man omedvetna fel, som leder till att man packar eller plockar fel, eller skickar fel paket med fel bil”, säger Sib Solutions vd Stefan Borg.

Bolagets teknik bygger på artificiell intelligens och videoanalys. Plattformen känner igen försändelser genom hela leveranskedjan och ser när fel som uppstår. En riktig ”game changer” i branschen, menar Stefan Borg, som är övertygad om att marknaden inom en snar framtid kommer ha nolltolerans när det gäller felförsändelser.

Rent konkret sätter Sib solutions upp utrustning på valda platser vid exempelvis ett lager, som sedan mäter och analyserar hanteringen. Men det handlar inte om att bevaka personal, understryker bolagets vd.

”Vi är inte intresserade av vem som hanterar godset. De anställdas integritet skyddas enligt alla gällande regler”, kommenterar han.

Sib Solutions går nu in i en expansiv fas där nyemissionen på 23 miljoner kronor är det första steget. Det nya kapitalet ska användas till att kommersialisera plattformen, utveckla fler funktioner och hjälpa bolaget mot en internationell expansion. Bolaget, som startade 2017, har efter den nya finansieringsrundan en värdering på över 80 Mkr.

Den nya rundan leddes av affärsmannen Anders Pettersson, tidigare delägare i spelutvecklingsföretaget Sharkmob, som köptes upp av kinesiska Tencent 2019.

”Jag såg ett sätt att lösa en problemställning med videokamera som öga. När tekniken förenklar något dramatiskt så är det spännande och kan bli en lönsam affär”, säger Anders Petterson. 

2021 blir en förberedelse till en större global uppskalning. Någon gång under nästa höst sker en så kallad ”pre-IPO”, en finansieringsrunda som börshugade bolag kan göra drygt ett år innan en notering. 

”Vi ska trycka på en större gaspedal under det kommande året. Vi ser stora fördelar med att komma på börsen så snart vi kan. Det ger oss tillgång till kapital som vi kommer att behöva då vi har ambitioner på att bli världsledande. Att bli börsnoterade är dessutom en kvalitetsstämpel på oss som bolag”, kommenterar Stefan Borg.


Innehåll från CBC Investment GroupAnnons

Private Equity-bolaget som hjälper små entreprenörer att växa internationellt

Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group
Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group

CBC Investment Group har de senaste åren haft många framgångsrika investeringar som noterats för handel på Stockholmsbörsen, och fler är planerade. Men även om drömmen om att bli ett börsbolag växer hos många entreprenörer börjar relationen med CBC långt före dess. Flertalet entreprenörer kommer till CBC när ambitionen att växa behöver kapital och rådgivning. 

– För små talangfyllda företag med stor tillväxtpotential är kapital och kompetens många gånger avgörande för att ta nästa steg i utvecklingen. Här fyller vi en viktig roll på private equity-marknaden, säger Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group.

Private equity-bolaget CBC Investment Group startade 2009 mitt under den pågående finanskrisen. Bankerna gick på knäna, nystartade små och medelstora företag fick plötsligt se sina krediter och kreditlöften förvandlas till krav på snabb återbetalning. Seriösa och talangfulla entreprenörer riskerade att kassera sina värdefulla idéer helt i onödan. För att möta behovet av stöd och kapital till entreprenörer startade Niklas Palmlöf CBC Investment Group.

– Det finns inget mer tillfredställande än att se entreprenörer växa, och då tänker jag både på deras företag och de som personer. Att följa en affärsidé med potential att växa till något enormt värdeskapande ger alla som är med på resan en rejäl kick. Nya företag startas hela tiden, vårt jobb är att välja ut de som vi tror kan växa stort och konkurrera på en internationell nivå.

Växa tillsammans med entreprenörer

CBC:s affärsidé är att växa tillsammans med entreprenörer som behöver kapital och strukturell kompetens. Innan beslut om en ny investering kan tas genomgår entreprenören en rigorös urvalsprocess som bland annat omfattar att granska affärsidé, ledning, marknad och potential. Inget lämnas åt slumpen.

– Även om urvalsprocessen är omfattande tar vi ibland beslut snabbt. Det är när vi märker att allt linjerar, från entreprenörens och ledningens kompetens och drivkraft till potentialen att växa affären och att marknadsutsikterna ser mycket goda ut. Våra investeringar ska väsentligt överstiga traditionella placeringars värdeutveckling under placeringstiden.

CBC har varit med att skapa hållbara värden i miljardklassen om man ser till börsvärdet av investeringarna. Hittills har flera investeringar introducerats för handel på börsen, de senaste är Pharmiva och Duearity och till hösten planerar ytterligare ett bolag att introduceras.

– Vi söker entreprenörer som vill växa mycket och har världsambitioner, som har en idé, teknologi eller ett patent med global potential. Alltså inte bara de som inte vill skapa en bra affär. Att börsintroduceras måste inte vara målet med resan, även om det ofta blir så, det viktigaste är att kunna realisera unika affärsidéer i stor skala vilket också kan leda till någon form av exit. 

Linjera med FN:s globala mål

Det är långt från alla företag som CBC tittar på, första filtret är att affären ska linjera med FN:s globala mål för en hållbar framtid och att verksamheten ska skapa värden som gynnar människan.

– Vi har även medfinansiärer eller medinvesterare i flera bolag, det kan vara Europeiska investeringsbanken, Almi Invest, olika affärsänglar eller nordiska venture capital-bolag. Vi har även skapat en exklusiv möjlighet för privata investerare att placera med oss, investeringar som annars är förbehållet VC bolag, stora riskkapitalbolag och andra större private equity-aktörer.

– Vi identifierar och investerar med egna medel i onoterade nordiska företag som befinner sig i en tydlig tillväxtfas. När vi sedan har skaffat oss en djupare insikt om företagets potential erbjuder vi även ett exklusivt nätverk möjligheten att bli delägare i samma företag. Detta är värdeskapande möjligheter för både entreprenören och CBC. Vi söker aktivt nya entreprenörer att hjälpa på deras tillväxtresa, säger Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group. 

Entreprenörer som söker kapital för att växa

CBC söker främst unga, entreprenörsdrivna och innovativa företag med global inriktning som primärt är baserade i Norden och som har en affärsmodell som tydligt inbegriper ny teknik eller nya tjänstekoncept för maximerad konkurrenskraft. CBC investerar bland annat i unika, högteknologiska företag verksamma inom Cleantech, Fintech, Edtech, datasäkerhet, VAR/AR, Digital Health, Life Science med mera. CBC har dessutom en solid medlemsbas som ständigt söker nya investeringsmöjligheter. 

Kontakta CBC om ni har en bra idé och behöver kapital för att växa 

Läs mer om CBC Investment Group här 

Mer från CBC Investment Group

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CBC Investment Group och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?