1515
Annons

Ljusning för Schibsteds miljardbud på Hemnet

Konkurrensverket vill ge mediejätten Schibsted mer tid för att hitta en väg framåt i Hemnet-affären. Det ökar chanserna att den omstridda miljardaffären faktiskt blir av.

Rolv-Erik Ryssdal, koncernchef på Schibsted
Rolv-Erik Ryssdal, koncernchef på Schibsted

För en dryg vecka sedan kom nyheten att Konkurrensverket ville stoppa mediejätten Schibsteds köp av bostadssajten Hemnet, en affär som värderas till 1,5 miljarder kronor.

Uppgifterna, som senare bekräftades av Konkurrensverket, innebar en betydligt ökad risk för att Hemnet-köpet inte skulle gå igenom.

Nu tycks dock parterna vara mer hoppfulla om att hitta en lösning. Konkurrensverket har under tisdagen lämnat in en såkallad ansökan om fristförlängning hos Tingsrätten, med samtycke från Schibsted och Hemnet.

Det innebär i klarspråk att parterna vill ha mer tid på sig för att hitta en väg framåt i affären. Tidsfristen ska, enligt ansökan, skjutas fram från den 9 juni till den 8 juli.

“Vi har en diskussion med Schibsted. Det som diskuteras är om det finns något sätt på att lösa problemen vi sett med affären. Vi behöver mer tid för de diskussionerna”, säger Per Karlsson, chefsjurist på Konkurrensverket, till Di Digital.

“Vi vill att tidsfristen flyttas fram till den 8 juli. Efter det måste vi besluta om vi ska yrka på förbud eller inte”, fortsätter han.

Per Karlsson vill inte gå in på detaljer om exakt vad tvistepunkterna är i affären. Han vill heller inte berätta exakt vad det är för lösning som diskuteras.

På ett allmänt plan handlar myndighetens oro om hur ett Schibsted-ägt Hemnet skulle påverka konkurrensen på marknaden för bostadsförsäljningar. Schibsted äger sedan tidigare den konkurrerande bostadssajten Blocket Bostad.

“Vi ser till konsumenterna och hur det blir bra för dem. Vi befarar att konkurrenssituationen kan försämras”, säger Per Karlsson. 

Han betonar dock att det inte är myndiheten som avgör om tidsfristen ska förlängas eller ej.

“Vi kan bara göra en ansökan. Det är tingsrätten som bestämmer, men Schibsted och Hemnet har samtyckt till det här”, säger Per Karlsson.

Läs även: Mäklarförbundet fick 7,5 miljoner i "signing fee" av Schibsted


Innehåll från Björn LundénAnnons

Allvarliga fel i företagens bokföring – litar för mycket på sina bokföringsprogram

Ulf Bokelund Svensson är vd på Björn Lundén AB som nu lanserar ett nytt bokföringsprogram med kunskapsstöd.
Ulf Bokelund Svensson är vd på Björn Lundén AB som nu lanserar ett nytt bokföringsprogram med kunskapsstöd.

Både myndigheter och branschorganisationer larmar nu om att företagens bokföring ofta innehåller allvarliga fel och brister. Den enskilde företagaren – som litar på att bokföringsprogrammet ser till att allt blir rätt – riskerar att göra sig skyldig till både bokföringsbrott och skattebrott. Programvaruleverantören Björn Lundéns vd varnar för att det kan bli en utdragen och kostsam process men påpekar också att det finns sätt att undvika att hamna här.

Kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén har följt den här utvecklingen och när man nu lanserar ett nytt bokföringsprogram har man byggt in ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt. 

– Det finns många bokföringsprogram att välja bland på den svenska marknaden. De flesta är webbaserade och med många automatiserade funktioner som underlättar och snabbar upp bokföringsarbetet. Mycket i bokföringen går att automatisera men det krävs ändå kunskaper om olika regler för att redovisningen ska bli rätt och t ex kunna ligga till grund för företagets deklaration, säger Ulf Bokelund Svensson, vd på Björn Lundén AB.  

Vanliga fel i företagens redovisning är bland annat missad förmånsbeskattning, felaktiga eller inga periodiseringar av utgifter, felaktigt avdragen moms eller representation. Listan kan göras lång.

Går inte att skylla på bokföringsprogrammet

Ansvaret för företagets redovisning och eventuella fel vilar helt på företagaren. Det går alltså inte att skylla på bokföringssystemet. Inte heller på man fått tidigare års deklarationer ”godkända”. Långt ifrån alla deklarationer granskas, så det faktum att man inte fått deklarationen underkänd av Skatteverket betyder inte att den godkänts.

– I dagsläget är det bara vi på Björn Lundén som verkligen backar upp företagare som vill sköta bokföringen på egen hand med ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt, förklarar Ulf Bokelund Svensson. Våra bokföringspaket innehåller en unik kombination av modern och lättanvänd programvara, kraftfulla verktyg och bokföringskunskap. 

För den som inte har tid för eller intresse av att sköta bokföringen är Ulfs tips att helt enkelt ta hjälp av en redovisningsbyrå för att på så vis kvalitetssäkra redovisningen och samtidigt få mer tid för kärnverksamheten.  

Läs mer på bjornlunden.se 

 

 

Mer från Björn Lundén

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Björn Lundén och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?