Hoppa till innehållet

Annons

”Livestreamade begravningar är här för att stanna”

Livestreamade begravningar har fått luft under vingarna av pandemin. Nu minskar smittotalen drastiskt – men det finns anledning att tro att tekniken är här för att stanna.

”Det är inte lika okänsligt att prata om livestream i dag som för kanske två år sedan”, säger fotografen och filmaren Otto Blücker.

En begravning i Ljusets kapell på Lilla Aska griftegård livestreamas på grund av coronapandemin. Till vänster: Ellen Schelin, präst vid Tyresö Kyrka.
En begravning i Ljusets kapell på Lilla Aska griftegård livestreamas på grund av coronapandemin. Till vänster: Ellen Schelin, präst vid Tyresö Kyrka.Foto:Jeppe Gustafsson/TT; Ellen Schelin, präst vid Tyresö Kyrka.

Prästen Ellen Schelin vid Tyresö Kyrka utanför Stockholm har numera rutinen inne när en begravning ska livestreamas. Längst bak i altargången har en kamera satts upp och ljudet samlas in från myggan på kragen. Trots att det är ett nytt sätt att leda en ceremoni skiljer det sig inte särskilt mycket mot att leda en traditionell begravning. 

”Det enda som jag som präst tänker på att att jag också pratar till de anhöriga som inte är med i det fysiska rummet”, säger Ellen Schelin. 

Livestreamade begravningar är inget nytt fenomen, även om det må vara det på den svenska marknaden. I Storbritannien har till exempel begravningar sänts på länk när släktingar boende långt bort inte haft tid att resa dit innan begravningen sker. 

I Sverige har det framför allt blivit en lösning för de som haft besöksbegränsningar att anpassa sig till, eller människor i riskgrupper som stannat hemma liksom de med coronasmitta eller symptom. 

”Vi började livesända begravningar i samband med pandemin. Vi hade jobbat med livestream sedan tidigare men kyrkorna var helt klart en ny miljö att göra livesändningar ifrån”, säger Otto Blücker, som driver den egna firman bokalivestream.nu tillsammans med kollegan Marco Panseri. 

De jobbar som underleverantör åt den digitala begravningsbyrån Fenix, vars konkurrenter Lavendla och Funera också erbjuder liknande tjänster. 

Sedan förra hösten har duon livesänt över 150 ceremonier. Utöver begravningar finns det även en efterfrågan på att livesända dop och vigslar. 

Det är en efterfrågan som även Ellen Schelin märker av. 

”Allt som jag gör har sänts”, säger hon och räknar upp gudstjänster, andakter, dop, visningar och begravningar som exempel. 

Från vänster: Marco Panseri och Otto Blücker, som driver den egna firman bokalivestream.nu.
Från vänster: Marco Panseri och Otto Blücker, som driver den egna firman bokalivestream.nu.Foto:Anna Stjernquist

Även om behovet minskar när coronarestriktionerna släppt och smittspridningen har sjunkit, så ser hon en fortsatt efterfrågan på digitala lösningar.  

”Det kommer att finnas en fortsatt oro och rädsla kring att samlas i grupp. Så tror jag att det kommer vara framöver, vi måste långsamt vänja oss vid vår nya verklighet.”

Samma bild stämmer även Otto Blücker och Marco Panseri in i. 

”Vi tror att livestream är här för att stanna”, säger Otto Blücker och fortsätter: 

”Vi var själva osäkra på om det skulle vara ett lika stort intresse efter pandemin, men det verkar som att många sett ett mervärde i att erbjuda livestream. Det är inte lika okänsligt att prata om livestream i dag som för kanske två år sedan.” 

Och efterfrågan sträcker sig bortom verksamheter i kyrkan. 

”Vi ser att många har börjat jobba med livestreaming i den dagliga verksamheten. Som företag, konferenser, seminarier. Vi ser också att många har lärt sig den hårda vägen genom att livestreama. Vi har sett många olika bloopers och inslag på nätet där folk inte har lärt sig att använda verktygen på rätt sätt”, säger Otto Blücker. 

Innehåll från NutanixAnnons

Ökade molnkostnader en växande IT-utmaning, enligt ny undersökning från Nutanix

Datahanteringen blir mer komplex när molninstallationer diversifieras. I samband med detta har kostnadskontroll i molnet vuxit till en av de största utmaningarna för företag och organisationer.

Nutanix, en ledande aktör inom styrning av datacenter och hybrida moln, genomför årligen undersökningen Enterprise Cloud Index (ECI), som mäter företagens utveckling inom molnanvändning. Årets undersökning visar att en klar majoritet, 85 % av de tillfrågade, tycker att kostnadskontroll i molnet är en av de största utmaningarna för IT-avdelningen. En tredjedel (34 procent) svarade att det är en ”betydande” utmaning. Nästan hälften av de tillfrågade (46 procent) avser att flytta vissa applikationer till lokala datacenter under det kommande året.

– Organisationer brottas med den nuvarande hanteringen av applikationer- och databaser, där data finns i såväl edge-lösningar i olika moln och i datacenter.  Årets undersökning visar samma sak som vi hör från kunderna; att det finns ett behov på marknaden av en modell som hjälper till att bygga, driva, använda och styra ett hybridmultimoln med stöd för alla typer av applikationer, säger Mats Ericson, regionchef för Sverige, Danmark och Island på Nutanix. 

Under de senaste fem åren som ECI har genomförts har respondenternas attityd drastiskt gått mot användning av multipla IT-miljöer. 2018 svarade över hälften av de tillfrågade att de föreställde sig att de en dag uteslutande skulle köra alla workloads i antingen ett privat- eller offentligt moln. I stället för att arbeta för att konsolidera sig på en viss infrastruktur eller IT-driftsmodell, vilket verkade önskvärt 2018, ser de flesta företag nu nödvändigheten och fördelarna med att köra workloads i en kombination av offentliga moln, i datacentret och via edge computing.

Målet för organisationerna är nu att göra denna hybrida driftsmodell mer effektiv. Den växande mångfalden av molninstallationer skapar en enorm komplexitet i hanteringen av data i olika moln. Smarta verktyg som gör det möjligt för organisationer att tillhandahålla, flytta, hantera, övervaka och säkra applikationer och data från en enda konsol och på ett enhetligt sätt blir allt viktigare för IT. Nästan alla respondenter i undersökningen säger att de skulle ha nytta av att ha ett enda, enhetligt sätt för att hantera applikationer och data i olika IT-miljöer.   

Andra viktiga slutsatser från årets rapport är bland annat följande: 

De flesta organisationer använder mer än en typ av IT-infrastruktur, och nästan alla är överens om att det idealiska vore att ha en plattform som kan hantera alla på ett konsekvent sätt.

Data styr företagens infrastrukturbeslut med datasäkerhet, skydd och återställning som de viktigaste drivkrafterna.

Hållbarhet är nu en IT-prioritet. Nästan alla (92 procent) respondenter håller med om att hållbarhet är viktigare för deras organisation än för ett år sedan. 

Om du vill veta mer om rapporten och resultaten kan du ladda ner hela Nutanix Enterprise Cloud Index här.

 

 

 

 

Mer från Nutanix

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nutanix och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera