1515

”Livestreamade begravningar är här för att stanna”

Livestreamade begravningar har fått luft under vingarna av pandemin. Nu minskar smittotalen drastiskt – men det finns anledning att tro att tekniken är här för att stanna.

”Det är inte lika okänsligt att prata om livestream i dag som för kanske två år sedan”, säger fotografen och filmaren Otto Blücker.

En begravning i Ljusets kapell på Lilla Aska griftegård livestreamas på grund av coronapandemin. Till vänster: Ellen Schelin, präst vid Tyresö Kyrka.
En begravning i Ljusets kapell på Lilla Aska griftegård livestreamas på grund av coronapandemin. Till vänster: Ellen Schelin, präst vid Tyresö Kyrka.Foto:Jeppe Gustafsson/TT; Ellen Schelin, präst vid Tyresö Kyrka.

Prästen Ellen Schelin vid Tyresö Kyrka utanför Stockholm har numera rutinen inne när en begravning ska livestreamas. Längst bak i altargången har en kamera satts upp och ljudet samlas in från myggan på kragen. Trots att det är ett nytt sätt att leda en ceremoni skiljer det sig inte särskilt mycket mot att leda en traditionell begravning. 

”Det enda som jag som präst tänker på att att jag också pratar till de anhöriga som inte är med i det fysiska rummet”, säger Ellen Schelin. 

Livestreamade begravningar är inget nytt fenomen, även om det må vara det på den svenska marknaden. I Storbritannien har till exempel begravningar sänts på länk när släktingar boende långt bort inte haft tid att resa dit innan begravningen sker. 

I Sverige har det framför allt blivit en lösning för de som haft besöksbegränsningar att anpassa sig till, eller människor i riskgrupper som stannat hemma liksom de med coronasmitta eller symptom. 

”Vi började livesända begravningar i samband med pandemin. Vi hade jobbat med livestream sedan tidigare men kyrkorna var helt klart en ny miljö att göra livesändningar ifrån”, säger Otto Blücker, som driver den egna firman bokalivestream.nu tillsammans med kollegan Marco Panseri. 

De jobbar som underleverantör åt den digitala begravningsbyrån Fenix, vars konkurrenter Lavendla och Funera också erbjuder liknande tjänster. 

Sedan förra hösten har duon livesänt över 150 ceremonier. Utöver begravningar finns det även en efterfrågan på att livesända dop och vigslar. 

Det är en efterfrågan som även Ellen Schelin märker av. 

”Allt som jag gör har sänts”, säger hon och räknar upp gudstjänster, andakter, dop, visningar och begravningar som exempel. 

Från vänster: Marco Panseri och Otto Blücker, som driver den egna firman bokalivestream.nu.
Från vänster: Marco Panseri och Otto Blücker, som driver den egna firman bokalivestream.nu.Foto:Anna Stjernquist

Även om behovet minskar när coronarestriktionerna släppt och smittspridningen har sjunkit, så ser hon en fortsatt efterfrågan på digitala lösningar.  

”Det kommer att finnas en fortsatt oro och rädsla kring att samlas i grupp. Så tror jag att det kommer vara framöver, vi måste långsamt vänja oss vid vår nya verklighet.”

Samma bild stämmer även Otto Blücker och Marco Panseri in i. 

”Vi tror att livestream är här för att stanna”, säger Otto Blücker och fortsätter: 

”Vi var själva osäkra på om det skulle vara ett lika stort intresse efter pandemin, men det verkar som att många sett ett mervärde i att erbjuda livestream. Det är inte lika okänsligt att prata om livestream i dag som för kanske två år sedan.” 

Och efterfrågan sträcker sig bortom verksamheter i kyrkan. 

”Vi ser att många har börjat jobba med livestreaming i den dagliga verksamheten. Som företag, konferenser, seminarier. Vi ser också att många har lärt sig den hårda vägen genom att livestreama. Vi har sett många olika bloopers och inslag på nätet där folk inte har lärt sig att använda verktygen på rätt sätt”, säger Otto Blücker. 


Innehåll från Björn LundénAnnons

Bokföringsprogrammet som ser till att du inte får bakläxa av Skatteverket

Det finns många bokföringsprogram att välja bland på den svenska marknaden. De flesta är webbaserade och med många automatiserade funktioner som underlättar och snabbar upp bokföringsarbetet. Men nu larmar både myndigheter och branschorganisationer om att företagens bokföring ofta innehåller allvarliga fel och brister. Den enskilde företagaren, som litar på att bokföringsprogrammet ser till att allt blir rätt, riskerar att göra sig skyldig till både bokföringsbrott och skattebrott.

Inbyggt kunskapsstöd i Björn Lundéns nya bokföringsprogram 

Kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén har följt den här utvecklingen och när man nu lanserar ett nytt bokföringsprogram har man byggt in ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt. 

– Mycket i bokföringen går att automatisera men det krävs ändå kunskaper om olika regler för att redovisningen ska bli rätt och t ex kunna ligga till grund för företagets deklaration, säger Ulf Bokelund Svensson, vd på Björn Lundén AB. Vanliga fel är bland annat missad förmånsbeskattning, felaktiga eller inga periodiseringar av utgifter, felaktigt avdragen moms eller representation. Listan kan göras lång.

Företagaren ensam ansvarig för bokföringen

Ansvaret för företagets redovisning och eventuella fel vilar helt på företagaren. Det går alltså inte att skylla på bokföringssystemet eller på att man inte fått tidigare års deklarationer underkända. Långt ifrån alla deklarationer granskas, så att man inte fått deklarationen underkänd av Skatteverket betyder inte att den godkänts.

– I dagsläget är det bara vi på Björn Lundén som verkligen backar upp företagare som vill sköta bokföringen på egen hand med ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt, förklarar Ulf Bokelund Svensson. Våra bokföringspaket innehåller en unik kombination av modern och lättanvänd programvara, kraftfulla verktyg och bokföringskunskap.

Läs mer på bjornlunden.se  

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Björn Lundén och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?