Prästen Ellen Schelin vid Tyresö Kyrka utanför Stockholm har numera rutinen inne när en begravning ska livestreamas. Längst bak i altargången har en kamera satts upp och ljudet samlas in från myggan på kragen. Trots att det är ett nytt sätt att leda en ceremoni skiljer det sig inte särskilt mycket mot att leda en traditionell begravning.
”Det enda som jag som präst tänker på att att jag också pratar till de anhöriga som inte är med i det fysiska rummet”, säger Ellen Schelin.
Livestreamade begravningar är inget nytt fenomen, även om det må vara det på den svenska marknaden. I Storbritannien har till exempel begravningar sänts på länk när släktingar boende långt bort inte haft tid att resa dit innan begravningen sker.
I Sverige har det framför allt blivit en lösning för de som haft besöksbegränsningar att anpassa sig till, eller människor i riskgrupper som stannat hemma liksom de med coronasmitta eller symptom.
”Vi började livesända begravningar i samband med pandemin. Vi hade jobbat med livestream sedan tidigare men kyrkorna var helt klart en ny miljö att göra livesändningar ifrån”, säger Otto Blücker, som driver den egna firman bokalivestream.nu tillsammans med kollegan Marco Panseri.
De jobbar som underleverantör åt den digitala begravningsbyrån Fenix, vars konkurrenter Lavendla och Funera också erbjuder liknande tjänster.
Sedan förra hösten har duon livesänt över 150 ceremonier. Utöver begravningar finns det även en efterfrågan på att livesända dop och vigslar.
Det är en efterfrågan som även Ellen Schelin märker av.
”Allt som jag gör har sänts”, säger hon och räknar upp gudstjänster, andakter, dop, visningar och begravningar som exempel.

Även om behovet minskar när coronarestriktionerna släppt och smittspridningen har sjunkit, så ser hon en fortsatt efterfrågan på digitala lösningar.
”Det kommer att finnas en fortsatt oro och rädsla kring att samlas i grupp. Så tror jag att det kommer vara framöver, vi måste långsamt vänja oss vid vår nya verklighet.”
Samma bild stämmer även Otto Blücker och Marco Panseri in i.
”Vi tror att livestream är här för att stanna”, säger Otto Blücker och fortsätter:
”Vi var själva osäkra på om det skulle vara ett lika stort intresse efter pandemin, men det verkar som att många sett ett mervärde i att erbjuda livestream. Det är inte lika okänsligt att prata om livestream i dag som för kanske två år sedan.”
Och efterfrågan sträcker sig bortom verksamheter i kyrkan.
”Vi ser att många har börjat jobba med livestreaming i den dagliga verksamheten. Som företag, konferenser, seminarier. Vi ser också att många har lärt sig den hårda vägen genom att livestreama. Vi har sett många olika bloopers och inslag på nätet där folk inte har lärt sig att använda verktygen på rätt sätt”, säger Otto Blücker.