1515

Liten Iphone väntas  – här är ryktena om kvällens Apple-lansering

På måndagskvällen är det dags för Apple att släppa nya produkter igen. Ryktena surrar friskt och det mesta pekar mot en liten Iphone.

Foto:Eric Risberg

(Di Digital/Silicon Valley) I vanlig ordning skrivs det spaltmetrar om Apples kommande produktsläpp. Ryktena inför måndagskvällens event på Apples huvudkontor i Cupertino, Kalifornien, innehåller bland annat en fyra tums mobil som verkar få namnet Iphone SE.

Det blir i så fall första gången Apple lanserar nya mobiler vid två olika tillfällen under ett år. I höst förväntas bolaget släppa Iphone 7.

Enligt rykten är Iphone SE en något enklare och mer prisvärd mobil, som ska locka fler köpare på tillväxtmarknader som Indien. Den kommer troligtvis att ersätta Iphone 5S och se ungefär likadan ut, men ha de flesta funktioner som finns i Iphone 6-modellerna. 

Läs även: Iphone-försäljningen saktar in

Några av kvällens andra förhandstippade nyheter är en mindre version av Ipad Pro, som ersätter Ipad Air. Och nya armband till den smarta klockan Apple Watch, samt en eventuell uppdatering av operativsystemet för klockan - WatchOS.

Mycket står på spel, särskilt när det gäller Iphone. Under sista kvartalet 2015 visade Apple en inbromsning i försäljningstillväxten för första gången sedan Iphone lanserades 2007. Det trots julhandeln.

Överlag växer inte mobilmarknaden i samma takt som tidigare. Enligt analysföretaget IDC kommer försäljningen av mobiler gå upp med 5,7 procent i år, jämfört med 28 procent bara för två år sedan.

I samband med den senaste kvartalsrapporten sa Apples vd Tim Cook att Iphone-försäljningen väntas gå ner under innevarande kvartal. Ett trendbrott för bolagets kassako.

I slutet av januari i år hade Apple tappat över 18 procent på börsen, jämfört med sex månader tidigare. Det i spåren av en osäker marknad i Kina, sjunkande oljepris och marknadens oro för Iphones fortsatta tillväxt. Men de senaste veckorna har Apple-aktien hämtat sig något och ligger nu på samma nivå som vid årets början.

Apple har hittills hållit sig i premiumsegmentet med sina mobiler, och Iphone 5C som kom ut 2013 blev inte så billig som många först trodde. Men frågan är om det är dags i kväll.

Missa inte! Di Digital sänder live från Apples lansering och vår reporter Miriam Olsson Jeffery bevakar på plats. Live på digital.di.se, start måndag kl 18.00.


Innehåll från WintAnnons

Konsulter som struntar i admin tjänar troligen mer

Daniel Johansson, VD Wint.
Daniel Johansson, VD Wint.

I Brainvilles konsultrapport över första halvåret 2021 går det att läsa att ett för konsulter angenämt problem uppstått. Det finns fler uppdrag än konsulter just nu, och precis som på bostadsmarknaden är det säljarens, alltså konsultens, marknad. Wint ser liknande vindar både där fler konsulter efterfrågar en lösning för att lätta arbetsbördan, men också att fler nya bolag startas.

Hos den automatiserade bokföringstjänsten Wint kan man relatera till den utveckling som Brainvilles siffror visar. Det finns en större efterfrågan från både nystartade och äldre bolag. 

– En stor del av vår kundbas är få- och flermans konsultbolag, såväl IT- som HR- och management-konsulter. Många är så gott som fullbelagda just nu och behöver optimera sin tid och sina arbetsdagar. Att då lägga tid på administration funkar inte, det är debiterbara timmar som egentligen bara försvinner. Jag kan absolut gå så långt som att säga att konsulter som släpper mycket av administrationen och istället låter oss sköta den, troligen tjänar mer, säger Daniel Johansson, VD på Wint. 

Wints tjänst är framtagen med grundidén om att företagande ska vara superenkelt. Alla onödiga moment som stjäl tid ska skalas bort. Som konsult ger det ju mer tid till kunden och uppdraget. Till skillnad från många andra tjänster på marknaden är Wint en helhetslösning som helt tar över administrationen, från löner och betalningar till deklarationer och bokslut. I modellen ingår även att kunna ge företagare ekonomisk rådgivning utifrån deras företag och behov, allt till en fast månadskostnad. 

Läs också: så förenklar Wint vardagen för hundratals svenska konsulter 

Stort behov av effektivisering

När första halvårets konsultrapport från Brainville presenterades visade det sig att uppdragen i storstadsregionerna just nu är så många att konsulternas tid inte räcker till. Det går att välja och vraka bland uppdrag och det finns en tendens att alla företag inte kan få den hjälp de behöver. 

– Det är absolut konsulternas marknad. Samtidigt som de har ett stort behov av att effektivisera och strukturera för att möta efterfrågan går det ju inte heller att jobba fler timmar än vad som finns på ett dygn. Att konsulterna själva börjar leja bort jobb och uppgifter är en naturlig del i det här, säger Manuel de Verdier på Brainville. 

Förändrad prisbild och bättre lönsamhet

En annan del av utvecklingen där uppdragen är fler än konsulterna är att prisbilden kan förändras. Som vanligt när marknaden styrs efter tillgång och efterfrågan finns det utrymme att se över prissättning och utveckla nya delar av sitt erbjudande. Brainville ser att marknaden är redo att betala det konsulterna begär.

– Vi ser mindre skillnad mellan vad konsulterna vill ha betalt och det uppdragsgivarna är villiga att betala. Detta halvår är det lite extra intressant att se att uppdragsgivarnas priser har ökat snabbare än säljarnas, vilket förstås är ett tydligt tecken på att det är säljarens marknad.

Att både kunna höja sitt arvode och samtidigt använda sig av en extern tjänst för löneutbetalningar, deklarationer, betalningar och bokslut ger stora möjligheter till större lönsamhet och bättre rörelseresultat. 

 

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?