1515

Liten Iphone väntas  – här är ryktena om kvällens Apple-lansering

På måndagskvällen är det dags för Apple att släppa nya produkter igen. Ryktena surrar friskt och det mesta pekar mot en liten Iphone.

Foto:Eric Risberg

(Di Digital/Silicon Valley) I vanlig ordning skrivs det spaltmetrar om Apples kommande produktsläpp. Ryktena inför måndagskvällens event på Apples huvudkontor i Cupertino, Kalifornien, innehåller bland annat en fyra tums mobil som verkar få namnet Iphone SE.

Det blir i så fall första gången Apple lanserar nya mobiler vid två olika tillfällen under ett år. I höst förväntas bolaget släppa Iphone 7.

Enligt rykten är Iphone SE en något enklare och mer prisvärd mobil, som ska locka fler köpare på tillväxtmarknader som Indien. Den kommer troligtvis att ersätta Iphone 5S och se ungefär likadan ut, men ha de flesta funktioner som finns i Iphone 6-modellerna. 

Läs även: Iphone-försäljningen saktar in

Några av kvällens andra förhandstippade nyheter är en mindre version av Ipad Pro, som ersätter Ipad Air. Och nya armband till den smarta klockan Apple Watch, samt en eventuell uppdatering av operativsystemet för klockan - WatchOS.

Mycket står på spel, särskilt när det gäller Iphone. Under sista kvartalet 2015 visade Apple en inbromsning i försäljningstillväxten för första gången sedan Iphone lanserades 2007. Det trots julhandeln.

Överlag växer inte mobilmarknaden i samma takt som tidigare. Enligt analysföretaget IDC kommer försäljningen av mobiler gå upp med 5,7 procent i år, jämfört med 28 procent bara för två år sedan.

I samband med den senaste kvartalsrapporten sa Apples vd Tim Cook att Iphone-försäljningen väntas gå ner under innevarande kvartal. Ett trendbrott för bolagets kassako.

I slutet av januari i år hade Apple tappat över 18 procent på börsen, jämfört med sex månader tidigare. Det i spåren av en osäker marknad i Kina, sjunkande oljepris och marknadens oro för Iphones fortsatta tillväxt. Men de senaste veckorna har Apple-aktien hämtat sig något och ligger nu på samma nivå som vid årets början.

Apple har hittills hållit sig i premiumsegmentet med sina mobiler, och Iphone 5C som kom ut 2013 blev inte så billig som många först trodde. Men frågan är om det är dags i kväll.

Missa inte! Di Digital sänder live från Apples lansering och vår reporter Miriam Olsson Jeffery bevakar på plats. Live på digital.di.se, start måndag kl 18.00.


Innehåll från WintAnnons

När det lackar mot utdelning i ditt bolag – 3 saker att tänka på

Vissa skålar på midsommar för att fira att nu är det bara halva året kvar till jul. Det är ju lite överdrivet, men när oktober nu går mot sitt slut är det desto mindre överdrivet att tänka lite på framtiden. Och med framtiden menar vi planering för att maximera K10:an och utdelningen ur ditt eget aktiebolag.

Så här i slutet av året är det alltid mycket att tänka på som företagare. Det är inte bara alla bestyr med firanden, julbord och fester, utan också bokslut och utdelningstider. Anders Nilsson, skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, listar ett gäng saker som är bra att tänka på inför årsslutet. 

Maximera din lön

Det första och viktigaste är att tänka över sin inkomst. Det går att inkomstplanera smart som företagare eftersom du själv styr din lön varje månad.

Att sätta ett maxtak på lönen varje månad är en bra start, då kan du se till att anpassa din lön till olika nivåer, beroende på hur du vill maximera din inkomst. 

2021 är den maximala årslönen 537 200 kronor för att bara behöva betala kommunalskatt. Det innebär ungefär 44 750 kronor i månaden. Om du tar ut en lön som överstiger den summan skattar du ytterligare 20 % på varje krona i statlig skatt. 

Om du kan tänka dig att ligga på en månadslön som inte överstiger 44 750, men ändå vill få ut mer pengar under året kan du göra ytterligare ett uttag, och det är för dig med aktiebolag en aktieutdelning. Hur den funkar går vi igenom lite senare. För det finns fler sätt att tänka på. Vill du sätta dig in i det djupare kan du använda K10.nu, som Wint skapat för dig som själv vill kunna räkna på din utdelning.

Läs också: Så kan Wint ge dig bättre koll på bolagets ekonomi 

Eller tänk på det sociala försäkringsskyddet!

Att planera din lön betyder ju inte alltid att du inte vill betala skatt. Det kanske istället är så att du som företagare vill få till bästa möjliga pensionsgrundande inkomst eller socialförsäkringsskydd. Livet går i olika faser och vid en viss tidpunkt kanske det är viktigt för dig att komma upp till en inkomst som till exempel maximerar din föräldrapeng. 

Tar du ut 380 800 kr under 2021 har du nått upp till den högsta sjukpenninggrundande inkomsten. Det betyder att om du blir sjukskriven kommer du att få maximal utbetalning. 

Om du istället tar ut 476 000 kronor i årslön har du möjlighet att få högsta möjliga föräldrapenningsgrundande inkomst. 

Och med båda dessa summor hamnar du dessutom under den statliga skatten. 

Men om du blickar framåt i livet och vill maxa din pensionsgrundande inkomst behöver du ta ut en lön på 550 374 kronor under 2021. Då kommer du visserligen över brytpunkten för den statliga skatten, men framtiden blir ljusare. 

Ta rätt lön – planera din utdelning!

Om du bestämt dig för att ta ut en lön som hamnar under den statliga skatten kan du ändå få ut mer pengar. Då är det dags för en aktieutdelning. Upp till ett visst gränsbelopp skattas din aktieutdelning med 20 %. Det betyder ju i slutändan att du får en högre årslön. 

Hur högt just ditt gränsbelopp är i år beräknas utifrån två olika regler, förenklingsregeln och huvudregeln, där förenklingsregeln grundar sig på ett schablonbelopp och huvudregeln tar hänsyn till den lön du plockat ut. Men ja, det är rätt krångligt. 

Därför har Wint byggt k10.nu,  som du kan använda för att räkna ut vad din rätta lön är om du vill maximera din utdelning. 

Gott nytt år! (Något tidigt!)

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?