1515

Lifvs öppnar fler obemannade butiker – lockar nytt riskkapital

En obemannad matbutik i en container – kanske mer lockande än någonsin i orostider som dessa. Nu tar Lifvs in 20 miljoner kronor i en investeringsrunda som leds av Herenco.

Daniel Lundh och Bea Garcia är grundare av den obemannade butikskedjan Lifvs.
Daniel Lundh och Bea Garcia är grundare av den obemannade butikskedjan Lifvs.

Lifvs nio obemannade butiker blir tolv den här helgen. Och enligt grundaren Daniel Lundh ska nya butiker slå upp dörrarna i rask takt resten av året.

”Det finns samhällen i Sverige där närbutiken stängde på 80-talet då stormarknaderna blev populära. Häften av matvarubutikerna har försvunnit sedan dess”, säger han.

Butikerna som öppnar i helgen ligger – väldigt talande för affärsidén – i Holsljunga, Grimsås och Östra Frölunda.

Lifvs strategi är helt enkelt att ställa ut (ja, ställa ut) nya matvarubutiker i miniformat där kunderna själva skannar sina varor och betalar via en app.

Personalen är bara där för att fylla på med varor vid behov.

Vi känner att vi har en bra grundidé som går att skala

”Från början sa vi att det var en butik i en container, men det lät inte så bra tyckte folk. Så vi började kalla det moduler istället”, säger Daniel Lundh med ett skratt.

Han beskriver varje Lifvs som en fullständig matvarubutik, men allt från kyckling till schampo. Men istället för flera olika sorters ketchup finns bara en. Du ska dock alltid kunna handla till hela måltiden i en och samma butik, menar han.

”Vi har 550 olika varor i butikerna. Om du räknar hemma, inklusive allt i skafferiet, skulle jag tro att du har omkring 300 varor.”

En Lifvsbutik inifrån
En Lifvsbutik inifrån

Tanken är att Lifvs ska öppna upp i kluster om fyra till sex butiker inom ett och samma samhälle. Det gör att butikerna kan fyllas på av en anställd och dessutom räcka långt för den befolkningen som bor där.

Samtidigt krävs mindre markyta, hyran blir billigare och Lifvs kan komma längre ut i landet.

Det bolaget fått mest uppmärksamhet för i branschen, enligt Daniel Lundh, är att Lifvs är ett bra exempel på när e-handel och fysiska butiker möts.

Deras app är uppkopplad och kan hela tiden visa digitala erbjudanden till kunden, medan han eller hon står i en fysisk butik.

”Om en person köper köttfärs i vår butik kan vi snabb föreslå tomatsås eller tacokrydda, beroende på data vi har om kunden. Det är något som bara e-handlare gör annars.”

Just nu håller han och grundarkollegan Bea Garcia på att identifiera nya platser i Sverige där de kan öppna upp. Det handlar inte bara om glesbygder, säger han. Redan i dag finns butiker i Bålsta utanför Stockholm och i studentområdet Ulltuna i Uppsala.

Läs mer: Klart: Då öppnar Matsmart i Tyskland – ”impact på allvar”

Den senaste kapitalrundan om 20 miljoner innebär att bolaget nu total tagit in cirka 40 miljoner i riskkapital.

Ulf Rostedt, vd på Herenco Invest, säger att han imponeras över vad bolaget åstadkommit på kort tid.

”Att de tillför en efterlängtad service till glesbygd och landsbygd är i linje med vår syn på samhällsutvecklingen”, säger han.

”Vi märker att det finns stort intresse för det här, både från allmänhet och investerare. Vi känner att vi har en bra grundidé som går att skala”, säger Daniel Lundh.

Hans förklaring; Att bara 2,5 procent av dagligvaruhandeln i dag sker på nätet, och att dessa är koncentrerade till storstäderna.

”Man säger att när e-handeln går över 10 procent så kommer det ha en faktiskt påverka på fysiska butiker. Men det räknar vi inte med att nå förrän 2033, och då återigen i stadsmiljöer.”


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?