Hoppa till innehållet

Annons

Lifesum värderas till nära 400 miljoner

Hälsoappen Lifesum värderades till nära 400 miljoner kronor i den senaste investeringsrundan, kan Di Digital avslöja.

Från vänster: Marcus Gners, Tove Westlund, Martin Wählby och Henrik Torstensson.
Från vänster: Marcus Gners, Tove Westlund, Martin Wählby och Henrik Torstensson.Foto:Lifesum

Hälsoappen Lifesum (NTL), med Spotify- och Stardoll-veteranen Henrik Torstensson som vd och medgrundare, har sedan starten år 2009 lyckats samla på sig drygt 15 miljoner användare. 

Även intäkterna har vuxit i rask takt. Bolaget omsatte nära 60 Mkr under 2015. Lifesum går dock fortfarande med förlust. 

Tidigare i veckan fyllde bolaget på kassan i en ny investeringsrunda om totalt 85 miljoner kronor, där riskkapitalbolagen Nokia Growth Partners och Draper Esprit klev in som nya delägare. Lifesums grundare och vd Henrik Torstensson ville då inte uppge vad bolaget värderades till i samband med investeringen.

Nu kan Di Digital avslöja att de nya ägarna fick 21,5 procent av aktierna i Lifesum i utbyte mot nära 85 Mkr.

I rundan värderades Lifesum som helhet alltså till drygt 390 Mkr, enligt Di Digitals uträkning. Det enligt dokument som lämnats till Bolagsverket.

Investeringen gjordes dock med såkallade preferensaktier, det vill säga aktier med särskilt förmånliga villkor, vilket kan antas ha påverkat värderingen.

Foto:

Lifesum har sedan starten tagit in drygt 130 Mkr i finansiering. Data och grafik från nordictechlist.com.

Största enskilda ägare i Lifesum är det tyska riskkapitalbolaget Bauer Media, som innan den senaste investeringsrundan ägde knappt 30 procent av företaget. 

De fyra grundarna – Henrik Torstensson, Marcus Gners, Tove Westlund och Martin Wählby – kontrollerade tillsammans 66,5 procent av bolaget innan den senaste rundan. 

Lifesums grundare och vd Henrik Torstensson vill inte kommentera bolagets värdering när Di Digital når honom på telefon. 

Han påpekar dock att han ser värderingen endast som ett steg på vägen. Han hoppas och tror att Lifesums värde ska räknas i miljarder snarare än miljoner i framtiden.

”Vi vill bygga ett stort bolag. Lyckas vi med det så ska vi värderas till flera gånger mer än vad vi gör idag”, säger Henrik Torstensson.

Innehåll från NutanixAnnons

Ökade molnkostnader en växande IT-utmaning, enligt ny undersökning från Nutanix

Datahanteringen blir mer komplex när molninstallationer diversifieras. I samband med detta har kostnadskontroll i molnet vuxit till en av de största utmaningarna för företag och organisationer.

Nutanix, en ledande aktör inom styrning av datacenter och hybrida moln, genomför årligen undersökningen Enterprise Cloud Index (ECI), som mäter företagens utveckling inom molnanvändning. Årets undersökning visar att en klar majoritet, 85 % av de tillfrågade, tycker att kostnadskontroll i molnet är en av de största utmaningarna för IT-avdelningen. En tredjedel (34 procent) svarade att det är en ”betydande” utmaning. Nästan hälften av de tillfrågade (46 procent) avser att flytta vissa applikationer till lokala datacenter under det kommande året.

– Organisationer brottas med den nuvarande hanteringen av applikationer- och databaser, där data finns i såväl edge-lösningar i olika moln och i datacenter.  Årets undersökning visar samma sak som vi hör från kunderna; att det finns ett behov på marknaden av en modell som hjälper till att bygga, driva, använda och styra ett hybridmultimoln med stöd för alla typer av applikationer, säger Mats Ericson, regionchef för Sverige, Danmark och Island på Nutanix. 

Under de senaste fem åren som ECI har genomförts har respondenternas attityd drastiskt gått mot användning av multipla IT-miljöer. 2018 svarade över hälften av de tillfrågade att de föreställde sig att de en dag uteslutande skulle köra alla workloads i antingen ett privat- eller offentligt moln. I stället för att arbeta för att konsolidera sig på en viss infrastruktur eller IT-driftsmodell, vilket verkade önskvärt 2018, ser de flesta företag nu nödvändigheten och fördelarna med att köra workloads i en kombination av offentliga moln, i datacentret och via edge computing.

Målet för organisationerna är nu att göra denna hybrida driftsmodell mer effektiv. Den växande mångfalden av molninstallationer skapar en enorm komplexitet i hanteringen av data i olika moln. Smarta verktyg som gör det möjligt för organisationer att tillhandahålla, flytta, hantera, övervaka och säkra applikationer och data från en enda konsol och på ett enhetligt sätt blir allt viktigare för IT. Nästan alla respondenter i undersökningen säger att de skulle ha nytta av att ha ett enda, enhetligt sätt för att hantera applikationer och data i olika IT-miljöer.   

Andra viktiga slutsatser från årets rapport är bland annat följande: 

De flesta organisationer använder mer än en typ av IT-infrastruktur, och nästan alla är överens om att det idealiska vore att ha en plattform som kan hantera alla på ett konsekvent sätt.

Data styr företagens infrastrukturbeslut med datasäkerhet, skydd och återställning som de viktigaste drivkrafterna.

Hållbarhet är nu en IT-prioritet. Nästan alla (92 procent) respondenter håller med om att hållbarhet är viktigare för deras organisation än för ett år sedan. 

Om du vill veta mer om rapporten och resultaten kan du ladda ner hela Nutanix Enterprise Cloud Index här.

 

 

 

 

Mer från Nutanix

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nutanix och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera