Hoppa till innehållet

Annons

Lifesum-doldisar storsäljer och vill starta nytt

Hälsoappen Lifesum värderas till nära 400 Mkr vid sin senaste nyemission. Nu kan Di Digital avslöja att de två grundarna, Martin Wählby och Tove Westlund, har storsålt aktier och lämnat sina operativa roller.

Lifesums grundare Martin Wählby och Tove Westlund under tiden då företaget hette Shapeup Club.
Lifesums grundare Martin Wählby och Tove Westlund under tiden då företaget hette Shapeup Club.Foto:Ann Jonasson

Ingenjörsstudenterna Tove Westlund och Martin Wählby gick 2009 samman och skapade hälsoappen Shapeup Club. För tre år sedan köpte de tidigare Stardoll-kollegerna Henrik Torstensson (NTL) och Marcus Gners (NTL) in sig i bolaget. I samma veva bytte appen namn till Lifesum (NTL) och det rejäla lyftet lät inte vänta på sig.

I dag har appen samlat ihop drygt 15 miljoner användare i Europa och USA. Förra året omsatte bolaget 60 miljoner kronor och det värderades i somras till 390 Mkr.

Läs även: Nyårslöften gav rusning till Lifesum

Trots succén har Tove Westlund och Martin Wählby nu valt att säga tack och adjö till det bolag de grundade.

 

Vi har fått loss rejält med pengar.

 

”Vi har sålt av stora delar av vårt innehav, även om vi fortfarande finns kvar som ägare då vi tror starkt på bolaget. När vi valde att kliva av operativt kändes det bra att sälja av en del”, säger Martin Wählby.

Exakt hur stor andel det handlar om vill grundarna inte uppge. Men i somras ägde Tove Westlund och Martin Wählby vardera cirka 17 procent av bolaget, med sammanlagt värde på 136 miljoner kronor.

”Vi har gjort en bra affär och är jättenöjda. Vi har fått loss rejält med pengar”, säger Tove Westlund.

”För oss är det i alla fall mycket pengar, så kan man säga. Det känns faktiskt skitkul”, instämmer Martin Wählby.

I augusti lämnade de båda den dagliga verksamheten i bolaget, där de den sista tiden arbetade med produktutveckling. Tove Westlund avgick också som styrelseledamot. 

Lifesum-grundarna försäkrar att de fullt ut litar på att medgrundarna Henrik Torstensson och Marcus Gners framgångsrikt kommer driva Lifesum vidare. Därför var det rätt tidpunkt att dra sig ur, menar de.

”Vi kände oss sugna på att gå tillbaka till den tidiga fasen i ett bolag”, säger Tove Westlund.

Läs även: Lifesum: ”Vi växer snabbare än planerat” 

En del av pengarna från försäljningen ska därför investeras i ett gemensamt bolag där kompanjonerna vill utveckla nya affärsidéer framöver.

”Först har vi tagit lite välförtjänt ledighet efter de här åren. Nu har vi börjat fundera på vad nästa steg är. Det vi vet är att vi vill göra någonting tillsammans igen”, säger Martin Wählby.

Trots att de samlat på sig en oerhörd rutin från e-hälsobranschen under åren i Lifesum verkar kollegerna nu brett se över sina möjligheter. Martin Wählby menar som exempel att nästa projekt ”inte måste vara något digitalt”.

”Man kan nog säga att vi är sugna på att testa något helt nytt”, säger Tove Westlund.

Läs även: Lifesum värderas till nära 400 miljoner

Innehåll från WintAnnons

4 saker att göra i sommar för att kickstarta ditt företagande till hösten

Kanske är det vårljuset eller försommarvärmen som gör att idéerna sprudlar just nu och att många vågar drömma om en ny vardag – en nystart med ett eget företag att jobba i efter semestern? För visst är sommaren en bra tid att sätta planerna i verket om du planerar att öppna egen låda.

I den här artikeln delar den automatiserade bokföringstjänsten Wint med sig av sina fyra bästa tips på saker du kan göra redan nu för att vara redo att maxa ditt företagande till hösten – vare sig du startar ditt första bolag eller planerar att utöka verksamheten med ett holdingbolag eller ytterligare en business. 

1. Har du rätt timpris?

En av de viktigaste delarna i ditt företagande, vare sig du redan driver ditt bolag eller planerar att starta, är att säkerställa att du har rätt prissättning i förhållande till bolagets utgifter samt den lön du vill plocka ut. Hur mycket behöver du fakturera för att gå plus och för att drömmen om eget företag ska kännas lönsam och rimlig?

Svaret hittar du ofta genom att räkna baklänges. Börja med att bestämma vilken lön du vill ha och försök räkna på vilka bolagets fasta utgifter kommer att vara. På så sätt vet du hur mycket du behöver för att täcka bolagets kostnader. Därefter kan du även fundera kring andra parametrar, som hur mycket du vill jobba varje månad, för att komma fram till vilket timpris du behöver ha för att allt ska gå runt. 

I Wints kunskapsbank Wint Academy kan du läsa mer om hur du som konsult kan räkna ut ditt timpris. 

2. Vänta inte – starta bolaget redan nu!

Vare sig det är ditt första, andra eller tredje bolag du ska starta – vänta inte till hösten med att starta upp det! Gör det redan nu, så att allting är klart när semestern är över. Du vill ju inte riskera att fastna i att ha ett nästan färdigregistrerat företag i september.

Wint har flera redan startklara aktiebolag på lager och kan hjälpa dig att komma igång med ditt företagande snabbt, enkelt och utan avgift. Blir du kund hos Wint bjuder de på alla registreringsavgifter och förser dig med ett färdigt AB, inklusive företagskonto hos SEB. Det enda du behöver är aktiekapitalet på 25 000 kr – pengar som du sedan har kvar i ditt bolag. Dessutom hjälper de till med registrering av F-skatt med mera.

3. Läs på om dina avdrag och förmåner

Att driva eget företag ger dig möjlighet att styra över din tid och sätta din egen lön, men det öppnar också för möjligheter att erbjuda dig själv fler eller bättre förmåner än vad du hade då du var anställd. En stor fördel med att driva aktiebolag är nämligen att du som ägare räknas som anställd i bolaget och har rätt att erbjuda dig själv anställningsförmåner – någonting som inte är möjligt om du skulle driva enskild firma.

Varför inte maxa ditt friskvårdsbidrag med 5 000 kr om året och toppa upp det med subventionerad massage i form av så kallad naturaförmån? Din hälsa är trots allt viktig för företagets framgång. Kom också ihåg att skriva över ditt mobilabonnemang på företaget. Om du har ett företagsabonnemang med fast kostnad får du nämligen använda telefonen även privat. Om företaget står för telefonabonnemanget har du rätt att dra av momsen för telefonkostnaden.

I Wint Academy kan du läsa mer om förmåner och avdrag för dig som företagare. 

4. Säkerställ god likviditet i bolaget – varje månad

Att ha koll på sin ekonomi är alltid viktigt. Och som företagare är det extra viktigt att ha kontroll över sina likvida medel, det vill säga de tillgångar företaget kan använda just nu, för att exempelvis betala lokalhyra, telefonräkningar, löner, osv. 

Om du redan driver, eller planerar att starta, en verksamhet där du tar betalt för din nedlagda tid är det lätt att hamna i perioder med oregelbundna intäkter, till exempel när du tar semester och därmed inte gör något jobb du kan fakturera för. I sådana lägen måste företaget ha en god likviditet, så att du kan fortsätta plocka ut din lön och betala dina fasta kostnader, utan att det svider allt för mycket i företagets kassa. 

Ett sätt att hålla koll på likviditeten är att göra en likviditetsbudget som du uppdaterar och underhåller regelbundet. En annan sak är att optimera dina ledtider vid fakturering. Måste du ha 30 dagars betalningsvillkor eller kan du förhandla med dina kunder om 15, eller kanske till och med 10, dagar? Ju kortare tid mellan skickad och betald faktura, desto kortare tid måste du ”ligga ute” med de pengar du redan arbetat in.

Wint har flera tips och artiklar om hur du kan säkerställa god likviditet i ditt bolag i Wint Academy. 

 

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera