1515

Lifesum-doldisar storsäljer och vill starta nytt

Hälsoappen Lifesum värderas till nära 400 Mkr vid sin senaste nyemission. Nu kan Di Digital avslöja att de två grundarna, Martin Wählby och Tove Westlund, har storsålt aktier och lämnat sina operativa roller.

Lifesums grundare Martin Wählby och Tove Westlund under tiden då företaget hette Shapeup Club.
Lifesums grundare Martin Wählby och Tove Westlund under tiden då företaget hette Shapeup Club.Foto:Ann Jonasson

Ingenjörsstudenterna Tove Westlund och Martin Wählby gick 2009 samman och skapade hälsoappen Shapeup Club. För tre år sedan köpte de tidigare Stardoll-kollegerna Henrik Torstensson (NTL) och Marcus Gners (NTL) in sig i bolaget. I samma veva bytte appen namn till Lifesum (NTL) och det rejäla lyftet lät inte vänta på sig.

I dag har appen samlat ihop drygt 15 miljoner användare i Europa och USA. Förra året omsatte bolaget 60 miljoner kronor och det värderades i somras till 390 Mkr.

Läs även: Nyårslöften gav rusning till Lifesum

Trots succén har Tove Westlund och Martin Wählby nu valt att säga tack och adjö till det bolag de grundade.

 

Vi har fått loss rejält med pengar.

 

”Vi har sålt av stora delar av vårt innehav, även om vi fortfarande finns kvar som ägare då vi tror starkt på bolaget. När vi valde att kliva av operativt kändes det bra att sälja av en del”, säger Martin Wählby.

Exakt hur stor andel det handlar om vill grundarna inte uppge. Men i somras ägde Tove Westlund och Martin Wählby vardera cirka 17 procent av bolaget, med sammanlagt värde på 136 miljoner kronor.

”Vi har gjort en bra affär och är jättenöjda. Vi har fått loss rejält med pengar”, säger Tove Westlund.

”För oss är det i alla fall mycket pengar, så kan man säga. Det känns faktiskt skitkul”, instämmer Martin Wählby.

I augusti lämnade de båda den dagliga verksamheten i bolaget, där de den sista tiden arbetade med produktutveckling. Tove Westlund avgick också som styrelseledamot. 

Lifesum-grundarna försäkrar att de fullt ut litar på att medgrundarna Henrik Torstensson och Marcus Gners framgångsrikt kommer driva Lifesum vidare. Därför var det rätt tidpunkt att dra sig ur, menar de.

”Vi kände oss sugna på att gå tillbaka till den tidiga fasen i ett bolag”, säger Tove Westlund.

Läs även: Lifesum: ”Vi växer snabbare än planerat” 

En del av pengarna från försäljningen ska därför investeras i ett gemensamt bolag där kompanjonerna vill utveckla nya affärsidéer framöver.

”Först har vi tagit lite välförtjänt ledighet efter de här åren. Nu har vi börjat fundera på vad nästa steg är. Det vi vet är att vi vill göra någonting tillsammans igen”, säger Martin Wählby.

Trots att de samlat på sig en oerhörd rutin från e-hälsobranschen under åren i Lifesum verkar kollegerna nu brett se över sina möjligheter. Martin Wählby menar som exempel att nästa projekt ”inte måste vara något digitalt”.

”Man kan nog säga att vi är sugna på att testa något helt nytt”, säger Tove Westlund.

Läs även: Lifesum värderas till nära 400 miljoner


Innehåll från SeavusAnnons

8 tips för en smidig migration till Atlassian Cloud

Många känner redan till det faktum att Atlassian slutade att sälja sina lokala licenser från och med februari 2021. Om ni använder några Atlassian-verktyg med hosting så innebär det alltså att ni kan behöva byta till molnet snart. Oavsett storleken på er organisation så kan migrationsprocessen till Atlassian Cloud verka komplicerad och till och med läskig i vissa fall. Med rätt strategi, planering och utvärdering kan dock migrationen till molnet bli stressfri och utan driftstörningar. 

Som en auktoriserad Atlassian Enterprise Gold Solution-partner har Seavus certifierade ingenjörer kunskap och insikter om vad ni måste tänka på och förbereda för innan ni påbörjar migrationsprocessen, samt hur ni drar nytta av den.

Här kommer några av de bästa tipsen från Seavus experter, och ni bör vara uppmärksamma på dem när ni migrerar till Atlassian Cloud:

1.  Kolla upp juridiska problem med datalagring

Det första ni måste göra är att kolla upp eventuella juridiska problem som kan uppstå i samband med koppling till datalagring i Atlassian Cloud. Det är väldigt viktigt att tackla och lösa alla dessa problem innan ni börjar planera migrationsprocessen. Detta gör att ni kan vara säkra på att ni faktiskt kan byta till molnet innan ni påbörjar de förberedande aktiviteterna.

2. Informera användare om den kommande migrationen

Eftersom Atlassians verktyg oftast används på daglig basis är det av yttersta vikt att man informerar alla användare om den kommande migrationen och förbereder dem på de associerade förändringarna. Ni måste informera alla intressenter och användare att en migration till molnet planeras och vad de kan vänta sig av processen. Det ger dem tid att vänja sig vid tanken och förbereda sig på de kommande förändringarna. Vidare kommer detta även förbereda dem på UAT-delen.

3. Utvärdera er Atlassian-produkts tillgänglighet i molnet

Det är rekommenderat att öronmärka lite tid åt att utvärdera alla appar ni använder ovanpå Atlassian-produkterna och kontrollera deras tillgänglighet i molnet. Om något tillägg inte är tillgängligt så måste ni kolla upp och planera andra alternativ.

4. Bestäm användarautentisering 

När det kommer till autentisering av användare så måste ni slå fast önskad användarautentisering för molnet. Om SSO (single-sign-on) behövs måste molnsidan ställas in för det.

5. Planera användarmigration

En av sakerna ni måste vara uppmärksamma på är att bestämma hur ni ska migrera användare samt bekräfta migrationsvägen för användarna.

6. Välj rätt migrationsmetod

Ni måste se till att välja rätt migrationsmetod baserat på produkterna ni migrerar och huruvida ni redan har något på molnsidan.

7. Glöm inte att köra en testmigration

När ni migrerar till molnet är det viktigt att köra minst en testmigration efter vilken ett UAT genomförs.

8. Följ alla ändringar

Att migrera till molnet är en process, och därför är det fördelaktigt att ha en plats där man följer all relevant information. Vidare ska ni ta fram en steg för steg-bok för er test- och produktionsmigration.

Som ni redan vet är planering nyckeln till framgång vid migration till molnet. Om ni vill lära er mer om hur man gör denna process smidig, kostnadseffektiv och mindre tidskrävande så ska ni ansluta er till oss vid Atlassian Clould-workshop: Hur man förbereder en framgångsrik molnmigration 

 

Mer från Seavus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Seavus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?