1515

Liberalerna: Patentskyddet i Sverige är för svagt

Teknikbolaget Accumulate gick nyligen i konkurs efter att ha förlorat en rättstvist mot storbankernas bank-id. Det är ännu ett bevis på att patentskyddet i Sverige är för svagt, oavsett vem som hade rätt i sak, skriver två företrädare för Liberalerna på Di Digital Debatt.

Arman Teimouri, näringspolitisk talesperson för L, och Johan Pehrson, rättspolitisk talesperson för L.
Arman Teimouri, näringspolitisk talesperson för L, och Johan Pehrson, rättspolitisk talesperson för L.Foto:TT och Di.

Sverige blev nyligen åter utsett till ett ledande innovationsland. Denna innovationskraft hos svenska företag, forskare och uppfinnare har lagt grunden för vårt välstånd. I dag är detta hotat av ett i praktiken svagt svenskt patentskydd för relativt små innovatörer. Sverige har halkat efter länder som Frankrike, Nederländerna och Tyskland när det gäller att möjliggöra patenträttegångar för att praktiskt kunna skydda sina rättigheter.

När företaget Accumulate nyligen förlorade en patenttvist mot Finansiell ID-Teknik och gick i konkurs som en konsekvens av rättegångskostnaderna, vilket Di Digital rapporterade om, visar det återigen hur svårt det är för små innovativa företag att hävda sin rätt mot större aktörer. Oavsett vem som hade rätt i sak.

Nästan var tionde av Europas mindre företag har utsatts för patentintrång de senaste tre åren.

Immaterialrättsliga tillgångar utgör ofta en lejonpart av värdet i nya innovativa företag, och därför kan effekten av ett otillräckligt skydd vara att svensk innovation tvingas flytta utomlands. 

Patent är en förutsättning för innovation och har genom historien säkerställt att forskare och ingenjörer har varit beredda att investera tid och pengar i projekt, eftersom det garanterar att deras idéer inte blir stulna omgående. Alla uppfinningar och innovationer som vi tar för givet, från telefonen i fickan till spisen vi kokar vatten på, finns tack vare patenträttigheter. Medicinska framsteg för vår hälsa är också det ett skinande pärlband av kunskap, innovation och forskning. Vi måste fortsätta att anpassa patenträtten praktiskt till den globala och digitala ekonomin. Nästan var tionde av Europas mindre företag har utsatts för patentintrång de senaste tre åren.

I och med den gemensamma europeiska marknaden är det viktigt att EU skyddar europeiska företag globalt och inom unionen. Därför har EU tillskapat en rättsordning med en samlad patentdomstol där en majoritet av medlemsländerna, bland dem Sverige, deltar. Ett domslut i den gemensamma domstolen kommer att gälla i alla medverkande länder vilket ska minska rättegångskostnaderna för företag i bland annat patenttvister. Denna rättsordning har dock ännu inte trätt i kraft.

Många har inte råd att hävda sina rättigheter i praktiken, oavsett hur uppenbart intrånget är.

I en internationell konkurrensmiljö är det viktigt att de mekanismer vi har för att reglera marknaden även fungerar internationellt. Vi ser med jämna mellanrum hur utländska statskontrollerade företag inskränker på svenska företags immaterialrätt. Hotet från till exempel Kina när det gäller industrispionage och patentintrång är välkänt och måste hanteras tillsamman med andra länder som står för rättsstatens principer.  

För ofta kapitalsvaga nystartade svenska företag eller enskilda forskare är det dessutom viktigt att det finns regelverk som bättre skyddar dem vid patentintrång. Många har inte råd att hävda sina rättigheter i praktiken, oavsett hur uppenbart intrånget är. Detta är en anledning till att antalet mindre företag som bevakar sina i rättigheter i domstol är tre gånger fler i till exempel Frankrike än i Sverige. Vi behöver se över reglerna så att processkostnaden för patenttvister hålls nere, eller begränsas för mindre företag. Dessutom behöver det övervägas hur åklagare i större omfattning kan väcka åtal för patentintrång.

Det är positivt att straffen för de grövsta immaterialrättsbrotten skärps om någon månad. Men skärpta straff hjälper inte den som fått sin immaterialrätt kränkt, men inte har resurserna till att driva sin sak i domstol.

Om Sverige ska vara ett land där fler företag som Spotify, Dice och Elekta växer fram är det viktigt att entreprenörer har de villkor som i alla led stödjer forskning och innovation.

Kunskapsnationen Sverige måste erbjuda de bästa villkoren och rättsskyddet för nytänkande, innovationer och utveckling av ny teknik och framtidens medicin. Goda villkor för forskning och utveckling måste hänga ihop med ett starkt praktisk skydd för immateriella rättigheter. Detta stärker möjligheternas Sverige för företagsamheten och säkrar vårt framtida välstånd. 

Johan Pehrson, rättspolitisk talesperson för Liberalerna och gruppledare i riksdagen

Arman Teimouri, näringspolitisk talesperson för Liberalerna


Innehåll från Oscar JacobsonAnnons

Oscar Jacobson Custom Made

I Oscar Jacobsons nya Custom Made-tjänst erbjuds enkelheten i konfektion tillsammans med valfriheten inom måttsömnad tillsammans med ett utbud av nära 400 olika tyger.

Som kund kan man sondera bland företagets stora utbud av kavaj- och byxmodeller och samtidigt anpassa dessa efter sina personliga önskemål rörande såväl tyg, detaljer och passform. 

Hur går då tjänsten till?

Som kund besöker man någon av Oscar Jacobsons egna butiker där man tillsammans med företagets Custom Made-specialister påbörjar en konsultation. 

Vilken typ av plagg är man ute efter? Är det en kostym för ett bröllop, smoking för nyår eller kanske en ledig kavaj till sommarsemestern? 

Baserat på det behov du har som kund så erbjuds du att prova bland det gedigna utbudet av kavajmodeller som företaget erbjuder på galge. Här finns mängder av alternativ så som enkelknäppt, dubbelknäppt samt smokings med exempelvis sjalslag eller väst. 

I byxväg finns alternativ med såväl enkla som dubbla plisséringar men även slät front för de som önskar. Önskar man en modell med högre livhöjd eller kanske något smalare finns även detta att finna i det befintliga utbudet. 

När man som kund hittat en modell av kavaj och/eller byxa som man känner sig bekväm med kan man även sondera mellan alla olika storlekar. En traditionell storlek 50 kanske sitter bra i kroppen men uppfattas som aningen kort? Då kan man basera sin beställning på en 150 dvs samma storlek med tilltagen längd i kropp och ärm. 

Samma sak gäller såklart för kortare storlekar samt för byxor som t ex automatiskt får en något högre livhöjd i en extra lång storlek. Än så länge har man som kund endast baserat sina val på befintliga storlekar och modeller men tjänsten begränsas inte till det. 

Utöver lång- respektive kortstorlekar kan kostymens grundläggande mått korrigeras ytterligare av företagets specialister om så skulle behövas. 

Det kan handla om att ta in midjan eller fotvidden någon extra cm eller att anpassa ärm- och benlängd till exakt bärarens önskemål. 

400 tyger att välja på

När man valt ut modell och storlek kommer vi till det som kanske lockar allra flest med en Custom Made-tjänst; tygvalet. Tillsammans med Oscar Jacobsons kunniga personal får man som kund sondera ett brett utbud av ca. 400 tyger för såväl höst som vår från några av Italiens absolut främsta väverier. Är det kanske ett svalt ulltyg för ett sommarbröllop eller kanske en matigare flanell för hösten? Utöver ett brett utbud av kvaliteter så finns det även en rad alternativ av nyanser inom varje kategori som ger närmast oändliga möjligheter kring vad man vill beställa. 

Sist men inte minst kommer vi till detaljerna på dina plagg. Här finns möjlighet att efter personlig smak välja knappar, foder och slag på sin kostym vilket på många sätt bidrar till en mer personlig prägel. Man kanske vill ha en vit smokingjacka utan silkesklädda slag. Eller så vill man ha ett klassiskt alternativ med ribbat silke som matchar revärerna längs byxans söm vilket också går utmärkt. 

Alla eventuella skräddarändringar är inkluderade i priset

Normalt när det handlar om måttsömnad eller skräddarsytt brukar priserna överstiga de inom konfektion avsevärt men i Oscar Jacobsons fall har man valt att kunna erbjuda den här Custom Made-tjänsten med ett prispåslag på endast 1 500 kr utöver motsvarande modell i konfektion. 

Det som påverkar priset är istället valet av tyg där man som konsument kan välja allt från prisvärda baskvaliteter till några av världens lyxigaste kvaliteter från Loro Piana. 

Det som särskiljer den här tjänsten från många andra aktörer är att hos Oscar Jacobson finns alla företagets modeller faktiskt att beställa och du får direkt en tydlig och överskådlig bild av vad du som kund beställer. 

Många aktörer har istället en separat leverantör för sina måttsydda plagg vilket gör att plaggen du ser i kollektionen inte går att måttbeställa. Lägg därtill flexibiliteten hos Oscar Jacobson i valmöjligheterna kring tyg, passform och detaljer så förenar tjänsten det bästa delarna av konfektion och måttsömnad. 

En annan stor fördel med den här typen av tjänst är att de eventuella skräddarändringar som snarare är regel än undantag för en konfektionskostym kan undvikas då de inkluderas i priset av tjänsten. 

Leveranstiden på en kavaj eller kostym inom Custom Made-tjänsten ligger normalt på 5 veckor från beställning men går även få med expressleverans på 2 veckor. 

Läs mer 

 

Mer från Oscar Jacobson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oscar Jacobson och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?