1515

Lena Apler: ”Om jag vore Spotify skulle jag inte sova en natt”

I en stor intervju med Di Weekend berättar Collector-grundaren och superinvesteraren Lena Apler om sin investeringsstrategi och hetsen kring startupbolag. ”Jag tycker inte att vi har någon techbubbla, däremot har vi en startupbubbla.”

Lena Apler är ordförande och tillförordnad vd för Collector Bank. Hon är även en av Sveriges mest tongivande techinvesterare.
Lena Apler är ordförande och tillförordnad vd för Collector Bank. Hon är även en av Sveriges mest tongivande techinvesterare.Foto:Jesper Frisk.

Det här är ett utdrag från en längre intervju med Lena Apler, publicerad i Di Weekend den 20 juli 2017. Läs hela artikeln här om uppväxten i Aplared, hur hon fick snurr på Collector och varför hon inte vill bli finansvärldens Camilla Läckberg.

När Lena Apler grundade Collector anade hon inte att företaget skulle utvecklas till en digital nischbank med ett börsvärde på 10 miljarder kronor.

Det är 18 år sedan hon grundade finansbolaget Collector tillsammans med kollegan Johan ­Möller. De kom båda från statliga Securum som under finanskrisen övertog och avvecklade dåvarande Nordbankens dåliga krediter, varav de flesta kom från fastighetssektorn.

”Vi har vuxit snabbt, men skulle ha vuxit ännu snabbare om vi inte hade varit så noga med vinstutvecklingen. Om jag vore Spotify, som ­aldrig har gått med vinst, skulle jag inte sova en natt. Jag är ganska riskavert, fast folk inte tror det. Jag tar kalkylerade, kända risker som jag kan räkna på för att se hur mycket jag har råd att förlora.”

Läs även: Lena Apler är årets Female Founder: "Är man säker på sin idé är det bara att ta för sig” 

Lena Apler inledde Collectors investeringar i fintechbranschen för två år sedan, då hon bildade Collector Ventures.

Om jag vore Spotify, som ­aldrig har gått med vinst, skulle jag inte sova en natt.

Bolaget går in i startups vars verksamhet kan integreras i Collectors på olika sätt. Till att ­börja med allokerades 100 miljoner kronor till Collector Ventures, och nu är ytterligare 100 miljoner kronor på väg in.

Läs mer: Collector satsar 100 miljoner på fintech

”Vi har en balansräkning på 20 miljarder kronor, så för oss är det en ganska liten investering även om det är mycket pengar. För oss är det här ett sätt att komma åt intressanta hjärnor och ­deras innovationer lite snabbare. Om vi hade anställt alla dessa smarta människor hade det kostat mer”, säger Lena Apler.

”Vi gör inte det här för att leka riskkapitalister, utan kriteriet är att investeringarna ska leda till affärsnytta för Collector på relativt kort sikt. Det kan vara en ny tjänst, ett nytt gränssnitt eller ett nytt verktyg som vi kan ha nytta av.”

Det finns för många entreprenörer runt Stureplan i Stockholm som tar in kapital i affärsidéer som aldrig kan bli några företag.

I våras rörde hon om i startup-grytan när hon på ett seminarium yttrade att ”det finns för många livsstilsentreprenörer som bygger appar som ­ingen vill ha”.

”Ja, man kan inte vara älskad av alla”, säger hon ännu en gång.

”Jag tycker inte att vi har någon techbubbla, däremot har vi en startupbubbla. Det finns för många entreprenörer runt Stureplan i Stockholm som tar in kapital i affärsidéer som aldrig kan bli några företag. Riskkapitalet är lite lättvindigt.”

I höst lanserar Collector en egen, bred bankapp för betalning, sparande och lån. Målet är att ­också integrera de elva fintechbolag som företaget har investerat i hittills. Exempel är Betterwealth, Wrapp och Lånbyte.

Läs även: Collector samlar sina fintech-investeringar i ny bankapp 

Lena Apler berättar om det nya EU-direktivet PSD2, som ska träda i kraft nästa år. Det innebär att ägandet av den kunddata som finns i EU:s banker övergår från bankerna till kunderna, vilket gör att kunderna själva får bestämma om de vill dela med sig av den informationen till andra aktörer.

Jag tycker inte att vi har någon techbubbla, däremot har vi en startupbubbla.

”Det här utgör en stor möjlighet för oss nischbanker. Vi knaprar i kanten på områden där storbankerna inte är så bra. Det finns massor av områden man kan förenkla för privatpersoner och små och medelstora företag”, säger hon.

Det här är ett utdrag ur intervjun med Lena Apler som publicerades på Di Weekend den 20 juli. Läs artikeln i sin helhet om uppväxten i Aplared, hur hon fick snurr på Collector och varför hon inte vill bli finansvärldens Camilla Läckberg.


Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend Group får en flygande start i Finland

Under senaste året har uppstickaren och innovatören SaveLend Group gått från klarhet till klarhet. Efter en lyckad börsnotering och en stadig ström av nya kunder, samarbeten och förvärv, har SaveLend Group satt upp nya finansiella mål och utvecklat sin tillväxtstrategi. Nu siktar företaget på att ytterligare stärka sin närvaro i Europa, med särskild tonvikt på Finland.

Mer om SaveLend Group 

P2P-investeringsaktören SaveLend Groups nya finansiella mål innebär att verksamheten ska nå minst 300 miljoner kronor i omsättning till 2025. Den tidigare målsättningen på 25 procent organisk tillväxt per år har företaget nått med råge, vilket har resulterat i att man också introducerat ett lönsamhetsmått om 25 procent EBITDA-marginal till 2025. 

– Vi befinner oss i en expansiv fas och våra mål är tydliga, vi ska fortsätta på det här spåret och sikta högre och högre, resonerar vd Ludwig Pettersson.

Nya förvärv och partnerskap

De senaste nyheterna inkluderar förvärvet av P2P-pionjären Fixura Ab Oy och ett partnerskap med Bruk Financial Services Oy i Finland. Ludwig berättar att Fixura – som specialiserar sig på investeringar i eurokrediter – är det äldsta P2P-företaget i Norden och därmed sitter på kritisk affärsdata, såväl kring den finska marknaden men också P2P-kunder i stort. 

– Detta är ett förvärv som ger oss en flygande start och öppnar upp för en betydligt större marknad. Fixuras vässade kompetens och omfattande data, i kombination med den teknik vi redan har på plats, gör att vi mycket snabbt kan komma igång på den finska marknaden.

En win-win för båda

Samarbetet med fintech-bolaget Bruk skapar i sin tur en distributionskanal för fakturaköp och förmedling av kapital i Finland. SaveLend Group blir i och med samarbetet Bruks lösning för fakturaköp och dessa finansieras genom investeringsplattformen SaveLend.se. Detta innebär att partnerskapet är en win-win för båda företagen.

– Samarbetet med Bruk har verkligen fina synergier, vi blir deras lösning för fakturaköp och de blir vår kanal för att nå ut brett direkt, det är en stor fördel med att samarbeta med en redan etablerad aktör, säger Ludwig Pettersson.

Fortsätter utveckla sina marknader

Framöver är SaveLend Groups mål att fortsätta utveckla sina existerande marknader, men också att ta ett bredare perspektiv. Riktningen är ännu inte uttagen till 100 procent, men enligt Ludwig finns en tydlig vision om att vara en synlig aktör som erbjuder krediter som tillgångsslag, på hela den europeiska marknaden. Exakt hur fort det kommer att gå vill han dock inte spekulera i. 

– Det beror på de marknader vi söker oss till; varje expansion kräver att verksamheten får slå rot ordentligt så att den kan komma i rullning.

I Finland har emellertid SaveLend Group bevisligen en mycket bra grund för att snabbt komma igång – samarbetet med Bruk förväntas ge över 10 miljoner kronor i omsättning redan under nästa år och förvärvet av Fixura väntas resultera i en positiv utveckling för SaveLend Group i stort, med en omsättning på 20 miljoner kronor under 2022. 

– Det är en spännande balansgång att expandera på ett sunt sätt, utan allt för mycket växtvärk, men vi ser mycket positivt på framtiden, avslutar Ludwig.

Läs mer om SaveLend Groups expansionsplaner  

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?