1515

Lena Apler: ”Om jag vore Spotify skulle jag inte sova en natt”

I en stor intervju med Di Weekend berättar Collector-grundaren och superinvesteraren Lena Apler om sin investeringsstrategi och hetsen kring startupbolag. ”Jag tycker inte att vi har någon techbubbla, däremot har vi en startupbubbla.”

Lena Apler är ordförande och tillförordnad vd för Collector Bank. Hon är även en av Sveriges mest tongivande techinvesterare.
Lena Apler är ordförande och tillförordnad vd för Collector Bank. Hon är även en av Sveriges mest tongivande techinvesterare.Foto:Jesper Frisk.

Det här är ett utdrag från en längre intervju med Lena Apler, publicerad i Di Weekend den 20 juli 2017. Läs hela artikeln här om uppväxten i Aplared, hur hon fick snurr på Collector och varför hon inte vill bli finansvärldens Camilla Läckberg.

När Lena Apler grundade Collector anade hon inte att företaget skulle utvecklas till en digital nischbank med ett börsvärde på 10 miljarder kronor.

Det är 18 år sedan hon grundade finansbolaget Collector tillsammans med kollegan Johan ­Möller. De kom båda från statliga Securum som under finanskrisen övertog och avvecklade dåvarande Nordbankens dåliga krediter, varav de flesta kom från fastighetssektorn.

”Vi har vuxit snabbt, men skulle ha vuxit ännu snabbare om vi inte hade varit så noga med vinstutvecklingen. Om jag vore Spotify, som ­aldrig har gått med vinst, skulle jag inte sova en natt. Jag är ganska riskavert, fast folk inte tror det. Jag tar kalkylerade, kända risker som jag kan räkna på för att se hur mycket jag har råd att förlora.”

Läs även: Lena Apler är årets Female Founder: "Är man säker på sin idé är det bara att ta för sig” 

Lena Apler inledde Collectors investeringar i fintechbranschen för två år sedan, då hon bildade Collector Ventures.

Om jag vore Spotify, som ­aldrig har gått med vinst, skulle jag inte sova en natt.

Bolaget går in i startups vars verksamhet kan integreras i Collectors på olika sätt. Till att ­börja med allokerades 100 miljoner kronor till Collector Ventures, och nu är ytterligare 100 miljoner kronor på väg in.

Läs mer: Collector satsar 100 miljoner på fintech

”Vi har en balansräkning på 20 miljarder kronor, så för oss är det en ganska liten investering även om det är mycket pengar. För oss är det här ett sätt att komma åt intressanta hjärnor och ­deras innovationer lite snabbare. Om vi hade anställt alla dessa smarta människor hade det kostat mer”, säger Lena Apler.

”Vi gör inte det här för att leka riskkapitalister, utan kriteriet är att investeringarna ska leda till affärsnytta för Collector på relativt kort sikt. Det kan vara en ny tjänst, ett nytt gränssnitt eller ett nytt verktyg som vi kan ha nytta av.”

Det finns för många entreprenörer runt Stureplan i Stockholm som tar in kapital i affärsidéer som aldrig kan bli några företag.

I våras rörde hon om i startup-grytan när hon på ett seminarium yttrade att ”det finns för många livsstilsentreprenörer som bygger appar som ­ingen vill ha”.

”Ja, man kan inte vara älskad av alla”, säger hon ännu en gång.

”Jag tycker inte att vi har någon techbubbla, däremot har vi en startupbubbla. Det finns för många entreprenörer runt Stureplan i Stockholm som tar in kapital i affärsidéer som aldrig kan bli några företag. Riskkapitalet är lite lättvindigt.”

I höst lanserar Collector en egen, bred bankapp för betalning, sparande och lån. Målet är att ­också integrera de elva fintechbolag som företaget har investerat i hittills. Exempel är Betterwealth, Wrapp och Lånbyte.

Läs även: Collector samlar sina fintech-investeringar i ny bankapp 

Lena Apler berättar om det nya EU-direktivet PSD2, som ska träda i kraft nästa år. Det innebär att ägandet av den kunddata som finns i EU:s banker övergår från bankerna till kunderna, vilket gör att kunderna själva får bestämma om de vill dela med sig av den informationen till andra aktörer.

Jag tycker inte att vi har någon techbubbla, däremot har vi en startupbubbla.

”Det här utgör en stor möjlighet för oss nischbanker. Vi knaprar i kanten på områden där storbankerna inte är så bra. Det finns massor av områden man kan förenkla för privatpersoner och små och medelstora företag”, säger hon.

Det här är ett utdrag ur intervjun med Lena Apler som publicerades på Di Weekend den 20 juli. Läs artikeln i sin helhet om uppväxten i Aplared, hur hon fick snurr på Collector och varför hon inte vill bli finansvärldens Camilla Läckberg.


Innehåll från WintAnnons

När det lackar mot utdelning i ditt bolag – 3 saker att tänka på

Vissa skålar på midsommar för att fira att nu är det bara halva året kvar till jul. Det är ju lite överdrivet, men när oktober nu går mot sitt slut är det desto mindre överdrivet att tänka lite på framtiden. Och med framtiden menar vi planering för att maximera K10:an och utdelningen ur ditt eget aktiebolag.

Så här i slutet av året är det alltid mycket att tänka på som företagare. Det är inte bara alla bestyr med firanden, julbord och fester, utan också bokslut och utdelningstider. Anders Nilsson, skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, listar ett gäng saker som är bra att tänka på inför årsslutet. 

Maximera din lön

Det första och viktigaste är att tänka över sin inkomst. Det går att inkomstplanera smart som företagare eftersom du själv styr din lön varje månad.

Att sätta ett maxtak på lönen varje månad är en bra start, då kan du se till att anpassa din lön till olika nivåer, beroende på hur du vill maximera din inkomst. 

2021 är den maximala årslönen 537 200 kronor för att bara behöva betala kommunalskatt. Det innebär ungefär 44 750 kronor i månaden. Om du tar ut en lön som överstiger den summan skattar du ytterligare 20 % på varje krona i statlig skatt. 

Om du kan tänka dig att ligga på en månadslön som inte överstiger 44 750, men ändå vill få ut mer pengar under året kan du göra ytterligare ett uttag, och det är för dig med aktiebolag en aktieutdelning. Hur den funkar går vi igenom lite senare. För det finns fler sätt att tänka på. Vill du sätta dig in i det djupare kan du använda K10.nu, som Wint skapat för dig som själv vill kunna räkna på din utdelning.

Läs också: Så kan Wint ge dig bättre koll på bolagets ekonomi 

Eller tänk på det sociala försäkringsskyddet!

Att planera din lön betyder ju inte alltid att du inte vill betala skatt. Det kanske istället är så att du som företagare vill få till bästa möjliga pensionsgrundande inkomst eller socialförsäkringsskydd. Livet går i olika faser och vid en viss tidpunkt kanske det är viktigt för dig att komma upp till en inkomst som till exempel maximerar din föräldrapeng. 

Tar du ut 380 800 kr under 2021 har du nått upp till den högsta sjukpenninggrundande inkomsten. Det betyder att om du blir sjukskriven kommer du att få maximal utbetalning. 

Om du istället tar ut 476 000 kronor i årslön har du möjlighet att få högsta möjliga föräldrapenningsgrundande inkomst. 

Och med båda dessa summor hamnar du dessutom under den statliga skatten. 

Men om du blickar framåt i livet och vill maxa din pensionsgrundande inkomst behöver du ta ut en lön på 550 374 kronor under 2021. Då kommer du visserligen över brytpunkten för den statliga skatten, men framtiden blir ljusare. 

Ta rätt lön – planera din utdelning!

Om du bestämt dig för att ta ut en lön som hamnar under den statliga skatten kan du ändå få ut mer pengar. Då är det dags för en aktieutdelning. Upp till ett visst gränsbelopp skattas din aktieutdelning med 20 %. Det betyder ju i slutändan att du får en högre årslön. 

Hur högt just ditt gränsbelopp är i år beräknas utifrån två olika regler, förenklingsregeln och huvudregeln, där förenklingsregeln grundar sig på ett schablonbelopp och huvudregeln tar hänsyn till den lön du plockat ut. Men ja, det är rätt krångligt. 

Därför har Wint byggt k10.nu,  som du kan använda för att räkna ut vad din rätta lön är om du vill maximera din utdelning. 

Gott nytt år! (Något tidigt!)

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?