1515

Lena Apler är årets Female Founder: "Är man säker på sin idé är det bara att ta för sig"

Collector-grundaren och techinvesteraren Lena Apler utses till årets Female Founder, framröstad av Di Digitals läsare. 

Lena Apler på scen under Female Founders 2017. Foto: Jonas Eng
Lena Apler på scen under Female Founders 2017. Foto: Jonas Eng

Di Digitals läsare har röstat fram Lena Apler (NTL)  till årets Female Founder 2017. Hon är grundare av den digitala nischbanken Collector vars börsvärde idag ligger på omkring 10 miljarder kronor.

"Det känns fantastiskt att bli framröstad. Man blir aldrig blasé på utmärkelser. Jag gillar att vinna. Finns det en tävling så vill jag vinna den", säger hon till Di DIgital.

Varför vinner du tror du?
"Collector har funnits i olika skepnader i 18 år. Vi har gått från i princip ett nollvärde till ett börsvärde på 10 miljarder kronor. Kanske är det långsiktighet och tillväxt som har tilltalat läsarna. Det finns en viss tjusning i att grunda ett bolag och låta det växa."

Läs även: Drönarbolaget Globhe vann pitchtävlingen under Female Founders

Förutom att ha grundat Collector har hon på senare år dessutom seglat upp som en av Sveriges vassaste ängelinvesterare. I hennes privata portfölj finns bland annat sparappen Dreams, e-handelsbolaget NA-KD, och fintechbolaget Sigmastocks.

Karriären i bankvärlden inledde hon som 23-åring på SEB efter att ha vuxit upp i en textilfamilj i Borås och ursprungligen studerat till lärare. En av höjdpunkterna i arbetslivet var när hon för statens räkning under 90-talets finanskris räddade Nordbanken. Då jobbade hon jobbade för statliga Securum Finans. 

När uppdraget var slutfört avvecklades Securum. Men hon och kollegan Johan Möller tog med sig inspiration från det bolaget in i Collector som de grundade 1999. 

"För 18 år sedan fanns inte begreppet startup och många tittade snett och flinade bakom ryggen på mig. Men att grunda Collector visade sig vara ett rätt bra beslut."

2003 hade bolaget vuxit och stöpts om till ett modernt finansbolag som erbjöd fakturaköp och privatkrediter för postorder och e-handel.

2014 klev hon av från vd-posten men behöll ett större privat ägande i Collector som året efter gick till börsen. Idag är hon styrelseordförande för bolaget och dessutom tillförordnad vd.

Vad har du lärt dig under karriären?
"Just att ta fram egenskaperna mod, envishet och uthållighet. Man blir inte hyllad av alla hela tiden och man måste lära sig att kliva ut på plankan. Är man säker på sin idé är det bara att ta för sig. Ingen kommer att bereda dig plats, den får du ta själv."

Vad är det mest spännande som händer just nu i startup-Sverige?
"Att det händer så mycket utanför Stockholm. Det finns massor av intressanta bolag i landet, inte minst i Göteborg där jag har min bas. De här bolagen har en stor bredd och de är oftast lägre värderade än Stockholmsbolagen."

Läs mer: Spotify-tungviktare vill bygga bolag på egen hand

Mer om Female Founders: 

Di Digital Female Founders är ett event där vi hyllar de kvinnliga grundarna, makthavarna och investerarna som just nu hjälper kvinnliga tech-stjärnor att nå sin fulla potential. Varje år utser vi med läsarnas hjälp årets Female Founder, en kvinnlig entreprenör som på olika sätt haft en positiv inverkan på det digitala näringslivet. 

Läs mer: Di Digital startar pitchevent för kvinnliga grundare 

Fakta Lena Apler:

• Ålder: 65 år. 

• Gör: Ordförande Collector, Collector Ventures, tech-investerare. 

• Bor: Göteborg 

• Karriär: Lämnade studierna till lärare då hon som 23-åring fick jobb på SEB. 1993 tackade hon ja till ett jobb på Securum Finans, där hon senare blev vd. Startade 1999 banken Collector tillsammans med kollegan Johan Möller. Efter 15 år som vd för Collector tog hon  2014 rollen som ordförande för banken.


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?