Hoppa till innehållet

Annons

Leksaksjätte går in i Candy Crush-veteraners speluppstickare

Speluppstickaren Nørdlight får in den kanadensiska börsnoterade leksaksjätten Spin Master på ägarlistan i en finansieringsrunda. Bakom bolaget står ett gäng Candy Crush-veteraner.

Gänget bakom Nørdlight backas av börsnoterade Spin Masters riskkapitalgren.
Gänget bakom Nørdlight backas av börsnoterade Spin Masters riskkapitalgren.

Olle Bäck, Simen Sandvaer och Björn Svanström jobbade på speljätten King under nästan 10 års tid. 

”Vi startade och drev ett prototypteam som utforskade hur man mer effektivt kan testa och utvärdera spelidéer med mindre arbetsgrupper. Det fastnade hos oss som ett bättre sätt att bygga spel”, berättar Olle Bäck.

Tillsammans med två ytterligare King-veteraner, Daniel och Magnus Rapp, grundade de 2019 spelstudion Nørdlight med premisserna att bygga ”ett spelbolag där alla vill arbeta”. 

Olle Bäck spår att nästa stora steg i spelbranschen är att sätta personalens kreativitet i fokus. 

”Det kommer vara en stor nyckel till hur man attraherar personal och det handlar inte bara om pengar. De ska känna att de tillför någonting till produkten och äger den. Det har varit svårt att få till på de stora svenska spelbolagen under de senaste åren”, menar Olle Bäck.

En aktör som fått nys om Nørdlight är den kanadensiska leksaksjätten Spin Master, som äger titlar som Paw Patrol. Bolaget är noterat på Torontobörsen och har ett börsvärde på över 9 miljarder kronor.

I takt med digitaliseringen har leksaksbolagen rört sig alltmer mot spelsektorn. Spin Master gick tidigt in i digital underhållning och är ägare av svenskgrundade Toca Boca sedan 2016. Nu tar man ytterligare ett steg och öppnar riskkapitalgrenen Spin Master Ventures på 100 miljoner dollar. Trenden känns igen från Lego, som startade en liknande gren 2018. 

Investeringen i Nørdlight på 10 miljoner kronor, där även Almi deltar, värderar bolaget till runt 40 miljoner kronor. En av de ansvariga för Spin Masters fond är Star Stables före detta vd Fredric Gunnarsson.

”Vi vill hitta och investera i entreprenörer som delar vår ambition att utveckla 'the future of play’. Teamet i Nørdlight delar vår kreativa vision om hur lekfull och högkvalitativ underhållning kan se ut och vi ser mycket fram emot att vara en del av deras framtida resa”, kommenterar Fredric Gunnarson.

”På gott och ont leker inte barn med fysiska leksaker på samma sätt som de gjorde för 20 år sedan. Spin Masters strategi att växa i den digitala underhållningen känns för mig, som spelälskade förälder, helt rätt. Vi behöver mer fokus på kvalitetsspel för den yngre målgruppen”, säger Olle Bäck.

Med investeringen öppnas leksakjättens IP-bibliotek, och Nørdlight bygger nu på ett hemligt projekt med ett av Spinmasters mest välkända varumärken.

”Det är kring ett fantastiskt namn som alla känner till och som tilltalar alla åldrar”, kan Olle Bäck sträcka sig till att avslöja. 

Samtidigt har bolaget egna spelidéer som utvecklas parallellt med Spin Masters produkter, bland annat kommande Jotunheim. Nørdlight ser en trend mot en bredare spelunderhållning som passar fler åldersgrupper samtidigt. 

”Vi har inga ambitioner att ge oss in i 16 plus-spel utan vill nå en bredare målgrupp. Vi ser att barn till stor del i dag spelar samma spel som sina föräldrar. Det finns ett brett överlappande som är intressant och som vi vill utforska tillsammans med Spin Master”, menar Olle Bäck.

I dag består bolaget av fem heltidsanställa, och ambitionen är en kontrollerad men kraftig tillväxt. Någon jättefabrik vill de inte bli utan man vill satsa på små autonoma teams med stor kreativ frihet. 

”Vi räknar inte med att bli 2.000 personer som King. Men vi vill växa och räknar med att bli 50 till 100 personer om fem år”, avslutar Olle Bäck. 

Innehåll från SoftwareONEAnnons

Så kan ramverket FinOps skapa affärstillväxt

Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.
Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.

Precis som säkerhet idag genomsyrar alla delar i ett företag behöver ett ramverk likt FinOps prägla hela bolagsstrukturen.

– FinOps är en organisatorisk och kulturell förflyttning där vi jobbar med att få ihop samspelet mellan finans, operations, DevOps och alla affärsenheter och tekniker, säger Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.

De senaste åren har utvecklingen och användandet av cloudtjänster gått framåt i en rasande fart. För att hänga med i kapplöpningen är molnet idag fundamentalt för alla företag, med effekten att helt andra affärsmodeller uppstått. Kostnaderna för molntjänster ökar exponentiellt och på SoftwareOne ser man att marknaden har mognat för att ta upp konversationen kring vilka arbetssätt som kan bidra för bättre. 

Det här är FinOps

Många tror felaktigt att FinOps är en förkortning av Financial Operations, men det stämmer inte, förtydligar Lisbeth Vigermyr. I själva verket är FinOps ett ramverk och arbetssätt som hjälper företag att ta kostnadskontroll och samtidigt organisera sig tillsammans för framtida innovation. Finans, affärsenheter, utvecklare, it-enheter och HR samarbetar för att få ut maximalt av sin cloudkostnad på ett datadrivet sätt och vid rätt tidpunkt.

– Vi ser ett ökat behov av att få hjälp med arbetssätt och best practice för att ta kontroll över och förstå sina cloudkostnader – och hur den informationen sedan kan användas för att uppnå företagsmålen och driva ny innovation. Då är FinOps helt rätt väg att gå, förklarar Lisbeth Vigermyr.

De största utmaningarna med Cloud

Enligt undersökningar gjorda av FinOps Foundation är de största utmaningarna med Cloud att kunna prognostisera kostnader, att kostoptimera lösningar och att samverka datadrivet. 

– Många frågar sig hur man ska kunna lägga en budget på något så flytande som cloudtjänster. Utmaningen ligger i att köpa och innovera i molnet på ett strukturerat sätt som även inkluderar ekonomistyrning, säger Lisbeth Vigermyr.

SoftwareOne är idag en av världens största FinOps-partners och certifierade som FinOps MSP och som FinOps Platform. I ett typiskt uppdrag hjälper de organisationen att ta fram en strategisk riktning och kontroll. Genom att definiera en strategi för att optimera molnkostnader hålls kostnaderna inom en fördefinierad gräns över en bestämd tidsperiod.

– Vi säkerställer att företagets molnarkitektur är fit for purpose och förser ledningen med strategisk riktning och avancerade rapporter. Vidare faciliterar vi workshops och utbildningar för kulturell förändring med FinOps ramverk, berättar Lisbeth Vigermyr och avslutar:

– Som kund är det aldrig för sent eller för tidigt att börja med FinOps – det är som med vilken träning som helst – aldrig för sent och kan dessutom rädda många kostsamma kvartalsslut.

 

 

Mer från SoftwareONE

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SoftwareONE och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera