1515
Annons

Leksaksjätte går in i Candy Crush-veteraners speluppstickare

Speluppstickaren Nørdlight får in den kanadensiska börsnoterade leksaksjätten Spin Master på ägarlistan i en finansieringsrunda. Bakom bolaget står ett gäng Candy Crush-veteraner.

Gänget bakom Nørdlight backas av börsnoterade Spin Masters riskkapitalgren.
Gänget bakom Nørdlight backas av börsnoterade Spin Masters riskkapitalgren.

Olle Bäck, Simen Sandvaer och Björn Svanström jobbade på speljätten King under nästan 10 års tid. 

”Vi startade och drev ett prototypteam som utforskade hur man mer effektivt kan testa och utvärdera spelidéer med mindre arbetsgrupper. Det fastnade hos oss som ett bättre sätt att bygga spel”, berättar Olle Bäck.

Tillsammans med två ytterligare King-veteraner, Daniel och Magnus Rapp, grundade de 2019 spelstudion Nørdlight med premisserna att bygga ”ett spelbolag där alla vill arbeta”. 

Olle Bäck spår att nästa stora steg i spelbranschen är att sätta personalens kreativitet i fokus. 

”Det kommer vara en stor nyckel till hur man attraherar personal och det handlar inte bara om pengar. De ska känna att de tillför någonting till produkten och äger den. Det har varit svårt att få till på de stora svenska spelbolagen under de senaste åren”, menar Olle Bäck.

En aktör som fått nys om Nørdlight är den kanadensiska leksaksjätten Spin Master, som äger titlar som Paw Patrol. Bolaget är noterat på Torontobörsen och har ett börsvärde på över 9 miljarder kronor.

I takt med digitaliseringen har leksaksbolagen rört sig alltmer mot spelsektorn. Spin Master gick tidigt in i digital underhållning och är ägare av svenskgrundade Toca Boca sedan 2016. Nu tar man ytterligare ett steg och öppnar riskkapitalgrenen Spin Master Ventures på 100 miljoner dollar. Trenden känns igen från Lego, som startade en liknande gren 2018. 

Investeringen i Nørdlight på 10 miljoner kronor, där även Almi deltar, värderar bolaget till runt 40 miljoner kronor. En av de ansvariga för Spin Masters fond är Star Stables före detta vd Fredric Gunnarsson.

”Vi vill hitta och investera i entreprenörer som delar vår ambition att utveckla 'the future of play’. Teamet i Nørdlight delar vår kreativa vision om hur lekfull och högkvalitativ underhållning kan se ut och vi ser mycket fram emot att vara en del av deras framtida resa”, kommenterar Fredric Gunnarson.

”På gott och ont leker inte barn med fysiska leksaker på samma sätt som de gjorde för 20 år sedan. Spin Masters strategi att växa i den digitala underhållningen känns för mig, som spelälskade förälder, helt rätt. Vi behöver mer fokus på kvalitetsspel för den yngre målgruppen”, säger Olle Bäck.

Med investeringen öppnas leksakjättens IP-bibliotek, och Nørdlight bygger nu på ett hemligt projekt med ett av Spinmasters mest välkända varumärken.

”Det är kring ett fantastiskt namn som alla känner till och som tilltalar alla åldrar”, kan Olle Bäck sträcka sig till att avslöja. 

Samtidigt har bolaget egna spelidéer som utvecklas parallellt med Spin Masters produkter, bland annat kommande Jotunheim. Nørdlight ser en trend mot en bredare spelunderhållning som passar fler åldersgrupper samtidigt. 

”Vi har inga ambitioner att ge oss in i 16 plus-spel utan vill nå en bredare målgrupp. Vi ser att barn till stor del i dag spelar samma spel som sina föräldrar. Det finns ett brett överlappande som är intressant och som vi vill utforska tillsammans med Spin Master”, menar Olle Bäck.

I dag består bolaget av fem heltidsanställa, och ambitionen är en kontrollerad men kraftig tillväxt. Någon jättefabrik vill de inte bli utan man vill satsa på små autonoma teams med stor kreativ frihet. 

”Vi räknar inte med att bli 2.000 personer som King. Men vi vill växa och räknar med att bli 50 till 100 personer om fem år”, avslutar Olle Bäck. 


Innehåll från InnencoAnnons

Här är tekniken som drastiskt minskar energiförbrukningen

Höga elpriser, överbelastat elnät och energianvändningens påverkan på klimatet är några relaterade ämnen som de flesta troligtvis blivit bekanta med den senaste tiden. Ett företag vars teknik kan rå bot på detta är Innenco. Med visionen att revolutionera bygg- och energibranschen levererar de ett energisnålt koncept som minimerar både driftkostnader och effekttoppar, samtidigt som det ökar inomhuskomforten.

Innenco grundades år 2015 och är idag ledande inom forskning och utveckling av uppvärmning, kylning och energilagring för alla slags byggnader. Deras nya koncept består av produkten Active Elements och verktyget Innenco Smart Control som tillsammans har påvisat en minskning av energianvändningen med 75 procent under kalla klimatförhållanden och 40 procent under varma klimatförhållanden. Den revolutionerande tekniken har redan beprövats av flertalet kunder och stora aktörer. Innenco har även fått internationellt erkännande av Sveriges Energibyrå, IVL Miljöinstitut, Smart City Sweden och North American realestate developers. 

Så här fungerar det

Konceptet består av ett lågtemperatursystem med Innencos egenutvecklade värmeväxlare, Active Elements, och egna styrsystem som bidrar till att fördela värme och kyla på det mest optimala sättet i en byggnad. Tekniken integreras med verktyget Smart Control, ett datorsystem med unik potential att lokalisera små temperaturskillnader från olika zoner. Värme som skapas i exempelvis ett serverrum kan således användas för att öka temperaturen i en annan del av byggnaden.

– Vanligtvis krävs en värmetillförsel på 50 grader för att bibehålla en inomhustemperatur på 22 grader. Med vår teknik som enkelt kan installeras i golv, väggar och tak krävs istället enbart 25 grader för att hålla samma temperatur. För att skapa inomhuskyla, som utgör en större energibov än uppvärmning, är vår teknik även överlägsen och kräver inte lika stor mängd vatten som andra äldre system, berättar Stephen Bruce, styrelseledamot på Innenco. 

Innenco på väg in i framtiden

Med flertalet godkända patent gör Innenco nu sig redo för börsnotering och påbörjar en kommersialisering i Sverige, Europa och Mellanöstern. De är även delaktiga i projekt i Indien och Kina. 

– Målet är att utveckla vår patentportfölj för att sedan i framtiden ta fram och sälja produkter som är anpassade för vår teknik och våra system. Vi kommer bland annat ta fram värmepumpar och solceller som är anpassade för våra lågtempererade system. Vi vill kunna bidra till att fastigheter blir mer självförsörjande inom energi, får lägre driftkostnader och ett mer balanserat inomhusklimat, säger Stephen Bruce.

Innencos framtid är ljus, med sin teknik och produkter kommer de kunna bidra till att företag världen över kan driva en betydligt mer klimatsmart verksamhet. I sin tur kommer de att kunna leda till ett mer hållbart samhälle. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Innenco och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?