1515

Legomiljoner in i svenska exportsuccén Tacton

Lego-familjens investmentbolag och GRO Capital köper upp Tacton. Samtidigt får det svenska bolaget ett kapitaltillskott på 100 miljoner kronor.

Frederic Laziou vd på Tacton
Frederic Laziou vd på TactonFoto:Press

Det svenska IT-bolaget Tacton System som grundades 1998 får nya majoritetsägare när riskkapitalfonden GRO Capital och det familjeägda Kirk Capital köper befintliga aktier. 

Dessutom tillförs bolaget 100 miljoner kronor för att finansiera en global expansion. I år har bolaget köpt två andra företag, däribland ett tyskt 3D-bolag, och öppnat kontor i USA, Tyskland och Polen.

Läs även: Uppsalabolag köps av amerikansk jätte för 400 miljoner

Bolaget, som är sprunget ur ett forskningsprojekt vid Swedish Institute of Computer Science, utvecklar sälj- och produktkonfigurationslösningar för tillverkningsföretag.

”Vår aggressiva tillväxtstrategi följer en plan och den här investeringen är viktig milstolpe. Jag är stolt att vi nu kan utöka vår geografiska expansion och lösningsportfölj för bland annat Salesforce”, säger Frederic Laziou, vd på Tacton i ett pressmeddelande.

Tacton, som har mottagit ett exportpris från Stockholms handelskammare, omsatte förra året 247 miljoner kronor medan vinsten skrevs till 5,5 miljoner kronor. Året innan var motsvarande siffror 195 miljoner respektive -4,6 miljoner kronor.

Gro Capital är en dansk riskkapitalfond specaliserad på företag som sysslar med b2b-mjukvara. Kirk Capital är Lego-familjen Kirk Johansen investementbolag. I portföljen finns bland annat parkeringsappen Easypark och trailerföretaget PNO.

Läs även: Fransk börsbjässe köper wifi-bolag från Göteborg


Innehåll från Björn LundénAnnons

Bokföringsprogrammet som ser till att du inte får bakläxa av Skatteverket

Det finns många bokföringsprogram att välja bland på den svenska marknaden. De flesta är webbaserade och med många automatiserade funktioner som underlättar och snabbar upp bokföringsarbetet. Men nu larmar både myndigheter och branschorganisationer om att företagens bokföring ofta innehåller allvarliga fel och brister. Den enskilde företagaren, som litar på att bokföringsprogrammet ser till att allt blir rätt, riskerar att göra sig skyldig till både bokföringsbrott och skattebrott.

Inbyggt kunskapsstöd i Björn Lundéns nya bokföringsprogram 

Kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén har följt den här utvecklingen och när man nu lanserar ett nytt bokföringsprogram har man byggt in ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt. 

– Mycket i bokföringen går att automatisera men det krävs ändå kunskaper om olika regler för att redovisningen ska bli rätt och t ex kunna ligga till grund för företagets deklaration, säger Ulf Bokelund Svensson, vd på Björn Lundén AB. Vanliga fel är bland annat missad förmånsbeskattning, felaktiga eller inga periodiseringar av utgifter, felaktigt avdragen moms eller representation. Listan kan göras lång.

Företagaren ensam ansvarig för bokföringen

Ansvaret för företagets redovisning och eventuella fel vilar helt på företagaren. Det går alltså inte att skylla på bokföringssystemet eller på att man inte fått tidigare års deklarationer underkända. Långt ifrån alla deklarationer granskas, så att man inte fått deklarationen underkänd av Skatteverket betyder inte att den godkänts.

– I dagsläget är det bara vi på Björn Lundén som verkligen backar upp företagare som vill sköta bokföringen på egen hand med ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt, förklarar Ulf Bokelund Svensson. Våra bokföringspaket innehåller en unik kombination av modern och lättanvänd programvara, kraftfulla verktyg och bokföringskunskap.

Läs mer på bjornlunden.se  

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Björn Lundén och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?