Annons

Legomiljoner in i svenska exportsuccén Tacton

Lego-familjens investmentbolag och GRO Capital köper upp Tacton. Samtidigt får det svenska bolaget ett kapitaltillskott på 100 miljoner kronor.

Frederic Laziou vd på Tacton
Frederic Laziou vd på TactonFoto:Press

Det svenska IT-bolaget Tacton System som grundades 1998 får nya majoritetsägare när riskkapitalfonden GRO Capital och det familjeägda Kirk Capital köper befintliga aktier. 

Dessutom tillförs bolaget 100 miljoner kronor för att finansiera en global expansion. I år har bolaget köpt två andra företag, däribland ett tyskt 3D-bolag, och öppnat kontor i USA, Tyskland och Polen.

Läs även: Uppsalabolag köps av amerikansk jätte för 400 miljoner

Bolaget, som är sprunget ur ett forskningsprojekt vid Swedish Institute of Computer Science, utvecklar sälj- och produktkonfigurationslösningar för tillverkningsföretag.

”Vår aggressiva tillväxtstrategi följer en plan och den här investeringen är viktig milstolpe. Jag är stolt att vi nu kan utöka vår geografiska expansion och lösningsportfölj för bland annat Salesforce”, säger Frederic Laziou, vd på Tacton i ett pressmeddelande.

Tacton, som har mottagit ett exportpris från Stockholms handelskammare, omsatte förra året 247 miljoner kronor medan vinsten skrevs till 5,5 miljoner kronor. Året innan var motsvarande siffror 195 miljoner respektive -4,6 miljoner kronor.

Gro Capital är en dansk riskkapitalfond specaliserad på företag som sysslar med b2b-mjukvara. Kirk Capital är Lego-familjen Kirk Johansen investementbolag. I portföljen finns bland annat parkeringsappen Easypark och trailerföretaget PNO.

Läs även: Fransk börsbjässe köper wifi-bolag från Göteborg

Innehåll från ZeptagramAnnons

Planerad notering av Zeptagram: ”Musikrättigheter nytt tillgångsslag”

Zeptagrams VD och grundare Christina Löwenström.
Zeptagrams VD och grundare Christina Löwenström.

Zeptagram gör musikrättigheter tillgängliga för musikintresserade investerare och allmänheten. Bolaget genomför en nyemission inför en planerad notering. Musikrättigheter har potential att bli nästa stora tillgångsslag och Zeptagram siktar på att bli en av marknadsledarna.

Zeptagram identifierade i ett tidigt skede möjligheten att förändra musikindustrin med hjälp av blockkedjetekniken. Bolaget har utvecklat två egna plattformar för handel med NFT:er och DNFT:er som hjälper artister att skapa nya intäktsmodeller och tidigarelägga sina intäkter från royalties. Bolaget planerar en notering under nästa år.

Hits som framför av artister som Britney Spears och Justin Bieber

Zeptagrams användare har redan fått möjlighet att köpa musikrättigheter från en rad artister på plattformen, bland annat i några hits som framförs av världskända artister men också ”up-and-coming”-artister som Annyett Royale – som under året har haft topplaceringar på hitlistorna i USA.

– Investerare och fans ges möjlighet att köpa royaltybringande rättigheter och digitala samlarobjekt. Vi är stolta över de rättigheter som våra användare har fått köpa och framgångar för ”vår” artist Annyett Royale, säger Christina Löwenström, VD och grundare av Zeptagram.

Stabil tillväxt och låg korrelation med traditionella tillgångsslag

Royalties betalas ut när musiken spelas och utgör avkastningen för investerare. Royalties följer inte ekonomiska trender i någon större utsträckning. Ökad tillgång till musik via streamingtjänster och sociala medier bäddar för en fortsatt stigande efterfrågan på musik samt växande royalties, menar Christina Löwenström.

Intäkter från streamingtjänster förväntas fortsätta öka i en snabb takt och 2030 stå för mer än 80 procent av intäkterna inom musikbranschen, enligt analysfirman MIDiA. Intäkterna förväntas öka till 89,1 miljarder dollar till 2030 från 51,8 miljarder dollar under 2021.

Musikrättigheter och NFT:er på två plattformar

Musikmarknadsplatsen är ekosystemet för handel med musikrättigheter samt distribution av royalties. Musikmarknadsplatsen bygger på smarta kontrakt som möjliggör delägande av värdefulla rättigheter.

NFT-marknadsplatsen riktar sig till artister och kreatörer som vill skapa digital konst. Investerare och fans kan investera i digital konst genom NFT:er. Utöver digital konst kan NFT:er skapas av albumomslag, specialinnehåll, biljetter, autografer, böcker, digitala souvenirer et cetera.

Zeptacoin – egen grön kryptovaluta

Bolaget har skapat en egen kryptovaluta, Zeptacoin, som finns noterad på fem olika handelsplatser för kryptovaluta, däribland Bitmart, Bittrex och LBank. 

– Zeptacoin är en så kallad grön kryptovaluta vilket innebär att den är energieffektiv, CO2-neutral, snabb och har en bråkdel av transaktionskostnader jämfört med de stora kryptovalutorna, förklarar Christina Löwenström.

Värdet av bolagets innehav av egna Zeptacoin uppgår till uppskattat 30 MSEK (per 10 november 2022).

Handel med aktier innebär alltid en risk. En investering i aktier kan både öka och minska i värde och det är inte alltid säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet.

 

Mer från Zeptagram

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Zeptagram och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera