1515

Larmet: Tech-bolagen får inte plats

Allt fler företag ser bristen på kontor som det allvarligaste hotet mot tillväxten. ”Verksamhet vi skulle kunna bygga i Stockholm måste vi lägga på annan ort”, säger Star Stables vd Johan Sjöberg.

Epicenter i Stockholm tar nu sitt koncept till utlandet.
Epicenter i Stockholm tar nu sitt koncept till utlandet.Foto:Jesper Frisk

Trångt, dyrt och fullt. Det är företagares betyg av Stockholm gällande stadens kontor. 

Enligt en ny rapport från Stockholms Handelskammare, där 200 företagare på centrala adresser intervjuats, är läget akut för företag som blir större. Företagen får helt enkelt inte plats.

”En tredjedel säger tydligt att bristen redan är begränsande för verksamheten. Det tycker vi är allarmerade”, säger Daniella Waldfogel som är näringspolitisk expert på Stockholms Handelskammare.

Läs mer: Miljonsatsning på gratis arbetsplatser för startups

Det trånga läget riskerar att få flera negativa konsekvenser som kan leda till att Stockholm förlorar sin ledande position inom innovation och tech, enligt rapporten. Företag undviker att växa, de tvingas flytta och det kan avskräcka internationella företag från att etablera sig i staden. 

”Sthlm är en väldigt intressant tech-stad. Vi har enorm kunskap inom området och har ett driv inom innovation. Det är något vi måste värna om. Risken är att företag flyttar till exempelvis Berlin eller Amsterdam där plats finns och hyrersnivåerna är lägre”, säger Daniella Waldfogel.

Men redan nu får trångboddheten konsekvenser för företagen.

”Uppemot en tiondel av företagen säger att de avstått från att rekrytera på grund av de fysiska begränsningar som finns. Samtidigt säger nio av tio företag att det centrala läget är viktigt för att kunna rekrytera kompetens. Läget är en viktig faktor”, säger Daniella Waldfogel.

Läs mer: Fastighetsjätten satsar på "Airbnb för kontor" 

Spelstudion Star Stable flyttade till nya lokaler i Stockholm vid nyårsskiftet. Men redan nu måste man flytta till nyare lokaler eftersom företaget växer och kommer öka personalstyrkan på dagens 104 anställda med 20 till 30 procent i år.

”Tillgången på bra lokaler för vår typ av verksamhet styr hur vi organiserar oss. Hittar vi inte lämpliga lokaler av korrekt storlek som passar våra syften så måste vi fundera på vart vi outsourcear delar av vår verksamhet. Inte kärnverksamheten men mycket verksamhet vi skulle kunna bygga i Stockholm måste vi lägga på annan ort”, säger Johan Sjöberg som är vd på företaget.

Även app-bolaget Fishbrain, som i dag sitter i techhubben Epicenter i centrala Stockholm, står inför utmaningar. Företaget är i dag 35 anställda men räknar med att växa till 60 under året. Det innebär att lokalerna blir för små och nu letar man nytt med ljus och lykta.

”Den största utmaningen är att fastighetsägarna är traditionella i sin tanke om att man som bolag måste binda sig i tre till fem år. I vår värld är tre år en evighet, det händer hur mycket som helst under den perioden. Vi har inte råd att dimensionera inför att vi kanske är 80 personer om tre år”, säger Sara Bjelkstam som är operativ chef på företaget.

Det är framför allt bostadssituationen som varit på agendan när byggandet i Stockholm diskuterats. Kontorsfrågan har hamnat i skymundan, vilket lett till att politiker inte tagit sitt ansvar, menar Daniella Waldfogel på Stockholms Handelskammare.

”Det ensidiga fokuset på bostäder har gjort att vi glömt bort eller prioriterat ner diskussionen om kontor och tillväxt. Företagen måste ju sitta någonstans och frågan måste upp på agendan, politiker måste kunna ha två tankar i huvudet samtidigt”, säger hon.

Hur bråttom är det att något görs?

”Väldigt bråttom. På tre års sikt säger en tredjedel av  företagen vi pratat med att de vill växla upp och bli större. Då kommer man behöva ta fler rum i anspråk eller så får man helt enkelt flytta. Det kan gå fort för Stockholm att förlora sin ledande position.”


Innehåll från CBC Investment GroupAnnons

Private Equity-bolaget som hjälper små entreprenörer att växa internationellt

Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group
Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group

CBC Investment Group har de senaste åren haft många framgångsrika investeringar som noterats för handel på Stockholmsbörsen, och fler är planerade. Men även om drömmen om att bli ett börsbolag växer hos många entreprenörer börjar relationen med CBC långt före dess. Flertalet entreprenörer kommer till CBC när ambitionen att växa behöver kapital och rådgivning. 

– För små talangfyllda företag med stor tillväxtpotential är kapital och kompetens många gånger avgörande för att ta nästa steg i utvecklingen. Här fyller vi en viktig roll på private equity-marknaden, säger Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group.

Private equity-bolaget CBC Investment Group startade 2009 mitt under den pågående finanskrisen. Bankerna gick på knäna, nystartade små och medelstora företag fick plötsligt se sina krediter och kreditlöften förvandlas till krav på snabb återbetalning. Seriösa och talangfulla entreprenörer riskerade att kassera sina värdefulla idéer helt i onödan. För att möta behovet av stöd och kapital till entreprenörer startade Niklas Palmlöf CBC Investment Group.

– Det finns inget mer tillfredställande än att se entreprenörer växa, och då tänker jag både på deras företag och de som personer. Att följa en affärsidé med potential att växa till något enormt värdeskapande ger alla som är med på resan en rejäl kick. Nya företag startas hela tiden, vårt jobb är att välja ut de som vi tror kan växa stort och konkurrera på en internationell nivå.

Växa tillsammans med entreprenörer

CBC:s affärsidé är att växa tillsammans med entreprenörer som behöver kapital och strukturell kompetens. Innan beslut om en ny investering kan tas genomgår entreprenören en rigorös urvalsprocess som bland annat omfattar att granska affärsidé, ledning, marknad och potential. Inget lämnas åt slumpen.

– Även om urvalsprocessen är omfattande tar vi ibland beslut snabbt. Det är när vi märker att allt linjerar, från entreprenörens och ledningens kompetens och drivkraft till potentialen att växa affären och att marknadsutsikterna ser mycket goda ut. Våra investeringar ska väsentligt överstiga traditionella placeringars värdeutveckling under placeringstiden.

CBC har varit med att skapa hållbara värden i miljardklassen om man ser till börsvärdet av investeringarna. Hittills har flera investeringar introducerats för handel på börsen, de senaste är Pharmiva och Duearity och till hösten planerar ytterligare ett bolag att introduceras.

– Vi söker entreprenörer som vill växa mycket och har världsambitioner, som har en idé, teknologi eller ett patent med global potential. Alltså inte bara de som inte vill skapa en bra affär. Att börsintroduceras måste inte vara målet med resan, även om det ofta blir så, det viktigaste är att kunna realisera unika affärsidéer i stor skala vilket också kan leda till någon form av exit. 

Linjera med FN:s globala mål

Det är långt från alla företag som CBC tittar på, första filtret är att affären ska linjera med FN:s globala mål för en hållbar framtid och att verksamheten ska skapa värden som gynnar människan.

– Vi har även medfinansiärer eller medinvesterare i flera bolag, det kan vara Europeiska investeringsbanken, Almi Invest, olika affärsänglar eller nordiska venture capital-bolag. Vi har även skapat en exklusiv möjlighet för privata investerare att placera med oss, investeringar som annars är förbehållet VC bolag, stora riskkapitalbolag och andra större private equity-aktörer.

– Vi identifierar och investerar med egna medel i onoterade nordiska företag som befinner sig i en tydlig tillväxtfas. När vi sedan har skaffat oss en djupare insikt om företagets potential erbjuder vi även ett exklusivt nätverk möjligheten att bli delägare i samma företag. Detta är värdeskapande möjligheter för både entreprenören och CBC. Vi söker aktivt nya entreprenörer att hjälpa på deras tillväxtresa, säger Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group. 

Entreprenörer som söker kapital för att växa

CBC söker främst unga, entreprenörsdrivna och innovativa företag med global inriktning som primärt är baserade i Norden och som har en affärsmodell som tydligt inbegriper ny teknik eller nya tjänstekoncept för maximerad konkurrenskraft. CBC investerar bland annat i unika, högteknologiska företag verksamma inom Cleantech, Fintech, Edtech, datasäkerhet, VAR/AR, Digital Health, Life Science med mera. CBC har dessutom en solid medlemsbas som ständigt söker nya investeringsmöjligheter. 

Kontakta CBC om ni har en bra idé och behöver kapital för att växa 

Läs mer om CBC Investment Group här 

Mer från CBC Investment Group

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CBC Investment Group och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?