1515

Larmet om Daniel Wellingtons fabriker: Arbetarna jobbar för hårt

Svenska klockföretaget Daniel Wellington har växt i rekordfart, men bolaget får bassning när granskare larmar om dåliga förhållanden hos underleverantörer i Kina.

Daniel Wellingtons grundare och storägare Filip Tysander.
Daniel Wellingtons grundare och storägare Filip Tysander.Foto:Jack Mikrut

Fabriksarbetarna som monterar ihop svenska klockjättens modeller arbetar för långa pass och är oförsäkrade. Det är några av bristerna uppmärksammas i bolagets egen hållbarhetsredovisning, som Di Digital tagit del av.

Daniel Wellington går som tåget. Bolaget, som grundades, ägs och drivs av 33-årige Filip Tysander, omsatte strax över 2,4 miljarder kronor 2017. Resultatet landade på strax över 900 miljoner kronor och Filip Tysander kunde ta ut en vinst på 200 Mkr efter året som gått.

Läs mer: Klockkungens plånbok växer – 200 miljoner från Daniel Wellington 

Bolaget har växt i enorm takt, 2013 omsatte man drygt 100 Mkr. Enligt senaste årsredovisningen är man nu drygt 900 anställda i bolag som finns i bland annat Storbritannien, Indien, Kina och Dubai.

Daniel Wellingtons hållbarhetsredovisning antyder att bolagets friska tillväxt för med sig en del barnsjukdomar.

Klockorna som fyllt Filip Tysanders fickor monteras ihop i Kina med japanska delar. Enligt en egen utredning av fabrikerna där klockorna monteras ihop finns det orosmoln och en del frågetecken kring arbetarnas arbetsförhållanden. Bland annat ska granskare, som undersökt fabrikerna enligt Daniel Wellingtons egen beställning, upptäckt främst tre alarmerande faktorer.

Läs mer: Efter nederlaget i domstol – Daniel Wellington kräver upprättelse 

Rapporten nämner till exempel att det finns problem med för långa arbetspass i fabrikerna, att arbetarna saknar försäkringar och att kontrollen av underleverantörer är bristfälliga. Granskningarna ska ha gjorts under de två senaste åren, men ännu har bolaget inte löst problemen.

Enligt hållbarhetsrapporten ska Daniel Wellington kräva att underleverantörer följer lokala lagar och regler, dessutom hävdar man att man arbetar med underleverantörerna för att förbättra förhållandena för arbetarna. Om någon förbättring faktiskt skett framgår inte av hållbarhetsredovisningen.

Di Digital har sökt Daniel Wellington för en kommentar.


Innehåll från SavelendAnnons

Enastående framgångsrikt Q2 för SaveLend

Efter sommarens börsnotering har har P2P-investeringsplattformen SaveLend haft fortsatt vind i seglet, med stora onboardingar och rekordmånga nya kunder.

– Vi ser det stora intresset som ett kvitto på att detta är ett vinnande koncept, säger vd Ludwig Pettersson.

Läs mer om SaveLends plattform 

Under sommaren börsnoterades investerings- och sparplattformen SaveLend med en överteckning på cirka 680 procent och har nu över 2000 aktieägare. Sedan dess har såväl investerare som aktieägare på plattformen ökat. 

Dessutom har fastighetsförvaltaren Fastum och fackförbundet Akavia genomgått framgångsrik onboarding på faktureringsplattformen och bidragit med kraftigt ökade transaktionsvolymer.

– Vi har haft tydliga finansiella mål på att växa 25 procent organiskt varje år – dessa mål kommer vi att överträffa och vi ser fram emot att sätta upp nya mål inför nästa år. Det fanns en viss oro för att en så stark utveckling skulle anstränga vår organisation, men vi har upprätthållit vår leveranskapacitet utan problem, även under hög belastning. Därmed har vi också fått bekräftelse på plattformarnas skalbarhet.

Överträffar uttalad målsättning

Nyfikenheten på kreditinvesteringar blir allt större, vilket SaveLends peer-to-peer-plattform är ett levande bevis på. Krediter anses vara ett tryggt tillgångsslag som passar de flesta och avkastningen kommer investerarna till godo i form av utbetald ränta. 

– Krediter ger ett mer förutsägbart kassaflöde än andra tillgångsslag, eftersom det inte är avhängigt börsen i samma utsträckning. Detta har resulterat i att vi kontinuerligt har överträffat vår uttalade målsättning om att leverera 7-9 procents avkastning, vilket vi givetvis avser fortsätta med, betonar Ludwig.

Under augusti presenterades också SaveLends mycket positiva resultat för Q2. Plattformens samlade kapital ökade till 373 miljoner kronor jämfört med 222 miljoner kronor 2020, och snittavkastningen på utlånat kapital låg fortsatt mycket högt, på 10,7 procent. Samtidigt ökade nettoomsättningen med hela 75 procent. 

Med Europa som sitt spelfält

För närvarande är SaveLend aktiva i Sverige, Finland och Polen, vilka är stora marknader för kreditinvesteringar. Fokus ligger i dagsläget på att fortsätta befästa sin närvaro här, men i framtiden är målet att göra hela Europa till företagets spelfält. Ludwig konstaterar dock att det förutsätter en välutvecklad bankinfrastruktur, med fortsatt fokus på automatisering och bra tillgång till kreditdata. 

– Det finns alltid mycket att tänka på när man etablerar sig på nya marknader, men vi har en effektiv och smart modell med enorm potential. Det kommer att bli spännande att vidareutveckla den, avslutar Ludwig.

Sätt igång att investera i SaveLend 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?