1515
Annons

Lärdomen från #GoogleOpenMic: ”Det går att göra mycket utan kapital”

Allt vi gör har en social påverkan – och finansiering är sekundärt för startupbolag. Det var två teman på onsdagens #GoogleOpenMic.

Emma Rosman, medgrundare av Welcome App, på Googles scen i Almedalen. Foto: Google
Emma Rosman, medgrundare av Welcome App, på Googles scen i Almedalen. Foto: Google

Emma Rosman hoppade av jobbet som managementkonsult för att med digitala verktyg förbättra för nyanlända i Sverige.

Det var inte alltid lätt, säger hon på #GoogleOpenMic i Almedalen.

Läs mer: Så hittar du Di Digital i Almedalen

”Vi började och tänkte det här är den bästa idén någonsin. Vi tänkte att efter de första tre månaderna skulle vi 400 miljoner användare, Zlatan som spokesperson och rest pengar via Kickstarter”, säger Emma Rosman.

Riktigt så enkelt var det inte. Efter tre månader hade Welcome App fått in 50 000 kronor i donationer och 3 000 användare.

”Det blir mer tungrott i perioder. Men det är viktigt att inte fatta beslut under tillfälliga dippar”, säger Emma Rosman.

Värde är större än finansiering

I mitten på 2016 lossnade det. Welcome App tog in finansiering från Norrskenstiftelsen vilket gjorde att teamet kunde börja jobba med projektet på heltid.

Men finansiering är egentligen inte så viktigt, säger Emma Rosman.

”Värde är större än finansiering. Vi byggde vår app utan en krona från investerare. . Satsa på att fånga en signal i markanden i stället. Satsa på att skapa riktigt värde – för när man gör det tror jag att man fångar värde.”

Welcome App är bara ett exempel på socialt entreprenörsskap i Sverige.

Nyligen startade Norrskenstiftelsen, grundad av Klarna-miljardären Niklas Adalberth, en fond som enbart kommer att investera i bolag som söker att lösa samhällsproblem.

Foto:

Fredrik Wikholm, grundare av klädmärket Uniforms for the Dedicated och det hållbara textilbolaget From Air, ger inte mycket för själva språkbruket.

”Det vi hör om sociala entreprenörer är bullshit. Varje sak vi gör har en social påverkan. Det är bara en fråga om var på skalan – från exceptionellt dåligt till exceptionellt superbra –som varje projekt hamnar”, säger han på Googles scen.

”Ni måste ställa djupare frågor. I en tid av djup transofmration och hög volatilitet och en tendens att göra samma grejer vi gjorde i går så är det dags att ställa mycket djupare frågor om vad som faktiskt är möjligt.”

Foto:

Foto: Jesper Frisk

Jeremey Jauncey, som driver mediebyrån Beautiful Destinations och själv har över en halv miljon följare på Instagram, pratar om hur politiker bör kommunicera för att nå yngre generationer.

Om fem år kan Facebook vara en videoplattform

Bara Facebook, Snpachat och Youtube genererar 23 miljarder videovisningar varje dag, säger han.

”Allt vi gör inom storytelling just nu är visuellt. Människor är genetiskt programmerade att reagera på visuella berättelser”, säger han och går vidare till vikten av rörligt material på Facebook.

”Inom fem år kan Facebook har blivit en ren videoplattform”, säger Jeremy Jauncey.

Foto:

Dobermans vd Lisa Lindström (tv) intervjuade entreprenören Kyla Fullenwider, som deltog i Obama-administrationens innovationsprogram.

Läs mer: Techstjärnans uppdrag: Digitalisera USA åt Obama

Di Digital modererar #GoogleOpenMic under eftermiddagen. Här är framtidsnamnen som medverkar:

Locker Room Talk, kl 13:30-14:00

Trine, kl 14:00-14:30

Lärargalan, kl 14:30-15:00

1928 Diagnostics, kl 15:00-15:30

Deeds, kl 15:30-16:00

Transfer Galaxy, kl 16:00-16:30

Signal Signal, kl 16:30-17:00

#GoogleOpenMic äger rum i Googles lokaler på Hästgatan 1 i Visby.

 

Innehåll från SEBAnnons

Lyfter företagare med utländsk bakgrund: ”Stora förebilder”

Grundaren och vd:n Rafael Bermejo prisas i SEB:s The Next Awards.
Grundaren och vd:n Rafael Bermejo prisas i SEB:s The Next Awards.

Det brukar vara stiftelsen IFS som delar ut priser till andra.

Nu är det grundaren och vd:n Rafael Bermejo som prisas i SEB:s The Next Awards för sitt jobb med att hylla och lyfta fram framgångsrika företagare med utländsk bakgrund.

– Prispengarna ska användas till att synliggöra hur viktig den här gruppen entreprenörer är för det svenska näringslivet, säger han.

1999 delades priset Årets Nybyggare ut för första gången i Sverige.

Bakgrunden var att entreprenören Rafael Bermejo hade upptäckt att väldigt många svenskar hade en stereotyp och felaktig bild av vilken slags verksamheter företagare med invandrarbakgrund drev.

– Den stämde inte alls överens med min bild av de företagare som jag hade haft förmånen att möta. Den här gruppen representerar ju ett tvärsnitt av allt företagande i vårt land, och det blev viktigt för mig att lyfta fram det.

År 2000 blev kung Carl XVI Gustaf beskyddare av priset Årets Nybyggare.

– Det gav det ytterligare glans. Jag tror inte alla förstår hur betydelsefull denna utmärkelse har blivit, det är som Nobelpriset för våra företagare med utländsk bakgrund.

Förutom Årets Nybyggare så har Rafael Bermejo ägnat en stor del av sitt arbetsliv åt att stötta och lyfta fram denna grupp företagare på olika sätt, exempelvis med rådgivningsbyråer med information på många olika språk, hjälp med översättning, att hitta finansiering och mycket annat.

”Får många gånger kämpa hårdare än många andra”

Nu har Stiftelsen IFS tilldelats Community-priset i The Next Awards, och en prissumma på 250 000 kronor.

– Jag känner mig så hedrad, inte bara för eget vidkommande utan för att man i och med denna utnämning även lyfter fram den här gruppens företagande, det är jättefint.

– Det är ett fantastiskt pris som SEB har instiftat, inte minst för att det pekar framåt och inte bakåt.

Rafael Bermejo berättar att prispengarna ska användas till att synliggöra entreprenörer med invandrarbakgrund mycket mer.

– Vi måste få gemene man och det svenska näringslivet att se att det är en oerhört viktig aspekt för Sveriges framtid att man ser och tar tillvara på denna stora grupp av företagare. Vi vill finnas där och bygga broar.

– Man ska komma ihåg att de ska verka i en miljö där de inte sällan möts av misstro från start. De får många gånger kämpa hårdare än många andra. De är stora förebilder.

Priset Årets Nybyggare växer för varje år.

– I år hade vi 240 kvalificerade nominerade som tillsammans omsatte över 6 miljarder kronor. Visst är det fantastiskt.

Är du intresserad av att delta? Här kan du ansöka till The Next Awards 2023. 

Mer från SEB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEB och ej en artikel av Dagens industri

Vårduppstickaren byter vd – bantar personalstyrkan

Doctrin vill hjälpa sjukvården att korta vårdköerna med AI. Men nu verkar man själva ha drabbats av växtvärk. Bolaget minskar personalstyrkan och genomför ett vd-byte. 

Doctrins vd Magnus Ljungman har lämnat vd-posten.
Doctrins vd Magnus Ljungman har lämnat vd-posten.Foto:Jesper Frisk

Techbolaget Doctrin grundades 2016 och utvecklar smarta e-hälsoverktyg. Ambitionen är att hjälpa sjukvården förbättra vårdkvaliteten och korta vårdköerna med hjälp av artificiell intelligens, AI. Bolagets digitala verktyg hjälper vårdpersonal att ta fram beslutsunderlag som sedan används av läkare.

Sedan starten har bolaget tagit in 133 miljoner kronor i finansering från det börsnoterade vårdbolaget Capio, riskkapitalbolaget Inbox Capital och Niklas Adalberths stiftelse Norrsken. 

Doctrin vann dessutom 2017 års upplaga av pitchtävlingen Di Digital Startup Tour.

Läs mer: Vårduppstickaren Doctrin tar in 100 miljoner 

Nu verkar dock Doctrin ha drabbats av växtvärk. Breakit rapporterar att ett tiotal anställda och ett okänt antal konsulter lämnat bolaget sedan årsskiftet. Personalstyrkan har därmed krympt till runt 50 personer.

Enligt medgrundaren Per Eriksson har förändringstakten i sjukvården varit långsammare än Doctrin först förutsåg.

”Det här är naturlig del i att driva affärsverksamhet i tidiga faser. Ibland är man tvungen att justera sina planer utefter rådande omständigheter. Vi drar ner investeringstakten något vad gäller vår internationella expansion, givet vad vi mäktar med och hur mogen marknaden är”, säger han till Di Digital.

Dessutom har Doctrins vd Magnus Ljungman i januari lämnat posten som vd. Han blir dock fortfarande kvar i en annan roll på bolaget. 

”Det var ett självmant beslut fattat av personliga skäl”, säger Per Eriksson, som nu tagit över som tillförordnad vd.

Läs mer: Riskkapitalfavoriten Doctrin: ”Vi mångdubblar garanterat omsättningen i år” 

Teknikchefen Niklas Björkman har däremot lämnat bolaget helt och hållet sedan början av 2019.

Doctrin hanterar årligen runt 350 000 vårdbesök i Sverige och gjorde under 2017 en förlust om 16,4 Mkr på en omsättning om 4,3 Mkr. Bolaget är även etablerat i Norge och Tjeckien.

”I år kommer vi att ha ett ännu starkare fokus på våra befintliga kunder och på vår huvudmarknad i Sverige. Mer specifikt kommer vi lägga ännu mer resurser på att stärka vår ledande ställning inom primärvården”, säger Per Eriksson till Di Digital.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera