Azra Osmancevic och Evelina Anttila kallar bristen på juridisk hjälp för privatpersoner ett samhällsproblem som går stick i stäv med demokratin. I Sverige finns ett starkt konsumentskydd, men de flesta vet inte vad det innebär. Därför har de startat tjänsten Justic, som i dagarna har lanserats i en öppen beta.
”Vi känner varandra sedan tio år tillbaka när vi jobbade tillsammans på advokatbyrån Mannheimer Swartling. I våra jobb som advokater och i domstol har vi sett på nära håll att det är svårt att få tillgång till juridisk hjälp”, säger Evelina Anttila.
Hon jobbar också som chefsjurist på ai-mjukvarubolaget Peltarion och rådgivare till AI Sweden som är Sveriges nationella center för artificiell intelligens, men har tagit tjänstledigt på halvtid för att utveckla Justic. Medgrundaren Azra Osmancevic jobbar till vardags som affärsområdeschef på tv-bolaget Nordic Entertainment Group, som bland annat står bakom streamingtjänsten Viaplay. Utöver det driver hon också Femtorship, som är ett skräddarsytt mentorskapsprogram för unga kvinnor.
”Våra arbetsgivare stöttar verkligen oss i detta och det känns fint och modernt”, säger Evelina Anttila.
De får ofta frågor från familj och vänner om olika typer av juridiska problem och har tänkt många gånger att det borde finnas en tjänst som man kan hänvisa till för enkel och snabb rådgivning. Men även när det gäller mer komplicerade frågor är tröskeln hög för att anlita juridisk hjälp.
”Vi har sett i rapporteringen från bland annat Konsumentverket och Konkurrensverket hur mycket konsumenter går miste om till exempel när det gäller reklamationer. Man vet inte hur man ska ta tillvara på sina rättigheter även om det finns ett starkt konsumentskydd”, säger Azra Osmancevic.
Tanken med Justic är att på sikt utveckla flera digitala tjänster för privatpersoner. Först ut är ”Första hjälpen”, där Justics plattform utifrån svar på några enkla frågor matchar en person med en jurist för ett kostnadsfritt samtal. Ett ”Kry för juridisk rådgivning” kallar grundarna det.
Läs också: Stenbecks digitala jurist går på export – utan nytt kapital: ”Går bättre än väntat ändå”
I sitt jobb på Peltarion har Evelina Anttila sett hur väl ai och automatisering lämpar sig för juridik. Grundarna har också inspirerats av den amerikanska plattformen Donotpay – en tjänst för att göra olika reklamationer som till exempel för resor eller trafikböter.
”Det har blivit tydligt för mig och Azra att de flesta inte kan identifiera alla användningsområden för juridisk hjälp i vardagen. I Sverige går konsumenter miste om miljardbelopp”, säger Evelina Anttila.
Nästa steg för Justic är att lansera ett par ”botar”, robottjänster, som konsumenten kan använda för att hitta ”gör det själv-lösningar” på juridiska problem. Det handlar exempelvis om reklamationsbrev eller att överklaga parkeringsböter.
”En av de första botarna vi har tittat på är reklamation av hantverkartjänster. Om du kan ta reda på dina rättigheter och formulera dig därefter, så har du redan kommit en bit på väg”, säger Azra Osmancevic.
”På bara några klick ska man kunna boka ett möte eller skicka ett reklamations- eller kravbrev”, säger Evelina Anttila.
För att nå ut ska Justic bland annat marknadsföras i sociala medier, vilket väldigt få jurister använder sig av i dag. Grundarna satsar också på att samarbeta med olika aktörer och komma ut i deras kanaler. Tjänsten är kostnadsfri för konsumenter, men på sikt kan en premiumversion bli aktuellt. Tanken är annars att intäkterna främst ska komma från samarbetspartners som advokatbyråer och försäkringsbolag.
Men än så länge är Justic i sin linda och pengarna för att utveckla plattformen har främst kommit från grundarnas egna fickor. Under våren valdes bolaget ut att få projektfinansiering via innovationsmyndigheten Vinnovas utlysning ”Innovativa startups”.
Bidraget från Vinnova ges till bolag med en skalbar affärsmodell som har möjlighet att bidra till en hållbar tillväxt på en global marknad. Konsumenträtten ser i många avseenden likadan ut inom EU och tanken med Justic är att tjänsten på sikt ska översättas till fler språk.
”Vi börjar i Sverige och tittar där vi står, men sedan är planen att ta det internationellt”, säger Evelina Anttila.
Läs också: De vill ge alla företag juridiken i fickan – ska expandera utanför Sverige