1515

Lanserar crowdfunding för semesterhus: ”Inte som Tessin”

På crowdfunding-plattformen Co-Properties erbjuds användarna köpa andelar i spanska semesterhus. ”Det är inte som på Tessin, där bankerna har högre prioritet på sina lån” säger vd:n Erik Englund.

Tessin, Kameo och SBP Nordic ser ut att få sällskap på marknaden för investeringar i fastigheter via crowdfunding-modell.

På nystartade Co-Properties erbjuds användarna att investera i andelar i semesterhus i utlandet. De får även ta del av de årliga hyresintäkterna som kommer in, fram till försäljningen som sker inom 2-5 år, beroende på objekt. 

”Vi vill hjälpa småsparare att bygga en fastighetsportfölj”, säger Erik Englund, vd och medgrundare på Co-Properties.

Bolaget, som fortfarande är i sin linda, har hittills tagit in knappt 2 miljoner kronor i riskkapital från affärsänglar i Stockholm och Uppsala, där bolaget är baserat.

Vi funkar som Kickstarter. Blir projektet inte finansierat så går det inte igenom.

I oktober registrerades bolaget som finansiellt institut av finansinspektionen. Specifikt får man lov att förmedla lån från privatpersoner och företag till en låntagare. Dessa används i sin tur för att förvärva specifika bostadsobjekt. Investerarna köper i praktiken digitala skuldebrev som signeras med bank-id.

”Rent juridiskt äger våra användare inga fastigheter. De digitala skuldebreven är kopplade till en specifik fastighet som ägs av vårt systerbolag Co-Properties Real Estate AB”, förklarar vd Erik Englund.

Än så länge har Co-Properties endast samlat in 13 procent av det kapital som krävs för att köpa tjänstens första fastighet. Det rör sig om en ägarlägenhet i Nerja, en kuststad i södra Spanien, som säljs för knappt 3 miljoner kronor (motsvarande 276 000 euro).

Det är inte som på exempelvis Tessin, där bankerna har högre prioritet på sina lån.

Enligt Erik Englund delas köpet upp i 200 andelar, som reserveras via plattformen.

”Minsta insats är 0,5 procent, så det blir närmare 15 000 kronor i detta fall”, säger vd:n Erik Englund.

För att affären ska genomföras måste samtliga pengar tas in. 

”Vi funkar som Kickstarter. Blir projektet inte finansierat så går det inte igenom”, säger Erik Englund.

Det innebär att samtliga fordringar i ett enskilt objekt ägs av användarna på plattformen. Enligt kontraktet ska Co-Properties första fastighet säljas redan tre år efter den köps. Fram tills dess hyrs ägarlägenheten ut, en process som sköts av Co-Properties med hjälp av vissa underleverantörer.

Hur tjänar ni på detta?

”Vi tar 20 procent hyresintäkterna och 20 procent av den eventuella reavinsten vid en försäljning. Mäklararvodet vid en försäljning tas ur vår andel.”

Tar ni ut er del före eller efter utgifter och skatt?

”Efter. Vi tar 20 procent av nettointäkten.”

Hur tjänar användarna på detta?

”När vi tagit ut vår andel så delar de på resten i proportion till sina andelar. Äger man 3 procent får man 3 procent av hyresintäkterna och 3 procent av den eventuella reavinsten vid en försäljning efter löpande kostnader och vårt arvode. Säljs fastigheten med förlust får man ta sin del av den, men det blir inga mäklarkostnader. Vi jobbar för närvarande med endast med en mäklarfirma och de tar bara betalt som en andel av eventuell vinst.”

Kan man förlora allt?

”Det går att förlora pengar, men det är svårt att se hur man skulle förlora allt på en attraktiv, försäkrad fastighet som säljs inom fem år”, säger Erik Englund.

Vad händer om Co-Properties går i konkurs?

”Då säljer en konkursförvaltare fastigheterna och löser ut fordringsägarna. Det är inte som på exempelvis Tessin, där bankerna har högre prioritet på sina lån. Alla tillgångar i vårt fastighetsbolag är kopplade, via skuldebrev, till våra användare. Det finns inga andra fordringsägare, så man får alltid tillbaka pengar i proportion till sin andel.”

Läs mer: Småsparare i kläm efter Tessin-fiasko – drabbade får ”hemligt” brev 

Vad hindrar er från att hyra ut fastigheterna till ett underpris, exempelvis med någon form av dold kickback som tack?

”Vårt arvode baseras delvis på hyresintäkter, så vi har ett intresse att ta ut så mycket som möjligt. Alla parter har samma incitament. Vi redovisar alla hyresintäkter och har kontrollsystem för att se att vår uthyrningspartner gör sitt jobb.”

Vad hindrar er från att sälja fastigheterna till ett underpris, exempelvis med någon form av dold kickback som tack?

”Mäklarens provision baseras på vinsten. Vi har även en en oberoende mäklare som kontrollerar att fastigheten säljs till ett marknadspris.” 

Hur många fastighetsaffärer har Co-Properties förmedlat om tre år?

”Upp till 50 gissar jag. Vi ska fokusera på ägarlägenheter utomlands, inte bara i Spanien, utan i hela Europa”, säger Erik Englund.

Bland investerarna i Co-Properties finns bland annat Patric Palm och Erik Olofsson som grundat kollaborationsappen Favro och planeringsverktyget Hansoft, Staffan Palopää som grundat e-handelsaktören Vaimo, samt Joakim Grönvall stom står bakom Triple och Bilddagboken.


Innehåll från CBC Investment GroupAnnons

Private Equity-bolaget som hjälper små entreprenörer att växa internationellt

Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group
Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group

CBC Investment Group har de senaste åren haft många framgångsrika investeringar som noterats för handel på Stockholmsbörsen, och fler är planerade. Men även om drömmen om att bli ett börsbolag växer hos många entreprenörer börjar relationen med CBC långt före dess. Flertalet entreprenörer kommer till CBC när ambitionen att växa behöver kapital och rådgivning. 

– För små talangfyllda företag med stor tillväxtpotential är kapital och kompetens många gånger avgörande för att ta nästa steg i utvecklingen. Här fyller vi en viktig roll på private equity-marknaden, säger Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group.

Private equity-bolaget CBC Investment Group startade 2009 mitt under den pågående finanskrisen. Bankerna gick på knäna, nystartade små och medelstora företag fick plötsligt se sina krediter och kreditlöften förvandlas till krav på snabb återbetalning. Seriösa och talangfulla entreprenörer riskerade att kassera sina värdefulla idéer helt i onödan. För att möta behovet av stöd och kapital till entreprenörer startade Niklas Palmlöf CBC Investment Group.

– Det finns inget mer tillfredställande än att se entreprenörer växa, och då tänker jag både på deras företag och de som personer. Att följa en affärsidé med potential att växa till något enormt värdeskapande ger alla som är med på resan en rejäl kick. Nya företag startas hela tiden, vårt jobb är att välja ut de som vi tror kan växa stort och konkurrera på en internationell nivå.

Växa tillsammans med entreprenörer

CBC:s affärsidé är att växa tillsammans med entreprenörer som behöver kapital och strukturell kompetens. Innan beslut om en ny investering kan tas genomgår entreprenören en rigorös urvalsprocess som bland annat omfattar att granska affärsidé, ledning, marknad och potential. Inget lämnas åt slumpen.

– Även om urvalsprocessen är omfattande tar vi ibland beslut snabbt. Det är när vi märker att allt linjerar, från entreprenörens och ledningens kompetens och drivkraft till potentialen att växa affären och att marknadsutsikterna ser mycket goda ut. Våra investeringar ska väsentligt överstiga traditionella placeringars värdeutveckling under placeringstiden.

CBC har varit med att skapa hållbara värden i miljardklassen om man ser till börsvärdet av investeringarna. Hittills har flera investeringar introducerats för handel på börsen, de senaste är Pharmiva och Duearity och till hösten planerar ytterligare ett bolag att introduceras.

– Vi söker entreprenörer som vill växa mycket och har världsambitioner, som har en idé, teknologi eller ett patent med global potential. Alltså inte bara de som inte vill skapa en bra affär. Att börsintroduceras måste inte vara målet med resan, även om det ofta blir så, det viktigaste är att kunna realisera unika affärsidéer i stor skala vilket också kan leda till någon form av exit. 

Linjera med FN:s globala mål

Det är långt från alla företag som CBC tittar på, första filtret är att affären ska linjera med FN:s globala mål för en hållbar framtid och att verksamheten ska skapa värden som gynnar människan.

– Vi har även medfinansiärer eller medinvesterare i flera bolag, det kan vara Europeiska investeringsbanken, Almi Invest, olika affärsänglar eller nordiska venture capital-bolag. Vi har även skapat en exklusiv möjlighet för privata investerare att placera med oss, investeringar som annars är förbehållet VC bolag, stora riskkapitalbolag och andra större private equity-aktörer.

– Vi identifierar och investerar med egna medel i onoterade nordiska företag som befinner sig i en tydlig tillväxtfas. När vi sedan har skaffat oss en djupare insikt om företagets potential erbjuder vi även ett exklusivt nätverk möjligheten att bli delägare i samma företag. Detta är värdeskapande möjligheter för både entreprenören och CBC. Vi söker aktivt nya entreprenörer att hjälpa på deras tillväxtresa, säger Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group. 

Entreprenörer som söker kapital för att växa

CBC söker främst unga, entreprenörsdrivna och innovativa företag med global inriktning som primärt är baserade i Norden och som har en affärsmodell som tydligt inbegriper ny teknik eller nya tjänstekoncept för maximerad konkurrenskraft. CBC investerar bland annat i unika, högteknologiska företag verksamma inom Cleantech, Fintech, Edtech, datasäkerhet, VAR/AR, Digital Health, Life Science med mera. CBC har dessutom en solid medlemsbas som ständigt söker nya investeringsmöjligheter. 

Kontakta CBC om ni har en bra idé och behöver kapital för att växa 

Läs mer om CBC Investment Group här 

Mer från CBC Investment Group

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CBC Investment Group och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?