1515

Låneutmanare tar in miljard från svensk institution

Lendify fyller på kassan med 1 miljard kronor för utlåning till svenska privatpersoner. 

Erika Eliasson är ansvarig för investerarrelationer på Lendify.
Erika Eliasson är ansvarig för investerarrelationer på Lendify.Foto:Press.

Låneutmanaren Lendify har tagit in ny finansiering på 1 miljard kronor från en stor svensk institution. Pengarna är öronmärkta för utlåning till svenska privatpersoner. 

”Vi ger inte ut några nya obligationer, utan det handlar om en annan typ av finansiering. Lendify har betydligt lägre operativa kostnader än andra aktörer på marknaden, nästa steg är att sänka vår kostnad av kapital. Det här är ett jätteviktigt steg i den processen”, säger Erika Eliasson, chef för investerarrelationer på Lendify, utan att vilja ge fler detaljer om finansieringen.

Lendify grundades 2014 och var en av de första aktörerna på den svenska marknaden som erbjöd så kallade peer-to-peer-plattform, vilket betyder att privatpersoner finansierar varandras lån utan de klassiska bankernas inblandning. 

Läs mer: Lendify tar in 400 miljoner från institutionella investerare 

Men i takt med att Lendify tagit in alltmer kapital från institutioner och banker har bolaget blivit en bredare marknadsplats för långivning.

”Vi ska bygga ett stort bolag som på allvar utmanar bankerna. Och för att möta den stora efterfrågan på lån tar vi även in institutionellt kapital. Det är en trend som vi även ser internationellt: att aktörer som börjat som en renodlad peer-to-peer-plattform efterhand breddar sin finansiering”, säger Erika Eliasson.

Har det blivit svårare att övertyga privatpersoner att spara hos Lendify?

”Nej, inflödet av peer-to-peer-kapital ökar stadigt och kraftigt. Men vi har respekt för att det tar tid att folkbilda om ett nytt tillgångsslag. När vi får in i institutionellt kapital ökar även inflödet från privatpersoner, eftersom förtroendet för oss stärks och i och med att vi kan öka våra lånevolymer kan vi även sprida riskerna i spararnas portföljer”, säger Erika Eliasson.

Läs mer: Låneplattformen spränger miljardvallen 

Bolaget har per den sista december 2018 lånat ut volymer på 1,68 miljarder kronor. Hittills har Lendify lockat till sig 10 000 aktiva privatpersoner och företag som investerare, en ökning med 35 procent sedan maj i fjol.

Vid årsskiftet uppgick genomsnittsräntan för tolv månader bakåt till cirka 8,6 procent för låntagarna hos Lendify. Avkastningen till investerarna under samma period var ungefär 5,6 procent.

Lendify erbjuder blancolån utan säkerheter, men enbart till svenska hushåll med hög kreditvärdighet, som bolaget självt beskriver det. 

Bolaget står under Finansinspektionens tillsyn. Under 2017, som var ett förkortat räkenskapsår på åtta månader, omsatte Lendify 25 Mkr med en förlust på 69 Mkr.

En av Lendifys externa investerare är den tidigare finansministern Anders Borg, tillsammans med bland andra Avito-grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert.

Läs mer: Förlusterna växer för låneutmanaren Lendify 


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?