1515

Låneplattformen spränger miljardvallen

Fintechstartupen Lendify har nu lånat ut över en miljard kronor till svenska privatpersoner, varav majoriteten under de senaste 18 månaderna. Enligt IR-chefen Erika Eliasson beror tillväxten på att Lendify vinner marknadsandelar från de klassiska bankerna. 

Lendifys vd och medgrundare Nicholas Sundén-Cullberg samt IR-chefen Erika Eliasson.
Lendifys vd och medgrundare Nicholas Sundén-Cullberg samt IR-chefen Erika Eliasson.Foto:Patrik Olsson, Patrik Olsson (Di)

Låneutmanaren Lendifys marknadsplats fortsätter att uppvisa stark tillväxt. Nu har bolaget nått en milstolpe och lånat ut över en miljard kronor till privatpersoner i Sverige.

Lendify erbjuder så kallade peer-to-peer-lån, vilket betyder att privatpersoner finansierar varandras lån utan de klassiska bankernas inblandning. 

”Vi kan erbjuda en bättre kundupplevelse och ränta till låntagarna och en väldigt bra avkastning, i förhållande till risk, till investerarna. Acceptansen och intresset för vår modell ökar hela tiden”, säger Erika Eliasson, chef för investerarrelationer på Lendify.

Läs mer: Lendify ökar utlåningen med 236 procent 

Hon är övertygad om att Lendify nu vinner andelar från stor- och nischbanker på den svenska marknaden för blancolån, som bedöms ha en storlek på runt 200 miljarder kronor. 

”Så är det definitivt. Vi vänder oss endast till kreditvärdiga låntagare, det vill säga personer som i vanligt fall lånar från någon av bankerna. Många av våra kunder flyttar sina dyrare lån från bankerna till oss för att vi kan erbjuda bättre villkor”, säger Erika Eliasson.

I januari 2018 uppgick genomsnittsräntan, tolv månader bakåt, till cirka 8,4 procent för låntagarna hos Lendify. Avkastningen uppgick under samma period till runt 6 procent.

Bolaget grundades under 2014 och så sent som i november i fjol hade Lendify lånat ut totalt 500 miljoner kronor. Ett halvår senare har denna summa alltså fördubblats.

”Under de första åren så la vi grunden till den tekniska, digitala plattformen. Vi ansökte även om tillstånd och bedrev mycket administrativt arbete. Men under 2017 tog vår utlåning verkligen fart och det visar på att vår modell är extremt skalbar”, säger Erika Eliasson.

Hon förväntar sig att tillväxten ska hålla i sig för Lendify, som just nu lånar ut i en takt motsvarande 1,5 miljarder kronor på årsbasis. Erika Eliasson uppger att ungefär 10 procent av alla sökande i dagsläget beviljas lån via plattformen.

Läs mer: Lendify tar in 400 miljoner – ska lånas ut till privatpersoner 

Antalet aktiva investerare har ökat till 7 400 personer. Så sent som i januari 2018 tog Lendify in ytterligare 400 Mkr för utlåning från institutioner genom obligationer. 

”Institutionella investerare är redan vana att bedöma kreditmodeller och den här typen av risk”, säger hon.

Med hjälp av deras kapital vill Lendify framöver locka fler privatsparare till plattformen. I takt med att volymerna blir större och antalet utgivna lån ökar, blir riskspridningen i portföljerna bättre, säger Erika Eliasson.

”Det är ju ofta så att det professionella kapitalet kommer in tidigare än småsparare i nya tillgångsslag. Vi har respekt för att det tar längre tid att etablera ett nytt räntealternativ bland privatinvesterare.”

I Lendifys ägarkrets finns till exempel Avito-grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert, affärsängeln Fredrik Wallenberg samt Vostok New Ventures vd Per Brilioth och Lundin-toppen Ashley Heppenstall.

Under det senaste räkenskapsåret, som var brutet och avslutades i april 2017, omsatte Lendify drygt 4 Mkr med en förlust på 41 Mkr. Det senaste bokslutet har däremot ännu inte offentliggjorts.

Läs mer: Lendify tar in 112 miljoner i riskkapital – bolagsvärderingen rusar 


Innehåll från SalesforceAnnons

”Techbolagen visar vägen för tillverkningsindustrin”

Tillverkningsindustrin rymmer stora skillnader i fråga om digitaliseringsgrad, visar en ny rapport som avslöjar vad som kännetecknar vinnarna post-covid. ”Ser en tydlig klyfta”.

Pandemin har tvingat nio av tio tillverkningsföretag att ställa om radikalt och ta fram en ny strategi för att lyckas framöver. En ny studie som Salesforce genomfört globalt bland 750 beslutsfattare visar på stora skillnader inom teknikutveckling och digitalisering. Vissa lyckas bättre än andra. De företag som anser sig ha kommit längst har det gemensamt att de satsar på ökad tjänstefiering, flyttar verksamheter till molnet och anammar nya sätt att interagera med sina kunder. 

Ladda ned Trends in Manufacturing 

De som släpar efter riskerar att hamna ohjälpligt på efterkälken när samhällen gradvis öppnar upp igen, varnar experter.

– Vi ser en tydlig klyfta mellan de tillverkningsföretag som framtidssäkrat sin verksamhet och de som fortfarande kämpar med att förhålla sig till turbulenta marknader och hastigt skiftande förväntningar hos medarbetare, partners och kunder. Fler tillverkningsföretag borde låta sig inspireras av framgångsrika techföretag på områden som flytt till molnet, ökad automatisering och att skapa digitala kundupplevelser. Allt det ökar förutsättningarna att lyckas post-covid, säger Cindy Bolt, ansvarig för industriföretag vid Salesforce.

Rapporten visar entydigt att de förändringar som pandemin medfört är här för att stanna. Det gäller framför allt inom försäljning och kundservice, menar närmare sex av tio tillfrågade. Många pekar på att möjligheten att göra träffsäkra prognoser på snabbrörliga marknader hindras av bristande transparens och begränsad tillgång till data, men även av silotänkande. Hela åtta av tio menar att det är svårt att utvinna den data man verkligen skulle ha nytta av ur föråldrade legacy-system.

Bättre prognoser

De enskilt viktigaste prioriteringarna för de kommande två åren är enligt nio av tio svarande ökad processeffektivitet och förbättrade efterfrågeprognoser med hjälp av digitala redskap. Över hälften av ser migration av planeringsprocesser till molnet som en kritisk framgångsfaktor. De chefer som säger sig vara ”mycket väl förberedda” för framtiden har redan flyttat till molnet. 

Ökad tjänstefiering för att diversifiera och säkra sina intäkter från flera källor är den strategi som flertalet (86%) av de företag som ser sig som framtidssäkrade satsar på. Det handlar om att paketera produkt, support, mjukvara och kringtjänster i ett gemensamt erbjudande och en ny affärsmodell.

Den digitala klyftan av idag går mellan tillverkningsföretag som anser sig vara redo för framtiden och de som inte är det. De som anser sig vara bättre rustade har system och teknologi på plats för att hantera kommande år, konstaterar Salesforces Sverigechef Dan Bjurman:

– De svenska företag som redan var mer digitaliserade, eller som lyckades göra denna omställning fort, har stått emot pandemins effekter bättre och i vissa fall även lyckats bättre än förut. Användningen av kunddata i beslutsprocessen samt digitala verktyg för att hantera kundkontakten och den hemmajobbande personalen har haft en tydlig positiv effekt och belyser hur viktigt det är att ha en modern, digitaliserad verksamhet som fattar beslut baserat på data, samt att det är otroligt viktigt att vara flexibel och anpassningsbar.

Ta del av Salesforce senaste rapport Trends in Manufacturing eller läs mer om Manufacturing Cloud här. 

Är du intresserad av mer inom Salesforce Manufacturing, besök: 

IDC Report: Benefits of a Collaborative S&OP Process 

Future of the Manufacturing Industry 

Customer 360 Playbook for Manufacturers 

 

Mer från Salesforce

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Salesforce och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?