1515

Låne-startupen Froda vill växa med hjälp av Bamboras kunder

Fintechbolagen Bambora och Froda lanserar en gemensam finansieringstjänst för småföretagare. Genom att erbjuda kunderna en företagskredit baserad på deras historiska kortomsättning utmanar de bland annat Izettle.

Bamboras vd Patrik Göthlin och Frodas medgrundare Oliver Mohseni.
Bamboras vd Patrik Göthlin och Frodas medgrundare Oliver Mohseni.

Det numera franskägda betalbolaget Bambora (NTL) och det Stockholmsbaserade lånebolaget Froda (NTL) lanserar en gemensam finansieringstjänst för småföretagare. Tjänsten, som går under namnet Growth Finance, vänder sig främst till Bamboras kortbetalningskunder som kommer att erbjudas en företagskredit baserad på deras historiska kortomsättning. 

Froda har sedan starten 2015 lånat ut 483 miljoner till småföretagare. Under 2017 ökade bolaget sin omsättning från 3,4 miljoner kronor till 16,2 Mkr. Nu hoppas man att samarbetet med Bambora ska öppna nya dörrar.

Läs även: Nu har Froda lånat ut 250 miljoner till småföretag 

Det kan i sin tur skapa utmaningar för Froda att ha tillräckligt med kapital att låna ut till sina kunder, menar bolagets vd Oliver Mohseni.

”Det är alltid en utmaning. Vi klarar en ganska bra tillväxt en bit in på hösten och vi har alltid pågående samtal med finansiärer. Till en början kunde vi låna av privatpersoner och nu är det snarare banker som gäller”, säger han. 

Tanken med Growth Finance är att erbjuda lån till småföretagare för att täcka oväntade kostnader och finansiera inköp på kort varsel. Genom att använda sig av bank-id ska användarna kunna ansöka om delar eller hela beloppet och få det på en gång. Istället för en ränta och avgifter tillkommer en fast kostnad på mellan 5 och 12 procent av det totala lånebeloppet.

Läs även: Bambora säljs för 14 miljarder till franska betaljätten Ingenico 

Genom att försöka nå småföretagare med möjligheten att ta snabba och enkla lån, kan tjänsten jämföras med Izettles, vilket Frodas medgrundare håller med om.

”Det är väl den som är mest lik. Nu är vi lite bredare, men vi har lite samma tanke bakom vår affärsidé”, säger Oliver Mohseni och fortsätter: 

”Jag tror att Froda nu får större muskler när det kommer till distributionen och förvärva kunder men vi har inte en stor stark ägare som Izettle har”. 

Izettle förvärvades av Paypal för 2,2 miljarder i maj i år. 


Innehåll från Björn LundénAnnons

Bokföringsprogrammet som ser till att du inte får bakläxa av Skatteverket

Det finns många bokföringsprogram att välja bland på den svenska marknaden. De flesta är webbaserade och med många automatiserade funktioner som underlättar och snabbar upp bokföringsarbetet. Men nu larmar både myndigheter och branschorganisationer om att företagens bokföring ofta innehåller allvarliga fel och brister. Den enskilde företagaren, som litar på att bokföringsprogrammet ser till att allt blir rätt, riskerar att göra sig skyldig till både bokföringsbrott och skattebrott.

Inbyggt kunskapsstöd i Björn Lundéns nya bokföringsprogram 

Kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén har följt den här utvecklingen och när man nu lanserar ett nytt bokföringsprogram har man byggt in ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt. 

– Mycket i bokföringen går att automatisera men det krävs ändå kunskaper om olika regler för att redovisningen ska bli rätt och t ex kunna ligga till grund för företagets deklaration, säger Ulf Bokelund Svensson, vd på Björn Lundén AB. Vanliga fel är bland annat missad förmånsbeskattning, felaktiga eller inga periodiseringar av utgifter, felaktigt avdragen moms eller representation. Listan kan göras lång.

Företagaren ensam ansvarig för bokföringen

Ansvaret för företagets redovisning och eventuella fel vilar helt på företagaren. Det går alltså inte att skylla på bokföringssystemet eller på att man inte fått tidigare års deklarationer underkända. Långt ifrån alla deklarationer granskas, så att man inte fått deklarationen underkänd av Skatteverket betyder inte att den godkänts.

– I dagsläget är det bara vi på Björn Lundén som verkligen backar upp företagare som vill sköta bokföringen på egen hand med ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt, förklarar Ulf Bokelund Svensson. Våra bokföringspaket innehåller en unik kombination av modern och lättanvänd programvara, kraftfulla verktyg och bokföringskunskap.

Läs mer på bjornlunden.se  

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Björn Lundén och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?