Hoppa till innehållet

Annons

Lämnade Zennströms Atomico – lockar 1,2 miljarder till AI-driven fond

Riskkapitalbolaget Moonfire Ventures, med Atomicos medgrundare Mattias Ljungman som grundare, plockar in 1,2 miljarder kronor i sin andra fond.
Pengarna ska investeras i europeiska startupbolag med hjälp av ai-verktyg som Langchain och Chat GPT.

Mattias Ljungman, grundare av riskkapitalbolaget Moonfire Ventures.
Mattias Ljungman, grundare av riskkapitalbolaget Moonfire Ventures.Foto:Pressbilder

”Vi ser oss själva som ett teknikbolag som investerar, snarare än ett riskkapitalbolag som använder lite teknik”, förklarar grundaren Mattias Ljungman.

Han var länge främst känd för att, tillsammans med Skype-miljardären Niklas Zennström, ha startat Atomico i London 2006. Riskkapitalbolaget har blivit en av Europas största och mest framgångsrika teknikinvesterare idag förvaltar tillgångar på kring tre miljarder dollar. Atomico har bland annat investerat i svenska Klarna och finska Supercell.

För fyra år sedan meddelade dock Mattias Ljungman att han skulle lämna Atomico för att grunda ett eget riskkapitalbolag. Resultatet blev Moonfire Ventures som startades 2020 och följande år tog in 60 miljoner dollar, då motsvarande kring 500 miljoner kronor, i sin första fond, vilket Di Digital rapporterade

Redan då sa Mattias Ljungman att han göra sitt Moonfire till ”den mest datadrivna fonden i hela Europa”. Fokus var på så kallade såddinvesteringar, vilket innebär att man går in i bolag i ett tidigt skede, inom hela tekniksektorn i Europa.

Två år senare har Moonfire investerat i 40 startupbolag med efterföljande investeringar från Sequoia, Accel, Index och General Catalyst.

”Det har gått bra”, slår Mattias Ljungman fast.

Han lyfter sedan fram två framgångsrika exempel där man satsade redan i den första externa rundan. Den ena är Goals, en svensk spelutvecklare som utmanar EA Games FIFA Football med ett eget fotbollsspel. Bolaget har nått en miljardvärdering på två år, vilket Di Digital rapporterat.

”Deras spel är snabbare, flyter på bättre, och är mer socialt. Sedan vi investerade har Goals tagit in 39 miljoner dollar i riskkapital från bolag som Northzone och Cherry Ventures. Man har över 50 medarbetare och spelet är ute i en betaversion”, säger Ljungman.  

Det andra portföljbolaget är Liveflow, ett brittiskt bolag som automatiserar finansiell rapportering och växer snabbt i USA just nu.

Investerarna tycks tro på hans vision. 

Idag, onsdag, aviserar Moonfire att man plockat in hela 1,2 miljarder kronor i en andra fond. Återigen är amerikanska Cendana och Utah School & Institutional Trust Funds Office två av de stora investerarna som backar fonden.

”Kring 95 procent kommer från samma investerare som var med i förra fonden”, säger Ljungman.

Han betonar samtidigt att marknaden blivit betydligt tuffare sedan 2021.

I runda slängar ska de 1,2 miljarderna räcka till investeringar, och följdinvesteringar i ytterligare ett 40-tal bolag.

”Jag gissar att 15-30 procent går till nordiska bolag”, säger Londonsvensken som trots sitt pojkaktiga yttre hunnit fylla 50 år.

Amerikanen och AI-experten Mike Arpaia, partner på Moonfire, hoppar sedan in i videosamtalet för att förklara hur AI genomsyrar allt bolaget gör.

”Det påverkar allt från hur vi kommunicerar och samverkar till hur vi verkställer våra mål”, säger han.

Mike Arpaia, ai-expert och partner på Moonfire Ventures.
Mike Arpaia, ai-expert och partner på Moonfire Ventures.

Moonfire har sju medarbetare, varav Mike Arpaia är en av tre ingenjörer. Han har tidigare jobbat på techbolag som Facebook, Etsy och Workday och är skaparen bakom Osquery, en populär it-säkerhetsmjukvara som utvecklas med öppen källkod. 

Med hjälp av AI-teknik säger sig Moonfire kunna genomlysa upp till 50.000 bolag per vecka. Det är 600 gånger fler bolag än det traditionella riskkapitalbolaget, menar man.

Moonfire har många egenutvecklade algoritmer. Men sedan starten för tre år sedan har allt fler färdiga ai-verktyg dykt upp på marknaden, vilket påskyndat utvecklingen. 

”Med nya verktyg som Langchain och Chat GPT kan vi skapa digitala investerare. Vi ger dem tillgång till proprietär data och de kan utveckla egna analyser”, säger han. 

Sedan förklarar de två hur han och de andra medarbetarna bygger enkla ”teser” – som att samarbete mellan AI-system och läkare kommer förändra sjukvården – och låter AI-investerarna scanna nätet efter lämpliga investeringar.

”Det behövs bara några väl valda meningar för att vi ska få in intressanta resultat”, säger Mattias Ljungman.

Moonfire ligger i framkant. Men hela riskkapitalsektorn rör sig mot AI och maskininlärning, menar Ljungman. 

”Det är lite som med hedgefonder. Tidigare var det mycket mer traditionella utvärderingar, nu är det nästan bara 'algo-traders' som sitter på firmorna och handlar”, säger grundaren.

Han betonar samtidigt att AI-verktygen har sina begränsningar när det gäller investeringar i nybakade startups

”De hjälper oss att söka och sålla. Det ger oss med tid för det personliga mötet”, säger han.

Innehåll från SoftwareONEAnnons

Så kan ramverket FinOps skapa affärstillväxt

Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.
Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.

Precis som säkerhet idag genomsyrar alla delar i ett företag behöver ett ramverk likt FinOps prägla hela bolagsstrukturen.

– FinOps är en organisatorisk och kulturell förflyttning där vi jobbar med att få ihop samspelet mellan finans, operations, DevOps och alla affärsenheter och tekniker, säger Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.

De senaste åren har utvecklingen och användandet av cloudtjänster gått framåt i en rasande fart. För att hänga med i kapplöpningen är molnet idag fundamentalt för alla företag, med effekten att helt andra affärsmodeller uppstått. Kostnaderna för molntjänster ökar exponentiellt och på SoftwareOne ser man att marknaden har mognat för att ta upp konversationen kring vilka arbetssätt som kan bidra för bättre. 

Det här är FinOps

Många tror felaktigt att FinOps är en förkortning av Financial Operations, men det stämmer inte, förtydligar Lisbeth Vigermyr. I själva verket är FinOps ett ramverk och arbetssätt som hjälper företag att ta kostnadskontroll och samtidigt organisera sig tillsammans för framtida innovation. Finans, affärsenheter, utvecklare, it-enheter och HR samarbetar för att få ut maximalt av sin cloudkostnad på ett datadrivet sätt och vid rätt tidpunkt.

– Vi ser ett ökat behov av att få hjälp med arbetssätt och best practice för att ta kontroll över och förstå sina cloudkostnader – och hur den informationen sedan kan användas för att uppnå företagsmålen och driva ny innovation. Då är FinOps helt rätt väg att gå, förklarar Lisbeth Vigermyr.

De största utmaningarna med Cloud

Enligt undersökningar gjorda av FinOps Foundation är de största utmaningarna med Cloud att kunna prognostisera kostnader, att kostoptimera lösningar och att samverka datadrivet. 

– Många frågar sig hur man ska kunna lägga en budget på något så flytande som cloudtjänster. Utmaningen ligger i att köpa och innovera i molnet på ett strukturerat sätt som även inkluderar ekonomistyrning, säger Lisbeth Vigermyr.

SoftwareOne är idag en av världens största FinOps-partners och certifierade som FinOps MSP och som FinOps Platform. I ett typiskt uppdrag hjälper de organisationen att ta fram en strategisk riktning och kontroll. Genom att definiera en strategi för att optimera molnkostnader hålls kostnaderna inom en fördefinierad gräns över en bestämd tidsperiod.

– Vi säkerställer att företagets molnarkitektur är fit for purpose och förser ledningen med strategisk riktning och avancerade rapporter. Vidare faciliterar vi workshops och utbildningar för kulturell förändring med FinOps ramverk, berättar Lisbeth Vigermyr och avslutar:

– Som kund är det aldrig för sent eller för tidigt att börja med FinOps – det är som med vilken träning som helst – aldrig för sent och kan dessutom rädda många kostsamma kvartalsslut.

 

 

Mer från SoftwareONE

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SoftwareONE och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera