1515
Annons

Lämnade som vd för hälsoappen efter åtta år – blir investerare

Teknikprofilen Henrik Torstensson har valt att lämna vd-posten hos träningsappen Lifesum efter åtta år. Nu byter han sida och blir investerare hos det norska riskkapitalbolaget Alliance Venture. ”Det kändes helt rätt när möjligheten dök upp”, säger han.

Lifesums tidigare vd och medgrundare Henrik Torstensson går över till riskkapitalbolaget Alliance Venture.
Lifesums tidigare vd och medgrundare Henrik Torstensson går över till riskkapitalbolaget Alliance Venture.Foto:Evelina Carborn

Henrik Torstensson har varit vd för appen Lifesum, som hjälper sina användare att leva mer hälsosamt genom att hålla koll på så väl matintag som träningsrutiner, sedan 2013. Tidigare i år uppgav bolaget att de har nått över 50 miljoner användare, med USA följt av Europa som sina största marknader.

Under sommaren 2021 valde dock Henrik Torstensson att kliva av från vd-posten och lämna sin operativa roll på Lifesum.

”Efter åtta år som vd, samtidigt som Markus Falk kom hem till Sverige från USA där han byggt upp Lifesums kontor, kändes det rätt att lämna över till Markus inför nästa steg på resan”, säger han i dag.

Nu står det klart att Henrik Torstensson, som tidigare även haft chefsroller på teknikbolag som Stardoll och Spotify, byter kostym och blir investerare. Han blir en av de ansvariga för riskkapitalbolaget Alliance Ventures kontor i Stockholm.

”Jag har arbetat operativt i 20 år och byggt bolag och startups. Nu känns det väldigt spännande att få investera, det kändes helt rätt när möjligheten dök upp. Jag hoppas kunna stötta bolag i en tidig fas med den erfarenhet och kunskap jag samlat på mig”, säger Henrik Torstensson.

Alliance Venture grundades i Norge och stängde i fjol en ny fond på 580 miljoner kronor. Några av investerarna var då Nysnø Climate Investments, Europeiska investeringsfonden, svenska Saminvest och den norska pensionsfonden KLP. 

Den mest framgångsrika investeringen har skett i den digitala matbutiken Oda, som tidigare hette Kolonial och är en sorts motsvarighet till svenska Mathem. Kinnevik har också investerat i bolaget som nyligen blev Norges första enhörning, ett onoterat teknikföretag värderat till över 1 miljard dollar.

Kontoret i Stockholm har hittills letts av Anders Hallin, med en bakgrund på Kry och Skype, som nu blir Henrik Torstenssons kollega. I Sverige har Alliance Venture hittills blivit delägare i återvinningsbolaget &Repeat, mjukvarubolaget Alexis HR för personalvård samt hämtmatsbolaget Curb Food.

”Både Stockholm och hela Norden är en fantastisk miljö att investera i. Vi kommer oftast gå in i ett tidigt skede när bolaget tar in sina första pengar, men är generalister och tittar på många olika sektorer”, säger Henrik Torstensson.

Han kvarstår dock som styrelseledamot och delägare i Lifesum. Största ägare i bolaget är den tyska mediekoncernen Bauer, följt av Nokias investeringsarm NGP Capital, riskkapitalbolaget Draper Espirit, Henrik Torstensson och hans medgrundare Marcus Gners samt brittiska Balderton Capital.

Under det senast redovisade räkenskapsåret, som löpte mellan maj 2019 och april 2020, summerades intäkterna till totalt 226 miljoner kronor. Förlusten skrevs samtidigt till 42 Mkr. Bolaget har ingen annonsaffär, utan nästan alla intäkter utgörs just av direktbetalningar från kunder. 

”Jag ser ljust på framtiden för Lifesum. Vi är ett grymt team som fortsätter bygga ett bra bolag och en bra produkt, som vi gjort sedan starten”, säger Henrik Torstensson.

Läs mer: Svenska hälsoappen en av världens största – valde lån framför nytt riskkapital

Innehåll från SEBAnnons

Systrarna som vill skapa framtidens lantbruk

Bättre hygien för djuren skapar minskade utsläpp av ammoniak, lägre användning av antibiotika, bättre lönsamhet och bättre arbetsmiljö för lantbrukaren.

Moving Floor är innovationen som bidrar till att skapa framtidens lantbruk.

– Hela vår idé handlar om hållbarhet, säger Peg Söderberg, vd för Moving floor.

Systrarna Peg Söderberg och Katja Lindvall är uppväxta på en gård på Gotland, där man producerade smågrisar.

– Moving floor började som en idé hos pappa, det var ett utvecklingsprojekt som löpte parallellt med det dagliga arbetet i många år, säger Peg Söderberg.

Idag är djurproduktionen nedlagd och systrarnas fokus ligger sedan tio år på Moving Floor som är en patenterad modul till djurstallar som gör automatiskt rent hos djuren. Den första produkten som tillverkades var för kalvar och finns i dag ute på mer än 100 gårdar, i Skandinavien, norra Europa, Kanada och Kina.

Moving Floor har nu tilldelats Transformation-priset i SEB:s The Next Awards. I motiveringen konstateras att lantbruket och animalieproduktionen står för stor klimatpåverkan i form av gasutsläpp och övergödning. ”Med Moving Floors lösning kan man spara vatten och minska behovet av antibiotika. Dessutom minskas kväveutsläpp i både luft och mark”, framhåller juryn vidare.

– Varje golvmodul har en matta som roterar med programmerade intervall och skrapas ren från gödsel. Resultatet blir att detta förs bort från djurets närmiljö inom två timmar efter att det lämnat djuret, vilket minskar andelen ammoniakutsläpp med upp till 85 procent.

– Den största ammoniakavgången ses annars fyra timmar efter att gödseln har lämnat djuret, säger Peg Söderberg.

Genom att hygienen hos djuren drastiskt förbättras skapas även många andra positiva följdeffekter. Djuren håller sig friskare, vilket är viktigt även för lantbrukarens lönsamhet.

”Vill komma till rätta med grundproblemet”

Peg Söderberg säger att lantbrukssektorn globalt sett står för 70 procent av antibiotikaanvändningen i världen.

– Antibiotika används globalt mycket i preventivt syfte för att hålla djuren friska och kompensera för undermålig hygien. Vi vill i stället komma till rätta med grundproblemet.

I Sverige används ingen antibiotika i preventivt syfte.

– Men det gynnar alla att djuren har en renare närmiljö.

Som vinnare av Transformations-kategorin får Moving Floor ta plats i SEB:s Sustainability Business Program, ett unikt utformat utbildningsprogram där de kommer ges de bästa möjliga förutsättningarna för att nå ett framgångsrikt hållbarhetsarbete.

– Hela vår produkt är ju sprungen ur hållbarhet. Det är jätteviktigt för oss att göra så gott vi kan i alla led. Vi ser väldigt positivt att få delta i det här programmet. Det kommer hjälpa oss att bli ännu vassare! säger Katja Lindvall.

Moving Floor är nu i slutfasen av en kapitalanskaffning, och systrarna ser fram emot att ta företaget till nästa fas.

– Nu kan vi starta tillväxtresan. Det ska bli fantastiskt roligt.

Är du intresserad av att delta? Här kan du ansöka till The Next Awards 2023. 

 

Mer från SEB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEB och ej en artikel av Dagens industri

Readlys vd efter Disney-rusningen: ”Början på något stort”

Readlys vd Mats Brandt beskriver det nya avtalet med Disney som ”början på något stort”. 

Han tror också att förlagens ökade kostnader för papper och distribution kan verka i den digitala magasinstjänstens favör.

”Vi tror att möjligheterna är stora, trots det svåra läget”, säger han.

Readlys vd Mats Brandt har tecknat ett samarbetsavtal med den amerikanska mediejätten Disney.
Readlys vd Mats Brandt har tecknat ett samarbetsavtal med den amerikanska mediejätten Disney.Foto:TT och press.

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera