1515
Annons

Kvinnliga affärsänglar - här är dom

Kvinnliga affärsänglar har länge hamnat i skuggan av sina manliga kollegor. Idag är de en allt vanligare syn i både styrelserum och ägarlistor. Di Digital har listat några av de hetaste namnen, utan inbördes ordning.

Di Digital har tidigare uppmärksamma bristen på kvinnliga privata investerare, så kallade affärsänglar. Men visst existerar de. Här presenterar vi ett urval av Sveriges mest etablerade kvinnliga investerare, och några nykomlingar.

Läs mer: Bristen på kvinnliga änglar skapar sämre bolag

Foto: Jonatan Bylars

Jane Walerud

Amerikanskfödda Jane Walerud är en av Sveriges tyngsta affärsänglar. De senaste 15 åren har hon investerat i 15 startupbolag, bland annat den svenska betalsuccén Klarna, Lensway och det nyligen börsnoterade ögonstyrningsbolaget Tobii. Under it-yran var hon med och grundade bolaget Bluetail, som såldes till Nortel Networks för 1,4 miljarder kronor år 2000. Jane Walerud blev 2015 invald i statsminister Stefan Löfvéns Innovationsråd.


Hellen Wohlin Lidgard

 • Ålder: 45 år
 • Gör: Investerare och entreprenör
 • Bor: Stockholm.
 • Portföljbolag (i urval): Bonzun, Citerus, SecureMailbox (tidigare Poosty)

År 2000, i samband med att it-bubblan sprack, grundade Hellen Wohlin Lidgard Pointer, en svensk jätte inom it och beslutstöd. 2007 såldes bolaget till Ratosägda Bisnode för 92 miljoner kronor. Idag arbetar Hellen Wohlin Lidgard som investerare och sitter i styrelsen för en rad bolag inom hälsa och it samt för Sjunde AP-fonden.


Foto: Jack Mikrut

Eva Redhe Ridderstad

Eva Redhe Ridderstad har bland annat tidigare varit vd för Erik Penser Fondkommission. Idag är hon privat investerare och sitter i styrelsen för en rad bolag samt Första AP-fonden.


Foto: T Busch-Christensen

Anna Omstedt

 • Ålder: 40 år
 • Gör: Vd MedUniverse
 • Bor: Stockholm
 • Portföljbolag (i urval): MedUniverse, Heyouts

Anna Omstedt Lindgren är en svensk internetentreprenör som inledde sin karriär då hon 1999 grundade mat- och receptsajten Tasteline. Som 2005 köptes upp av Svenska Dagbladet för en hemlig summa. Sedan dess har Anna Omstedt grundat en rad olika bolag, senast MedUniverse där hon idag är vd. Hon har även grundat nätverket Pokerface, för kvinnliga entreprenörer.Meg Charles-Horn

Meg Charles-Horn är en amerikansk affärsängel baserad i Stockholm. Sommaren 2014 Investerade hon tillsammans med Connectas förre vd Per Appelgren 500 000 dollar i den svenska konferensapppen Mentimeter och hon sitter i bolagets styrelse. Meg har även investerat i crowdfundingplattformen Fundedbyme. Meg Charles-Horn har en karriär som affärsjurist bakom sig och har varit verksam i både USA och Indien.


Foto: Spotify

Sophia Bendz

 • Ålder: 34 år.
 • Gör: Partner Beta Angels
 • Bor: New York
 • Portföljbolag (i urval): Clue, Tictail, Roger

2014 lämnade Sophia Bendz rollen som global director of marketing på Spotify för att syssla med investeringar och styrelseuppdrag på heltid.  Idag sitter hon i styrelsen för Unibet, eTraveli, Norstedts samt Allbrightstiftelsen, och har gjort privata investeringar i en rad bolag. Sedan en tid tillbaka är hon en partner i det amerikanska ängelnätverket Beta Angels.

Läs mer: Saknar du männen? Här är en lista med även manliga affärsänglar


Innehåll från InbooksAnnons

Så får redovisningsbyråerna bättre flyt med Flow

INBooks är den Växjö-baserade uppstickaren som revolutionerar redovisningsmarknaden. Programmet INBooks Flow förenklar det dagliga arbetet hos bokföringskonsulten.

– Vårt fokus är att effektivisera, utveckla och förbättra för byråerna så att de kan ta sig högre upp i värdekedjan, säger Jennie Nivard, produktchef Flow.

Som redovisningskonsult kan det vara en utmaning att få vardagspusslet att gå ihop. Egenskapen ”ha många bollar i luften samtidigt” tycks vara en viktig del i arbetsbeskrivningen. Det gäller att vara serviceminded, ha full kontroll på alla uppdrag, tidsnedläggelse, skattejuridik och viktiga datum – och samtidigt se till att inte lägga för mycket tid på ”fel” saker. 

– Många redovisningskonsulter har olika system för att underlätta planering, tidrapportering, kundkontakter, uppdragsbrev och så vidare, men att lära sig alla dessa system tar tid. De riskerar också att missa något när de ständigt måste hoppa mellan de olika programmen, säger Jennie Nivard, produktchef Flow på INBooks.

Uppdragsbrevet är systemets hjärta

Flow är ett molnbaserat verktyg som samlar redovisningsbyråns alla uppdrag på ett och samma ställe så att konsulterna kan jobba mer effektivt.

– När du har allt i samma vy får du större överblick. Allt blir tydligare och du får kontroll över arbetsdagen. Resursfördelningen på byrån blir mer effektiv när byråledaren får tillgång till konsulternas planering och enkelt kan flytta aktiviteter mellan olika personer, säger Jennie.

INBooks VD Mikael Folkesson vill gärna lyfta fram funktionen ”uppdragsbrevet”.

– Vi grundare, som alla kommer från branschen, såg det stora behovet att digitalisera och effektivisera. Den verkliga knuten vi lyckats lösa är att vi har digitaliserat grunden för samarbetet mellan byråerna och deras kunder – de så kallade uppdragsbreven – och sedan byggt hela systemet runt det. 

I uppdragsbrevet stipuleras vad byrån ska göra, till vilket pris etcetera. 

– Det är ”hjärtat i systemet”. Klienten skapar snabbt ett uppdragsbrev i programmet och låter sedan klienten signera det digitalt med Kivra. På så sätt kvalitetssäkras alla byråns processer från början och det går smidigt att göra uppdateringar efterhand, säger Jennie.

Frigör resurser och höjer kompetensen

INBooks mål är högt ställda – att öka lönsamheten i hela branschen. 

– Idag hotas redovisningsbyråerna av sjunkande marginaler. Flera av deras tjänster är svåra att ta betalt för hos en mindre kund, och i och med att 90 procent av Sveriges företag är småföretagare är det ett växande problem. Vi digitaliserar den typ av tjänster som byråerna inte tjänar pengar på idag och frigör i stället resurser till sådant som ökar kompetensen och kan ge större värde till kunderna, säger Mikael. INBooks grundades 2019 och företaget växer snabbt. 

– Den första versionen av vårt bokföringsprogram för små företagare, INBooks Go, lanserades senhösten 2019 och INBooks Flow lanserades hösten 2021. Vi har hela tiden haft användarupplevelsen i fokus och gensvaret från marknaden har varit fantastiskt, säger han.

Småländska rötter

INBooks kommer från Växjö, staden som varit hemvist för många bolagsraketer inom just bokföringsbranschen.

– Ja, Växjö har ju blivit en hub för företag inom digital ekonomi. Jag är själv gammal programmerare och entreprenör. När jag var ung satt jag hemma och knåpade ihop ett eget redovisningssystem i DOS – sedan åkte jag runt och sålde det med min moped. Jag hade ett tiotal kunder som mest, avslutar Mikael.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Inbooks och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?