1515

Kvinnliga affärsänglar - här är dom

Kvinnliga affärsänglar har länge hamnat i skuggan av sina manliga kollegor. Idag är de en allt vanligare syn i både styrelserum och ägarlistor. Di Digital har listat några av de hetaste namnen, utan inbördes ordning.

Di Digital har tidigare uppmärksamma bristen på kvinnliga privata investerare, så kallade affärsänglar. Men visst existerar de. Här presenterar vi ett urval av Sveriges mest etablerade kvinnliga investerare, och några nykomlingar.

Läs mer: Bristen på kvinnliga änglar skapar sämre bolag

Foto: Jonatan Bylars

Jane Walerud

Amerikanskfödda Jane Walerud är en av Sveriges tyngsta affärsänglar. De senaste 15 åren har hon investerat i 15 startupbolag, bland annat den svenska betalsuccén Klarna, Lensway och det nyligen börsnoterade ögonstyrningsbolaget Tobii. Under it-yran var hon med och grundade bolaget Bluetail, som såldes till Nortel Networks för 1,4 miljarder kronor år 2000. Jane Walerud blev 2015 invald i statsminister Stefan Löfvéns Innovationsråd.


Hellen Wohlin Lidgard

 • Ålder: 45 år
 • Gör: Investerare och entreprenör
 • Bor: Stockholm.
 • Portföljbolag (i urval): Bonzun, Citerus, SecureMailbox (tidigare Poosty)

År 2000, i samband med att it-bubblan sprack, grundade Hellen Wohlin Lidgard Pointer, en svensk jätte inom it och beslutstöd. 2007 såldes bolaget till Ratosägda Bisnode för 92 miljoner kronor. Idag arbetar Hellen Wohlin Lidgard som investerare och sitter i styrelsen för en rad bolag inom hälsa och it samt för Sjunde AP-fonden.


Foto: Jack Mikrut

Eva Redhe Ridderstad

Eva Redhe Ridderstad har bland annat tidigare varit vd för Erik Penser Fondkommission. Idag är hon privat investerare och sitter i styrelsen för en rad bolag samt Första AP-fonden.


Foto: T Busch-Christensen

Anna Omstedt

 • Ålder: 40 år
 • Gör: Vd MedUniverse
 • Bor: Stockholm
 • Portföljbolag (i urval): MedUniverse, Heyouts

Anna Omstedt Lindgren är en svensk internetentreprenör som inledde sin karriär då hon 1999 grundade mat- och receptsajten Tasteline. Som 2005 köptes upp av Svenska Dagbladet för en hemlig summa. Sedan dess har Anna Omstedt grundat en rad olika bolag, senast MedUniverse där hon idag är vd. Hon har även grundat nätverket Pokerface, för kvinnliga entreprenörer.Meg Charles-Horn

Meg Charles-Horn är en amerikansk affärsängel baserad i Stockholm. Sommaren 2014 Investerade hon tillsammans med Connectas förre vd Per Appelgren 500 000 dollar i den svenska konferensapppen Mentimeter och hon sitter i bolagets styrelse. Meg har även investerat i crowdfundingplattformen Fundedbyme. Meg Charles-Horn har en karriär som affärsjurist bakom sig och har varit verksam i både USA och Indien.


Foto: Spotify

Sophia Bendz

 • Ålder: 34 år.
 • Gör: Partner Beta Angels
 • Bor: New York
 • Portföljbolag (i urval): Clue, Tictail, Roger

2014 lämnade Sophia Bendz rollen som global director of marketing på Spotify för att syssla med investeringar och styrelseuppdrag på heltid.  Idag sitter hon i styrelsen för Unibet, eTraveli, Norstedts samt Allbrightstiftelsen, och har gjort privata investeringar i en rad bolag. Sedan en tid tillbaka är hon en partner i det amerikanska ängelnätverket Beta Angels.

Läs mer: Saknar du männen? Här är en lista med även manliga affärsänglar


Innehåll från Oscar JacobsonAnnons

Oscar Jacobson Custom Made

I Oscar Jacobsons nya Custom Made-tjänst erbjuds enkelheten i konfektion tillsammans med valfriheten inom måttsömnad tillsammans med ett utbud av nära 400 olika tyger.

Som kund kan man sondera bland företagets stora utbud av kavaj- och byxmodeller och samtidigt anpassa dessa efter sina personliga önskemål rörande såväl tyg, detaljer och passform. 

Hur går då tjänsten till?

Som kund besöker man någon av Oscar Jacobsons egna butiker där man tillsammans med företagets Custom Made-specialister påbörjar en konsultation. 

Vilken typ av plagg är man ute efter? Är det en kostym för ett bröllop, smoking för nyår eller kanske en ledig kavaj till sommarsemestern? 

Baserat på det behov du har som kund så erbjuds du att prova bland det gedigna utbudet av kavajmodeller som företaget erbjuder på galge. Här finns mängder av alternativ så som enkelknäppt, dubbelknäppt samt smokings med exempelvis sjalslag eller väst. 

I byxväg finns alternativ med såväl enkla som dubbla plisséringar men även slät front för de som önskar. Önskar man en modell med högre livhöjd eller kanske något smalare finns även detta att finna i det befintliga utbudet. 

När man som kund hittat en modell av kavaj och/eller byxa som man känner sig bekväm med kan man även sondera mellan alla olika storlekar. En traditionell storlek 50 kanske sitter bra i kroppen men uppfattas som aningen kort? Då kan man basera sin beställning på en 150 dvs samma storlek med tilltagen längd i kropp och ärm. 

Samma sak gäller såklart för kortare storlekar samt för byxor som t ex automatiskt får en något högre livhöjd i en extra lång storlek. Än så länge har man som kund endast baserat sina val på befintliga storlekar och modeller men tjänsten begränsas inte till det. 

Utöver lång- respektive kortstorlekar kan kostymens grundläggande mått korrigeras ytterligare av företagets specialister om så skulle behövas. 

Det kan handla om att ta in midjan eller fotvidden någon extra cm eller att anpassa ärm- och benlängd till exakt bärarens önskemål. 

400 tyger att välja på

När man valt ut modell och storlek kommer vi till det som kanske lockar allra flest med en Custom Made-tjänst; tygvalet. Tillsammans med Oscar Jacobsons kunniga personal får man som kund sondera ett brett utbud av ca. 400 tyger för såväl höst som vår från några av Italiens absolut främsta väverier. Är det kanske ett svalt ulltyg för ett sommarbröllop eller kanske en matigare flanell för hösten? Utöver ett brett utbud av kvaliteter så finns det även en rad alternativ av nyanser inom varje kategori som ger närmast oändliga möjligheter kring vad man vill beställa. 

Sist men inte minst kommer vi till detaljerna på dina plagg. Här finns möjlighet att efter personlig smak välja knappar, foder och slag på sin kostym vilket på många sätt bidrar till en mer personlig prägel. Man kanske vill ha en vit smokingjacka utan silkesklädda slag. Eller så vill man ha ett klassiskt alternativ med ribbat silke som matchar revärerna längs byxans söm vilket också går utmärkt. 

Alla eventuella skräddarändringar är inkluderade i priset

Normalt när det handlar om måttsömnad eller skräddarsytt brukar priserna överstiga de inom konfektion avsevärt men i Oscar Jacobsons fall har man valt att kunna erbjuda den här Custom Made-tjänsten med ett prispåslag på endast 1 500 kr utöver motsvarande modell i konfektion. 

Det som påverkar priset är istället valet av tyg där man som konsument kan välja allt från prisvärda baskvaliteter till några av världens lyxigaste kvaliteter från Loro Piana. 

Det som särskiljer den här tjänsten från många andra aktörer är att hos Oscar Jacobson finns alla företagets modeller faktiskt att beställa och du får direkt en tydlig och överskådlig bild av vad du som kund beställer. 

Många aktörer har istället en separat leverantör för sina måttsydda plagg vilket gör att plaggen du ser i kollektionen inte går att måttbeställa. Lägg därtill flexibiliteten hos Oscar Jacobson i valmöjligheterna kring tyg, passform och detaljer så förenar tjänsten det bästa delarna av konfektion och måttsömnad. 

En annan stor fördel med den här typen av tjänst är att de eventuella skräddarändringar som snarare är regel än undantag för en konfektionskostym kan undvikas då de inkluderas i priset av tjänsten. 

Leveranstiden på en kavaj eller kostym inom Custom Made-tjänsten ligger normalt på 5 veckor från beställning men går även få med expressleverans på 2 veckor. 

Läs mer 

 

Mer från Oscar Jacobson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oscar Jacobson och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?