1515

Kungen av dataspelsaktierna – de lockar flest svenskar

Dataspelsektorn har rusat på börsen senaste året och lockat allt fler svenska småsparare. Ett bolag har dock nästan dubbelt så många ägare som tvåan – samtidigt som grundaren blivit 7,6 miljarder kronor rikare på bara några månader.

Lars Wingefors, Embracer Group.
Lars Wingefors, Embracer Group.Foto:Jack Mikrut, Jack Mikrut, Jack Mikrut

Den värmländska entreprenören Lars Wingefors tog sitt dataspelsimperium THQ Nordic, som numera heter Embracer Group, till börsen 2016. Under de senaste åren har spelutvecklaren, som gjort sig känt för sin aggressiva förvärvsstrategi, rusat på börsen och nått en värdering om nästan 86 miljarder kronor.

När Di Digital listade de svenska techmiljardärerna i oktober var Lars Wingefors god för 19 miljarder kronor – nu har hans publika innehav stigit till nästan 27 miljarder. Han är fortfarande största ägare i Embracer Group med 31 procent av kapitalet, enligt ägardatabasen Holdings.

Läs mer: Fler och rikare: Här är Sveriges 59 techmiljardärer 2020

Här är de svenska noterade dataspelsbolagen som har flest ägare:

1. Embracer Group

Antal ägare: 85 407.

Andel utländska ägare: 34,9%.

Börsvärde: 85 407 miljoner kronor.

Utveckling på börsen senaste året: +192%

 

2. Starbreeze STAR B -2,6% Dagens utveckling

Antal ägare: 29 004.

Andel utländska ägare: 16,8%.

Börsvärde: 955 miljoner kronor.

Utveckling på börsen senaste året: –1,8%

 

3. Stillfront SF -3,86% Dagens utveckling Group

Antal ägare: 34 221.

Andel utländska ägare: 51,8%.

Börsvärde: 34 221 miljoner kronor.

Utveckling på börsen senaste året: +174%

 

4. Paradox PDX -2,95% Dagens utveckling Interactive

Antal ägare: 16 130.

Andel utländska ägare: 16,1%.

Börsvärde: 25 956 miljoner kronor.

Utveckling på börsen senaste året: +64%

 

5. G5 Entertainment G5EN -4,91% Dagens utveckling

Antal ägare: 12 354.

Andel utländska ägare: 49,2%.

Börsvärde: 3 622 miljoner kronor.

Utveckling på börsen senaste året: +277%

 

6. Gaming Corps

Antal ägare: 6 551.

Andel utländska ägare: 2,4%.

Börsvärde: 152 miljoner kronor.

Utveckling på börsen senaste året: –53%

 

7. Enad Global 7

Antal ägare: 5 620.

Andel utländska ägare: 31,9%.

Börsvärde: 8 199 miljoner kronor.

Utveckling på börsen senaste året: +479%

 

8. Star Vault

Antal ägare: 5 167.

Andel utländska ägare: 34,5%.

Börsvärde: 168 miljoner kronor.

Utveckling på börsen senaste året: +311%

 

9. Qiiwi Games

Antal ägare: 3 008.

Andel utländska ägare: 10,8%.

Börsvärde: 652 miljoner kronor.

Utveckling på börsen senaste året: +244%

 

10. MAG Interactive

Antal ägare: 2 163.

Andel utländska ägare: 0,9%.

Börsvärde: 778 miljoner kronor.

Utveckling på börsen senaste året: +121%

 

Källa: Holdings

 


Innehåll från TableauAnnons

Kraften i data – Tableau rustar bankerna inför framtiden

Den pågående transformationen av finansbranschen innebär stora utmaningar för de företag som ännu inte anpassat sin verksamhet till den digitala verklighet vi lever i. Den världsledande analysplattformen Tableau hjälper bolag att bli mer digitala, datadrivna och rustade inför framtiden. 

– Att förändra hur du ser på och hanterar din data hjälper dig att driva din digitala transformation, säger Fredrik Holmgren, nordisk säljchef på Tableau Software. 

Pandemiåret 2020 har drivit fram och skyndat på den digitala utveckling som redan pågått länge. För finansbranschen innebär det att förlegade system och manuella processer måste bytas ut snabbt och ge plats åt nya arbetssätt samt kompletteras med ny, relevant kompetens. Många banker och finansbolag använder fortfarande äldre system som skapar stora utmaningar för verksamheten.

Tableaus erbjudande går ut på att stötta verksamheter på data- och digitaliseringsresan. Detta genom att bland annat samla data från olika källor och på ett säkert sätt skapa en gemensam analysbild som påskyndar den insiktsdrivna affärsstrategin. Det i sin tur frigör potentialen hos medarbetarna att förstå viktiga frågor och hur de ska arbeta mot gemensamma lösningar. 

– Sammanhållningen och gemenskapen inom verksamheten är helt central för att man ska lyckas och genom att erbjuda medarbetare ett analysverktyg via självbetjäning får medarbetaren en större frihet att se nya affärsmöjligheter utan att behöva vänta på IT och IT frigör tid till annat, säger Fredrik Holmgren.

Viktigt att förstå kundernas behov

Den digitala eran kommer med ökade krav på bankernas service. Tableau ser att nyckeln till ett bra kundbemötande är att möta kundernas behov på djupet; hur komplext ärendet än är måste kundupplevelsen vara snabb och friktionsfri.

– Det handlar inte längre om att svara på förändringar på marknaden, det handlar om att förstå kundbehov och att möta dem innan konkurrenterna gör det. Banker kan växa med upp till 27,5% bara genom att förbättra deras kundupplevelse, säger Fredrik Holmgren.

Men det är inte bara kraven på kundbemötande som behöver ses över. Regleringar när det gäller data- och integritetsfrågor skärps i takt med den digitala utvecklingen och för att uppfylla de nya lagkraven krävs en förbättrad datakapacitet. Fredrik lyfter vikten av att vara proaktiv. 

– När reglerna skärps är det viktigt att vara beredd. Dina uppgifter kan ge dig full insyn i risk, försäljning och kundnytta och att samtidigt samla in dem kan bidra till att förekomma eventuella framtida lagkrav.

Kraften i data

Kraften i data är stark. Den kan hjälpa till att övervinna kostnads- och processineffektivitet, förbättra riskhanteringen samt ge finansiella organisationer verktyg att identifiera nya hot samt förutsäga och varna för potentiellt bedrägeri.

– Att välja den digitala vägen handlar inte bara om framtiden för finansbranschen, utan man bör agera redan idag. Företag som inte anpassar sig till den nya digitala verkligheten står inför mycket verkliga och växande risker. Data ligger i hjärtat av denna omvandling, avslutar Fredrik Holmgren.

 

Mer från Tableau

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tableau och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?