1515

KTH-bolaget Bofink vill optimera ditt bolån

Med algoritmer vill Bofink hjälpa svenskarna att välja rätt bindningstid och amorteringsgrad på sina bolån. "Vi gör en hälsokoll på livets största utgift", säger grundaren till Di Digital.

Bofinks grundare Petter Aronsson och Joachim Ronneback Thomson. Foto: Press
Bofinks grundare Petter Aronsson och Joachim Ronneback Thomson. Foto: Press

Robotrådgivare börjar göra ett avtryck på den svenska finansmarknaden. Di Digital har tidigare kunnat rapportera att aktörer som Sigma Stocks, Lysa, Opti och Primepilot har börjat förvalta svenskarnas pengar med hjälp av algoritmer.

Läs mer: Svenska robotrådgivare på väg ur startgroparna

Men gemensamt för dessa är att de ger råd för bland annat aktier och fonder.

”Det finns många robottjänster på tillgångssidan som till exempel hjälper dig att hitta den bästa fonden. Men vi har inte hittat några som gör det vi gör”, säger Joachim Ronneback Thomson som är medgrundare av och vd för Bofink (NTL), till Di Digital.

Idén bakom bolaget är att optimera bolån, alltså skulder, snarare än tillgångar. Algoritmen tog Joachim Ronneback Thomson och medgrundaren Petter Aronsson fram i ett kandidatexamenarbete på KTH.

Bolånet är för de allra flesta den största delen av privatekonomin

Kunden slår in sitt personnummer och anger sin riskaptit, varpå uppgifter kring lånets storlek, räntan och bankernas prognoser hämtas.

Informationen går igenom Bofinks algoritm varpå appen ger ett betyg på bolånet.

Joachim Ronneback Thomson, som tidigare har jobbat på bolånetjänsterna Compricer och Mitt Bolån, menar att Bofink går längre än dessa genom att inte bara låta kunden jämföra räntor från olika banker, utan även välja mellan fast och rörlig ränta, optimera amorteringsnivån och ge en bild av skuldsättningsgraden. 

Bofink har tagit in 1 miljon kronor i riskkapital från bland annat Thomas Eriksson, tidigare vd på investmentbanken Carnegie. Han är dessutom styrelseordförande i Bofink. Även Ann Grevelius, som är partner på GP Bullhound och har medgrundat robotrådgivaren Opti, deltog i investeringsrundan.

Bofinks webbplattform har idag omkring 1 000 kunder, enligt Joachim Ronneback Thomson. Men den ska släckas ned eftersom bolaget, som fram tills nyligen hette Loanwallet, precis har lanserat en app till IOS och har en Android-app på gång.

”Målet är att nå minst 20 000 användare i år. Vi gör en hälsokoll på livets största utgift. Bolånet är för de allra flesta den största delen av privatekonomin."

Läs även: Nu slåss robotarna om dina sparpengar – här är bolagen

Affärsmodellen just nu är att kunden kan byta bolån i appen varpå Bofink får en ersättning. Men tanken är att så småningom gå över till samarbeten med banker.

”Traditionellt görs ju valet av fast och rörlig ränta eller beslutet hur mycket man ska amortera på ett fysiskt möte. Bankerna söker efter en produkt som kan göra det digitalt. De kan spara pengar genom att minska på antalet möten.” 


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:Foto:


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?