1515
Annons

Krys vd om nya miljardvärderingen: "Expansionen kommer att kosta"

Kry tar in drygt en halv miljard kronor för att fortsätta expandera utanför Sverige. I samband med rundan skenar det digitala vårdbolagets värdering till 3 miljarder kronor. ”Det har varit ett jättestort intresse”, säger vd:n Johannes Schildt.

Krys medgrundare och vd Johannes Schildt.
Krys medgrundare och vd Johannes Schildt.Foto:Press.

Den svenska nätläkaren Kry (NTL) fyller på kassan rejält. Bolaget tar in hela 541 miljoner kronor i vad som är årets hittills största finansieringsrunda inom den svenska techsektorn.

Rundan leds av det brittiska riskkapitalbolaget Index Ventures (NTL) tillsammans med Accel, Project A Ventures (NTL) och svenska Creandum (NTL). 

”Vi är väldigt glada över att våra kärninvesterare med Index Ventures i spetsen fortsätter att följa med på vår resa. Det är superroligt”, säger vd:n och medgrundaren Johannes Schildt till Di Digital.

Han berättar att pengarna i all väsentlighet ska finansiera Krys internationella expansion.

”Finansieringen ska vidareutveckla och bredda vår produkt samt gå till fortsatta investeringar i vårt team. Vår ambition har hela tiden varit att bli ledande i hela Europa, inte bara på de befintliga marknaderna”, säger Johannes Schildt till Di Digital.

Kry finns i dagsläget i Sverige, Norge och Spanien. Men redan nu har bolaget aktivt börja sätta upp verksamhet i både Frankrike och Storbritannien. 

Läs mer: Nu är Kry ett miljardbolag 

Så sent som under sommaren 2017 tog Kry in nära 200 Mkr i kapital. Även den gången var det Index Ventures, Accel, Project A Ventures och Creandum som deltog.

Har ni redan hunnit omsätta alla dessa pengar?

”Nej, det är inte därför vi har tagit in kapital. Vi har pengar kvar i kassan. Anledningen är att det händer väldigt mycket på vårdmarknaden i Europa och att vi därför måste växla upp ännu ett snäpp”, säger Johannes Schildt. 

Enligt handlingar som Di Digital har tagit del av värderas Kry nu till 3 miljarder kronor, med de nya pengarna inräknade. Det är tre gånger så högt som i juni 2017. Men Johannes Schildt är inte överraskad av den snabba utvecklingen.

”Det har varit ett jättestort intresse kring den här rundan. Även om det inte har gått så lång tid har det hänt väldigt mycket på Kry under året. Vi har en betydligt starkare produkt nu och står för ungefär 3 procent av alla läkarbesök inom primärvården i Sverige. Kry har kommit längst när det gäller digitaliserad vård både på hemmaplan och i hela Europa”, säger han. 

Under 2016 omsatte Kry runt 14,5 Mkr med en förlust på knappt 10,8 Mkr. Bolagets bokslut för fjolåret har däremot inte offentliggjorts.

”Vi växer snabbt och enligt plan”, säger Johannes Schildt.

Han understryker samtidigt att Kry inte har några planer på att börja generera vinst i närtid.

”Att fortsätta bygga vår produkt och expandera till många fler marknader kommer att kosta”, säger Johannes Schildt.

Bolaget grundades 2014 av Johannes Schildt (NTL), Fredrik Jung Abbou, Joachim Hedenius samt Josefin Landgård – som nyligen lämnade Kry för att starta nytt inom health tech.

Krys största konkurrent på den svenska marknaden är Min Doktor (NTL), som också tagit flera hundra miljoner kronor i riskkapital genom åren. Men även andra utmanare som Medicoo och Visiba Care vill ta sin del av kakan inom digital vård.

Läs mer: Josefin Landgård lämnar Kry för att starta nytt bolag 

Innehåll från SEBAnnons

Här hyllas nytänkare och pionjärer inom hållbart entreprenörskap

Rafael Bermejo, från stiftelsen IFS, har i mer än ett kvarts sekel delat ut utmärkelsen Årets Nybyggare till framgångsrika företagare med utländsk bakgrund. Nu firas han själv som en av pristagarna vid The Next Awards, SEB:s tävling för att hylla hållbart entreprenörskap.

– Det känns fantastiskt. Det är faktiskt första gången som vi får ett pris för vårt arbete. Vi är bara en katalysator för massor av extremt, hårt arbetande, kreativa och duktiga människor som kommer från andra länder. Jag ser priset som ett sätt att hedra dem också, sade Rafael Bermejo vid prisutdelningen i september.

Priset The Next Awards instiftades 2021 med syftet att hylla nytänkare och pionjärer som kan skapa en bestående positiv förändring.

– Under mer än 165 år har SEB stöttat entreprenörskap i alla dess former. Det är en del av vår historia och grunden för välstånd och sysselsättning. Syftet med The Next Awards är att fira de entreprenörer som har utmärkt sig under de senaste tolv månaderna, att få se deras glädje smitta av sig och inspirera andra, sade SEB:s vd Johan Torgeby under finalen.

Priset delas ut i tre kategorier: ”New Ideas” som hyllar nytänkande idéer och initiativ, ”Transformation” som lyfter fram företag som gjort en betydande förändring och det tredje priset ”Community” går till föreningar och organisationer som gör skillnad genom att lösa olika samhällsproblem.

Det är i den sistnämnda kategorin som Rafael Bermejo och stiftelsen IFS belönas med en utmärkelse, som förutom äran består av en prischeck på 250 000 kronor, som vid finalen överlämnades av Johan Torgeby.

Biogummi från restprodukter i skogen

Vinnare i kategorin New Ideas blev Henrik Otendal, vd för företaget Reselo, som har utvecklat ett biogummi baserat på restprodukter från skogsindustrin.

– Vi använder rester som man i dag bara eldar upp och gör ett gummi av dessa. Det kan ersätta syntetiskt, fossilbaserat gummi i allt från skor till kläder och träningsutrustning, berättar han.

Som vinnare får Reselo en plats i SEB:s tillväxtprogram Greenhouse med skräddarsydd rådgivning anpassad till företaget.

– Att driva en startup är en ständig kamp för att komma igenom bruset och få kunder. Det här priset här ger oss extra synlighet och hjälper oss med det, säger Henrik Otendal.

Pristagarna i The Next Awards.
Pristagarna i The Next Awards.

Självrengörande golv för djurhållning

Priset i kategorin Transformation gick till företaget Moving Floor, som representerades av systrarna Peg Söderberg, vd, och Katja Lindvall, vice vd. Företaget utvecklar ett självrengörande system för djurhållning, som i dag exporteras över hela världen. De kallar sig själva för Sveriges långsammaste startupbolag. Idén väcktes redan 1996 av deras far Tommy Lindvall, som insåg att om djuren inte kan förflytta sig från sin gödsel måste golvet förflytta sig under djuren.

– Vi gör automatisk rengöring för lantbrukets djur vilket minskar gårdarnas klimatutsläpp och ger friskare djur genom minskad antibiotikaanvändning, säger Katja Lindvall.

Är du intresserad av att delta? Här kan du ansöka till The Next Awards 2023.   

 

Mer från SEB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEB och ej en artikel av Dagens industri

”Airbnb för husbilar” går samman med svensk konkurrent

Det schweiziska bolaget Mycamper ville slå sig in på campingmarknaden i fjol, med sin tjänst som låter kunder hyra ut husbilar och husvagnar till varandra. Nu investerar de i stället i sin svenska branschkollega Housecar – för att växa i Norden.

Grundarna bakom Housecar. Översta raden från vänster: Nicolas Cohen och Rickard Magnusson. Nedersta raden från vänster: Anders Lisspers och Farshad Tajik.
Grundarna bakom Housecar. Översta raden från vänster: Nicolas Cohen och Rickard Magnusson. Nedersta raden från vänster: Anders Lisspers och Farshad Tajik.Foto:Press.

Under 2020 lanserade det schweiziska bolaget Mycamper sin tjänst i Sverige. Deras plattform är ett sorts ”Airbnb för husbilar och husvagnar”, där privatpersoner kan hyra ut campingfordon till varandra. Affärsmodellen består av att bolagen tar runt 20 procent av uthyrningskostnaden i avgift. 

Men det har funnits flera lokala aktörer på marknaden, som fick ett uppsving i fjol när många svenskar valde att fira sin semester på hemmaplan i spåren av coronapandemin. 

Nu investerar Mycamper i sin svenskgrundade branschkollega Housecar.

”Vi är imponerade över deras snabba tillväxt. Strategiskt är det en stor fördel för oss att investera i ett grundarteam som kan den nordiska marknaden. Tillsammans är vi övertygade om att vi på ett effektivt sätt kommer att kunna skala”, säger Michele Matt vd för Mycamper, i en kommentar.

Läs mer: ”Airbnb för husvagnar” rullar ut – vill lifta med svemester-trenden

Affären är värd runt 5 miljoner kronor, vilket innebär att Mycamper blir delägare i Housecar tillsammans med grundarna.

Målsättningen är nu att tillsammans bygga den största delningstjänsten för fritidsfordon i Norden. Det kommer ske under svenska Housecars varumärke, dit det schweiziska bolaget flyttar alla sina tillgångar.

Redan före coronapandemin var Sverige dock det land i Europa med flest campingfordon per capita. Det finns i dag 100 000 husbilar och 290 000 husvagnar i landet.

”2021 har börjat fantastiskt. Vi är nära att nå förra årets bokningar redan nu”, säger Rickard Magnusson, vd och medgrundare på Housecar.

De tre andra grundarna bakom bolaget är Nicolas Cohen, Farshad Tajik och Anders Lisspers. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera