1515

Krys vd om nya miljardvärderingen: "Expansionen kommer att kosta"

Kry tar in drygt en halv miljard kronor för att fortsätta expandera utanför Sverige. I samband med rundan skenar det digitala vårdbolagets värdering till 3 miljarder kronor. ”Det har varit ett jättestort intresse”, säger vd:n Johannes Schildt.

Krys medgrundare och vd Johannes Schildt.
Krys medgrundare och vd Johannes Schildt.Foto:Press.

Den svenska nätläkaren Kry (NTL) fyller på kassan rejält. Bolaget tar in hela 541 miljoner kronor i vad som är årets hittills största finansieringsrunda inom den svenska techsektorn.

Rundan leds av det brittiska riskkapitalbolaget Index Ventures (NTL) tillsammans med Accel, Project A Ventures (NTL) och svenska Creandum (NTL). 

”Vi är väldigt glada över att våra kärninvesterare med Index Ventures i spetsen fortsätter att följa med på vår resa. Det är superroligt”, säger vd:n och medgrundaren Johannes Schildt till Di Digital.

Han berättar att pengarna i all väsentlighet ska finansiera Krys internationella expansion.

”Finansieringen ska vidareutveckla och bredda vår produkt samt gå till fortsatta investeringar i vårt team. Vår ambition har hela tiden varit att bli ledande i hela Europa, inte bara på de befintliga marknaderna”, säger Johannes Schildt till Di Digital.

Kry finns i dagsläget i Sverige, Norge och Spanien. Men redan nu har bolaget aktivt börja sätta upp verksamhet i både Frankrike och Storbritannien. 

Läs mer: Nu är Kry ett miljardbolag 

Så sent som under sommaren 2017 tog Kry in nära 200 Mkr i kapital. Även den gången var det Index Ventures, Accel, Project A Ventures och Creandum som deltog.

Har ni redan hunnit omsätta alla dessa pengar?

”Nej, det är inte därför vi har tagit in kapital. Vi har pengar kvar i kassan. Anledningen är att det händer väldigt mycket på vårdmarknaden i Europa och att vi därför måste växla upp ännu ett snäpp”, säger Johannes Schildt. 

Enligt handlingar som Di Digital har tagit del av värderas Kry nu till 3 miljarder kronor, med de nya pengarna inräknade. Det är tre gånger så högt som i juni 2017. Men Johannes Schildt är inte överraskad av den snabba utvecklingen.

”Det har varit ett jättestort intresse kring den här rundan. Även om det inte har gått så lång tid har det hänt väldigt mycket på Kry under året. Vi har en betydligt starkare produkt nu och står för ungefär 3 procent av alla läkarbesök inom primärvården i Sverige. Kry har kommit längst när det gäller digitaliserad vård både på hemmaplan och i hela Europa”, säger han. 

Under 2016 omsatte Kry runt 14,5 Mkr med en förlust på knappt 10,8 Mkr. Bolagets bokslut för fjolåret har däremot inte offentliggjorts.

”Vi växer snabbt och enligt plan”, säger Johannes Schildt.

Han understryker samtidigt att Kry inte har några planer på att börja generera vinst i närtid.

”Att fortsätta bygga vår produkt och expandera till många fler marknader kommer att kosta”, säger Johannes Schildt.

Bolaget grundades 2014 av Johannes Schildt (NTL), Fredrik Jung Abbou, Joachim Hedenius samt Josefin Landgård – som nyligen lämnade Kry för att starta nytt inom health tech.

Krys största konkurrent på den svenska marknaden är Min Doktor (NTL), som också tagit flera hundra miljoner kronor i riskkapital genom åren. Men även andra utmanare som Medicoo och Visiba Care vill ta sin del av kakan inom digital vård.

Läs mer: Josefin Landgård lämnar Kry för att starta nytt bolag 


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?