1515

Kryptovalutor fortsätter rasa efter uppgifter om kraftigt höjda skatter

Oro över höjda skatter på kapitalvinster i USA fick priset på bitcoin och andra kryptotillgångar att falla.

USA:s president Joe Biden.
USA:s president Joe Biden.Foto:Evan Vucci
Foto:Kin Cheung

Priset på bitcoin gick ned till den lägsta nivån sedan den 1 mars till 47.700 dollar på fredagen. Det är en bra bit från rekordnivån 64.829 som nåddes den 14 april. Men det är fortfarande på en hög nivå där bitcoin gick över 20.000 dollar i december och har stigit med drygt 70 procent hittills i år.

Redan under helgen var kryptomarknaden under press efter rykten om att Federal Reserve i USA skulle börja utreda kopplingar till penningtvätt samt ökad optimism inför börsbolagens kvartalsrapporter.

Läs mer: Lugnare kryptohandel efter vild helg – men fortfarande skakigt inför USA-rapporterna

Det senaste raset ska vara drivet av uppgifter om att USA:s president Joe Biden planerar att kraftigt höja skatterna på kapitalvinster, rapporterar Reuters. Om förslaget blir verklighet så skulle det nära dubbla skatten till 39,6 procent för personer som tjänar över 1 miljon dollar.

Bitcoin hade sjunkit med nära 12 procent på fredagsmorgonen. Näst största kryptotillgången ethereum hade samtidigt sjunkit med över 14 procent till 2.148 dollar efter att ha nått en rekordnivå på 2.645 dollar senaste dygnet. 

Tredje största kryptotillgången XRP hade fallit med nära 23 procent senaste dygnet till ett totalt marknadsvärde på 103 miljarder dollar. 

På fredagseftermiddagen hade flertalet kryptovalutor repat sig något, men var fortfarande handlade nedåt jämfört med gårdagen där bitcoin och ethereum var ned med omkring 9 respektive 12 procent.

På fredagseftermiddagen hade bitcoin ändå ett totalt marknadsvärde omkring 930 miljarder dollar.

 


Innehåll från F-secureAnnons

Så enkelt får du ett bra skydd mot cyberbrott – utan att det påverkar din dators prestanda

Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure
Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Genom att automatisera sina attacker kan cyberkriminella i dag slå till mot många och enkelt hitta offer som inte skyddat sina enheter tillräckligt väl.

– Det är viktigt att hålla sina enheter uppdaterade och använda säkerhetsprogram på dem. På så vis undviker man kostsamma och integritetskränkande cyberbrott, säger Mikael Herrala på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Phishing, eller nätfiske, är en typ av cyberbrott som ökar kraftigt. Under 2020 inträffade 34% fler phishingattacker än året innan. Här manipulerar förövarna användare att självmant ge ifrån sig känslig information, som person- eller betaluppgifter, genom att exempelvis få dem att klicka på länkar i brådskande mejl, sms och i chattkonversationer. Informationen kan sedan utnyttjas vid brott eller säljas vidare i kriminella miljöer. 

– Nätfiske ökar kraftigt eftersom det fungerar och det kan automatiseras. Om man får ett oväntat meddelande eller erbjudande som är för bra för att vara sant, blockera avsändaren och radera därefter meddelandet, säger Mikael Herrala.

Ransomware är en annan typ av cyberbrott som ställer till allt mer skada. Genom att på olika sätt få in skadlig kod i offrets dator eller mobila enheter, kan hårddiskar och servrar kapas och krypteras. Offret uppmanas därefter av förövaren att betala en större lösen, till exempel med ospårbar kryptovaluta som Bitcoin, för att få tillbaka tillgången till sin data. 

En ny och ökande typ av cyberbrott är Trickbot, en dold programvara som bland annat tar sig in i offrets dator, öppnar en bakdörr och låter kriminella fjärrstyra datorn för att begå nya brott.

F-Secure TOTAL erbjuder ett brett skydd

Det finns bra och effektiva sätt att skydda sig mot den här typen av cyberbrott. 

F-Secure har utvecklat säkerhetsprogrammet F-Secure TOTAL för privatpersoner och småföretag. Det innehåller flera funktioner och ger ett heltäckande onlineskydd.

– Det skyddar mot mer än bara virus och skadliga program. Det kan blockera webbplatser som försöker lura dig på pengar eller komma åt personuppgifter. Dessutom skyddar det dina pengar när du gör bankärenden och handlar online, förklarar Mikael Herrala.

I skyddet ingår också en VPN-funktion som krypterar användarens internetanslutning för att förhindra att kriminella spionerar eller spårar användarens aktiviteter på nätet. En annan bra funktion är lösenordshanteraren.

– Det är oerhört viktigt att ha långa lösenord och ha olika lösenord för alla sina olika tjänster. Men att komma ihåg dem är för svårt. Med en lösenordshanterare sker det sömlöst över alla dina olika enheter, säger Mikael Herrala.

I F-Secure TOTAL ingår också en avancerad föräldrakontroll som skyddar barn mot olämpligt innehåll på Internet.

F-Secure TOTAL fick prestigepris

I en oberoende jämförelse av AV-TEST, fick F‑Secure SAFE, som är en del av F-Secure TOTAL, de prestigefyllda utmärkelserna Best Protection och Best Performance för år 2020.

– Med F-Secure TOTAL får man ett bra skydd utan att det skapar prestandaförluster. Man kan streama filmer eller spela onlinespel och ändå ha ett fullgott skydd utan att det märks. Det passar hela familjen, avslutar Mikael Herrala.

Klicka här för att prova F-Secure TOTAL utan kostnad. 

Mer från F-secure

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med F-secure och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?