1515

Kryptovalutor används som aktier – kritiker varnar för bubbla

Många miljarder strömmar in till kryptovalutor när hoppfulla investerare vill vara först på tåget. Bedömare talar om en bubbla och nu vill amerikanska finansinspektionen reglerera fenomenet.

Ether är en av kryptovalutorna som har ökat i popularitet den senaste tiden.
Ether är en av kryptovalutorna som har ökat i popularitet den senaste tiden.

På bara några dagar i juli samlade blockkedjebolaget Tezos in motsvarande drygt 1,9 miljarder kronor från privata investerare.

Det hela skedde genom en så kallad ICO, eller 'initial coin offering'. Med det menas att andelar av framtida projekt i kryptovalutor säljs i utbyte mot vanliga valutor, eller mot andra kryptovalutor.

Den som deltar i en ICO får en sorts digitala polletter som förhoppningsvis får ett marknadsvärde i framtiden när projekten tar fart.

Tezos är störst hittills, men det finns många andra ICO:er som har samlat in stora summor, exempelvis Bancor som tog in motsvarande knappt 1,3 miljarder kronor i juni.

Namnet anspelar på 'initial public offering', alltså en vanlig börsnotering, där aktier erbjuds i utbyte mot kapital.

Det stora intresset gör att nya aktörer tar sig in på marknaden.

Nyligen stängde Jersey-bolaget Global Advisor, som tidigare har intresserat sig för kryptovalutan bitcoin, en fond som ska investera i ICO:er. Fonden uppges vara på 5 miljoner dollar, skriver tech.eu.

Men det finns också många som en intar en skeptisk hållning till ICO:er. Financial Times tycker att fenomenet för tankarna till dotcom-bubblan kring millennieskiftet.

Enligt tidningen fanns i mitten av juli över 900 aktiva krytopvalutor med ett sammanlagt marknadsvärde på omkring 675 miljarder kronor.

ICO:er har bland annat fått kritik för att marknaden är oreglerad och möjligheten att bli lurad är hög.

Förra året samlade projektet Dao in motsvarande 1,4 miljarder kronor i en av de första stora ICO:erna. 400 miljoner kronor stals dock av hackare som använde ett kryphål i systemet, skriver Financial Times.

Läs även: Stora stölder drabbar bitcoin-utmanaren

Nu har även den amerikanska finansinspektionen Securities and Exchange Commission börjat intressera sig för fenomenet, skriver Financial Times.

SEC varnar för att ICO:er rundar lagar därför att det som säljs är en sorts digitala polletter från "virtuella" företag. Enligt Financial Times vill SEC att utgivarna av polletterna ska registrera dessa hos myndigheterna, vilket antagligen skulle dämpa euforin på marknaden.


Innehåll från WintAnnons

När det lackar mot utdelning i ditt bolag – 3 saker att tänka på

Vissa skålar på midsommar för att fira att nu är det bara halva året kvar till jul. Det är ju lite överdrivet, men när oktober nu går mot sitt slut är det desto mindre överdrivet att tänka lite på framtiden. Och med framtiden menar vi planering för att maximera K10:an och utdelningen ur ditt eget aktiebolag.

Så här i slutet av året är det alltid mycket att tänka på som företagare. Det är inte bara alla bestyr med firanden, julbord och fester, utan också bokslut och utdelningstider. Anders Nilsson, skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, listar ett gäng saker som är bra att tänka på inför årsslutet. 

Maximera din lön

Det första och viktigaste är att tänka över sin inkomst. Det går att inkomstplanera smart som företagare eftersom du själv styr din lön varje månad.

Att sätta ett maxtak på lönen varje månad är en bra start, då kan du se till att anpassa din lön till olika nivåer, beroende på hur du vill maximera din inkomst. 

2021 är den maximala årslönen 537 200 kronor för att bara behöva betala kommunalskatt. Det innebär ungefär 44 750 kronor i månaden. Om du tar ut en lön som överstiger den summan skattar du ytterligare 20 % på varje krona i statlig skatt. 

Om du kan tänka dig att ligga på en månadslön som inte överstiger 44 750, men ändå vill få ut mer pengar under året kan du göra ytterligare ett uttag, och det är för dig med aktiebolag en aktieutdelning. Hur den funkar går vi igenom lite senare. För det finns fler sätt att tänka på. Vill du sätta dig in i det djupare kan du använda K10.nu, som Wint skapat för dig som själv vill kunna räkna på din utdelning.

Läs också: Så kan Wint ge dig bättre koll på bolagets ekonomi 

Eller tänk på det sociala försäkringsskyddet!

Att planera din lön betyder ju inte alltid att du inte vill betala skatt. Det kanske istället är så att du som företagare vill få till bästa möjliga pensionsgrundande inkomst eller socialförsäkringsskydd. Livet går i olika faser och vid en viss tidpunkt kanske det är viktigt för dig att komma upp till en inkomst som till exempel maximerar din föräldrapeng. 

Tar du ut 380 800 kr under 2021 har du nått upp till den högsta sjukpenninggrundande inkomsten. Det betyder att om du blir sjukskriven kommer du att få maximal utbetalning. 

Om du istället tar ut 476 000 kronor i årslön har du möjlighet att få högsta möjliga föräldrapenningsgrundande inkomst. 

Och med båda dessa summor hamnar du dessutom under den statliga skatten. 

Men om du blickar framåt i livet och vill maxa din pensionsgrundande inkomst behöver du ta ut en lön på 550 374 kronor under 2021. Då kommer du visserligen över brytpunkten för den statliga skatten, men framtiden blir ljusare. 

Ta rätt lön – planera din utdelning!

Om du bestämt dig för att ta ut en lön som hamnar under den statliga skatten kan du ändå få ut mer pengar. Då är det dags för en aktieutdelning. Upp till ett visst gränsbelopp skattas din aktieutdelning med 20 %. Det betyder ju i slutändan att du får en högre årslön. 

Hur högt just ditt gränsbelopp är i år beräknas utifrån två olika regler, förenklingsregeln och huvudregeln, där förenklingsregeln grundar sig på ett schablonbelopp och huvudregeln tar hänsyn till den lön du plockat ut. Men ja, det är rätt krångligt. 

Därför har Wint byggt k10.nu,  som du kan använda för att räkna ut vad din rätta lön är om du vill maximera din utdelning. 

Gott nytt år! (Något tidigt!)

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?