1515

Kryptovalutor används som aktier – kritiker varnar för bubbla

Många miljarder strömmar in till kryptovalutor när hoppfulla investerare vill vara först på tåget. Bedömare talar om en bubbla och nu vill amerikanska finansinspektionen reglerera fenomenet.

Ether är en av kryptovalutorna som har ökat i popularitet den senaste tiden.
Ether är en av kryptovalutorna som har ökat i popularitet den senaste tiden.

På bara några dagar i juli samlade blockkedjebolaget Tezos in motsvarande drygt 1,9 miljarder kronor från privata investerare.

Det hela skedde genom en så kallad ICO, eller 'initial coin offering'. Med det menas att andelar av framtida projekt i kryptovalutor säljs i utbyte mot vanliga valutor, eller mot andra kryptovalutor.

Den som deltar i en ICO får en sorts digitala polletter som förhoppningsvis får ett marknadsvärde i framtiden när projekten tar fart.

Tezos är störst hittills, men det finns många andra ICO:er som har samlat in stora summor, exempelvis Bancor som tog in motsvarande knappt 1,3 miljarder kronor i juni.

Namnet anspelar på 'initial public offering', alltså en vanlig börsnotering, där aktier erbjuds i utbyte mot kapital.

Det stora intresset gör att nya aktörer tar sig in på marknaden.

Nyligen stängde Jersey-bolaget Global Advisor, som tidigare har intresserat sig för kryptovalutan bitcoin, en fond som ska investera i ICO:er. Fonden uppges vara på 5 miljoner dollar, skriver tech.eu.

Men det finns också många som en intar en skeptisk hållning till ICO:er. Financial Times tycker att fenomenet för tankarna till dotcom-bubblan kring millennieskiftet.

Enligt tidningen fanns i mitten av juli över 900 aktiva krytopvalutor med ett sammanlagt marknadsvärde på omkring 675 miljarder kronor.

ICO:er har bland annat fått kritik för att marknaden är oreglerad och möjligheten att bli lurad är hög.

Förra året samlade projektet Dao in motsvarande 1,4 miljarder kronor i en av de första stora ICO:erna. 400 miljoner kronor stals dock av hackare som använde ett kryphål i systemet, skriver Financial Times.

Läs även: Stora stölder drabbar bitcoin-utmanaren

Nu har även den amerikanska finansinspektionen Securities and Exchange Commission börjat intressera sig för fenomenet, skriver Financial Times.

SEC varnar för att ICO:er rundar lagar därför att det som säljs är en sorts digitala polletter från "virtuella" företag. Enligt Financial Times vill SEC att utgivarna av polletterna ska registrera dessa hos myndigheterna, vilket antagligen skulle dämpa euforin på marknaden.


Innehåll från AdmincontrolAnnons

Transparens och kundfokus – Admincontrol lanserar automatiserad webshop

Mari Nygård, Head of datarum, Admincontrol.
Mari Nygård, Head of datarum, Admincontrol.

Admincontrol tillhandahåller plattformar och tekniska verktyg för styrelsearbete, due diligence och andra affärskritiska processer. För att göra kundresan ännu smidigare och mer transparent har de nu utvecklat en webshop – för att snabbt och på begäran kunna möta kundens behov.

– I dagens digitala samhälle vill vi kunna bemöta kunden on-demand utefter deras önskemål, säger Feras Ibrahim, affärsutvecklare, Admincontrol.

Admincontrol grundades 2005 i Norge och har idag över 100 medarbetare i Skandinavien, Storbritannien och Nederländerna. I produktportföljen finns bland annat datarum, som är en due diligence-plattform för M&A, kapitalanskaffning och rekonstruktioner. 

– Vid en M&A-process är det otroligt viktigt att ha en säker portal för delning av den konfidentiella information som finns mellan de olika parterna. Datarum är ett tryggt och användarvänligt verktyg för den typen av affärskritiska processer, säger Mari Nygård, Head of datarum, Admincontrol.

Tillgänglighet och transparens i fokus med nya webshopen

Admincontrol belyser vikten av tillgänglighet och transparens inför kunden. Som en naturlig utveckling av detta har de uppdaterat sin webshop till att bli automatiserad, lättnavigerad och med all nödvändig information tillgänglig.

Klicka här för att komma till Admincontrols Webshop 

– Vi hade en teori om att när det finns ett behov av att använda ett datarum behöver processen gå relativt fort. Vi vill väldigt gärna kunna erbjuda kunderna snabb och personlig service, något som möjliggörs med vår nya webshop, säger Mari Nygård.

– Vårt mål är att webshopen likt våra datarum ska vara användarvänlig och enkel att hantera, samtidigt som Datarummen erbjuder den avancerade funktionalitet som krävs vid due diligence-processer, säger Feras Ibrahim.

Inom ett år har den digitala försäljningen gått från 5% till 15 % av den totala försäljningen. 

Siktar på en majoritet digital försäljning

Eftersom M&A-processer kan variera i tid erbjuder Admincontrol en prenumerationsmodell där prisplanen löper månatligt – och prissättningen finns tillgänglig i webbshoppen. 

– I framtiden kommer sannolikt en majoritet av vår försäljning ske via webbshoppen och då vill vi att all information ska finnas där – enkelhet tillsammans med transparens har visat sig vara nyckeln till framgång, avslutar Feras Ibrahim.

 

Mer från Admincontrol

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Admincontrol och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?